Žinomas žurnalistas S. Šusteris atliko tyrimą apie antrąjį rinkimų turą: „Rezultatai mane nustebino“

Iš Vilniaus kilęs žinomas žurnalistas ir rašytojas Savikas Šusteris Lietuvoje kartu su sociologų kompanija „Kantar“ atliko panašų tyrimą, koks buvo atliktas per prezidento rinkimus Ukrainoje. Vertinant ukrainiečių emocijas, buvo nustatyta, kad rinkimus įtikinamai laimės Volodimyras Zelenskis.

 I.Šimonytės ir G.Nausėdos kova antrajame ture žada būti itin atkakli.<br>T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytės ir G.Nausėdos kova antrajame ture žada būti itin atkakli.<br>T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
 G.Nausėda.<br> T.Bauro nuotr.
 G.Nausėda.<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė ir G.Nausėda dalyvavo D.Žeimytės vedamuose debatuose.<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė ir G.Nausėda dalyvavo D.Žeimytės vedamuose debatuose.<br> T.Bauro nuotr.
 G.Nausėda.<br> T.Bauro nuotr.
 G.Nausėda.<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė ir G.Nausėda.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Šimonytė ir G.Nausėda.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Šimonytė ir G.Nausėda.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Šimonytė ir G.Nausėda.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 4:35 PM, atnaujinta May 24, 2019, 4:47 PM

Ką parodė S. Šusterio tyrimas mūsų šalyje ir su kuo – su Ingrida Šimonyte ar su Gitanu Nausėda lietuviai sieja didžiausias savo viltis ateičiai bei geresniam gyvenimui?

Atliekant tyrimą, rinkėjų buvo klausiama, kas – I. Šimonytė ar G. Nausėda suteikia daugiau vilties, iššaukia baimę bei pažeminimą? Apie gautus rezultatus penktadienį lrytas.lt papasakojo S. Šusteris.

„Lietuvoje atlikto tyrimo rezultatai mane nustebino. Tačiau, pirmiausia, norėčiau atkreipti dėmesį, kad „Kantar“ sociologai 1000 rinkėjų, kurie pagal daugelį bruožų maksimaliai atspindi situaciją Lietuvoje, apklausė internetu. Kitaip tariant, buvo bendraujama su žmonėmis, kurie naudojasi internetu“, – pabrėžė S. Šusteris.

Su G. Nausėda geresnio gyvenimo viltis sieja 44 proc. Lietuvos rinkėjų. Iš jų 50 proc. tikrai ateis balsuoti antrame rinkimų ture, o 40 proc. rinkėjų nežino balsuos ar – ne.

I. Šimonytė suteikia vilties 26 proc. rinkėjų. Iš jų 32 proc. apsisprendę balsuoti antrajame rinkimų ture. Tačiau iš tų, kurie norėtų matyti I. Šimonytę prezidento poste, tik 6 proc. neplanuoja ateiti į antrąjį rinkimų turą, o 8,5 proc. rinkėjų – dar neapsisprendę.

26 proc. rinkėjų, kurie sieja didžiausias geresnio gyvenimo viltis su G. Nausėda, įsitikinę, kad jis – mažesnė blogybė.

Apie I. Šimonytę, kaip apie mažesnę blogybę, galvoja 18 proc. rinkėjų.

„Remdamasis savo patirtimi, turėčiau pastebėti, kad šie skaičiai yra labai svarbūs ir gali turėti lemiamos reikšmės per sekmadienį vyksiančius antrojo turo rinkimus“, – įsitikinęs S. Šusteris.

– Kodėl G. Nausėda rinkėjams suteikia viltį geriau gyventi?

– Tyrimo rezultatai parodė, kad 33 proc. žmonių, kurie sieja su juo savo viltis, mano, jog jis sugebės šalyje siekti ir vykdyti socialinį teisingumą bei pažaboti korupciją.

– Ką šiais klausimais rinkėjai mano apie I. Šimonytę?

– Iš tų žmonių, kurie pasiryžę už ją balsuoti ir sieja savo viltis, 43 proc. mano, kad jai pavyktų įgyvendinti socialinį teisingumą. 30 proc. apklausųjų įsitikinę, kad ji tęs griežtą prezidentės Dalios Grybauskaitės politiką Kremliaus atžvilgiu ir deramai gins Lietuvos interesus užsienyje.

Deja, tik 3 proc. apklaustųjų tiki, kad I. Šimonytė sugebėtų pažaboti šalyje korupciją.

– Ar tiki rinkėjai, kad G. Nausėda laikysis griežtos politikos Kremliaus atžvilgiu?

– Iš tų, kurie pasiryžę jam atiduoti savo balsą, tokios pozicijos laikosi 9 proc.

– Kokiam kiekiui rinkėjų abu kandidatai iššaukia pažeminimą ir baimę?

– 2 proc. rinkėjų G. Nausėda sukelia pažeminimą ir 8 proc. – baimę. I. Šimonytė 11 proc. už ją nusprendusių balsuoti žmonių kelia pažeminimą, o 19 proc. rinkėjų – baimę.

– Kas lemia šias neigiamas rinkėjų emocijas?

– Iš tų 10 proc. neigiamai vertinančių G. Nausėdą 75 proc. rinkėjų mano, kad jis gins turtingųjų, užsienio bankininkų arba Europos Sąjungos biurokratų interesus.

Iš 30 proc. neigiamai vertinančių I. Šimonytę rinkėjų 50 proc. įsitikinę, kad ji atstovaus tik savo aplinkos žmones, o 35 proc. tiki, jog jai svarbiau – turtingųjų interesai.

Iš tų rinkėjų, kurie sieja savo viltis su I. Šimonyte ir pasiryžę už ją balsuoti, 21 proc. žmonių apgailestauja, kad ji nesukūrė šeimos.

– Kiek rinkėjų iki šiol nepasisprendę arba neasugebėjo atsakyti, kokius jausmus jiems iššaukia I. Šimonytė ir G. Nausėda?

– Šiuo požiūriu Lietuvos rinkėjai – unikalūs: net 47 proc. rinkėjų prisipažino, kad jiems sunku atsakyti į užduotus klausimus. Ukrainoje tik apie 20 proc. rinkėjų nesugebėjo išreikšti savo jausmų V. Zelenskio arba Petro Porošenkos atžvilgiu.

Iš tų 47 proc., nesugebėjusių atsakyti į klausimus, apie 35 proc. apklaustųjų teigė, kad jie tiesiog niekada anksčiau nevertino kandidatų į prezidento postą per jausmų prizmę. Dar įdomiau tai, kad 25-30 proc. atsakė, kad abiems kandidatams yra abejingi.

30 proc. rinkėjų, kurie dar nepasisprendė ar balsuos antrajame rinkimų ture, neslėpė, kad jiems abu kandidatai nepatinka.

Visi šie skaičiai perša išvadą, kad maždaug 25 proc. rinkėjų iš viso nedalyvaus antrajame rinkimų ture.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.