Brandos egzaminų užkulisiai: mokytojus supykdė, grėsusią katastrofą užglaistė

Pavasarį atrodė, kad bręsta sudėtinga padėtis, kai nebus kam taisyti brandos egzaminų darbų. Tuomet pasipylė žinios, kad kai kurių mokyklų pedagogai atsisako vertinti abiturientų atliktas egzamino užduotis. Už tai atsakingas Nacionalinis egzaminų centras (NEC) sako, kad jokių bėdų nėra ir vertinimas, jau įsibėgėjus brandos egzaminų sesijai, teka įprastine vaga. Tiesiog dalį ilgamečių vertintojų pakeitė kiti.

Brandos egzaminų užkulisiai: tai, ko nemato nei mokiniai, nei jų tėvai.<br>Lrytas.lt koliažas
Brandos egzaminų užkulisiai: tai, ko nemato nei mokiniai, nei jų tėvai.<br>Lrytas.lt koliažas
Egzaminai – išmėginimas ne tik abiturientams, bet ir mokytojams. <br>D.Umbraso nuotr.
Egzaminai – išmėginimas ne tik abiturientams, bet ir mokytojams. <br>D.Umbraso nuotr.
Egzaminai – išmėginimas ne tik abiturientams, bet ir mokytojams. <br>kiti
Egzaminai – išmėginimas ne tik abiturientams, bet ir mokytojams. <br>kiti
Egzaminai – išmėginimas ne tik abiturientams, bet ir mokytojams. <br>D.Umbraso nuotr.
Egzaminai – išmėginimas ne tik abiturientams, bet ir mokytojams. <br>D.Umbraso nuotr.
Egzaminai – išmėginimas ne tik abiturientams, bet ir mokytojams. <br>D.Umbraso nuotr.
Egzaminai – išmėginimas ne tik abiturientams, bet ir mokytojams. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-05-30 05:59, atnaujinta 2019-05-31 17:53

Nemažą mokytojų dalį įskaudino ir požiūris į juos, ne vienus metus vertinusius brandos egzaminų darbus, ir per menkas atlygis už pasibaigus pamokoms tekusią pareigą.

Mokytojai pavargo ir nuo tinkamai nesustyguotos vertinimo tvarkos, ir nuo instrukcijų nuolatinio kaitaliojimo. O ir atlygis – keli eurai už valandą ar ištaisytą darbą – nemotyvuoja. Šitaip lrytas.lt kalbėjo daug metų vertintojais buvę, o šiemet to imtis atsisakę pedagogai.

Tauragės Žalgirių anglų kalbos mokytoja ekspertė Janina Pukelienė šiemet su dar trimis kolegėmis atsisakė vertinti brandos egzamino darbus.

„Buvome ilgametės vertintojos, patyrusios. Buvo labai nemalonu, kai NEC klausinėji paprasčiausių dalykų, o jie atšauna: „Nevertinkit, rasim, kas vertina“, – sakė mokytoja.

„Daugelis mokytojų pavargo nuo dvigubo krūvio mokslo metų pabaigoje“, – sakė Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Nijolė Bartašiūnienė, šiemet taip pat nevertinsianti egzamino darbų.

Užsienio kalbos egzaminai jau įvyko, o šeštadienį vyks privalomas lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas.

Vadina kasmetine praktika

Kaip sakė Nacionalinio egzaminų centro laikinoji vadovė Asta Ranonytė, įstaigos vertintojų duomenų bazėje yra 8725 mokytojai, kurie yra dalyvavę vertinimo procese skirtingais metais. Į vertinimo procesą kasmet iš jų yra įtraukiama apie 2000 vertintojų.

„Todėl atsisakymas dalyvauti vertinime arba nepakvietimas dalyvauti vertinime yra kasmetinė praktika. Visų mokomųjų dalykų VBE vertinimo komisijose yra pakankamas vertintojų skaičius. Jis nustatomas pagal kandidatų skaičių, pasirinkusių laikyti brandos egzaminus ir laiką, skirtą vertinimui“, – padėties nedramatizavo A.Ranonytė.

Ji sakė, kad kasmet, sudarant mokomųjų dalykų VBE kandidatų darbų vertinimo komisijas, į jas yra įtraukiama keliais vertintojais daugiau.

„Jie kompensuoja dėl objektyvių priežasčių negalinčius vertinti vertintojus. Visiems vertintojams keliami tie patys kvalifikaciniai reikalavimai“, – pabrėžė NEC vadovė.

Taisys ir tie, kurie nemoko dvyliktokų

A.Ranonytė sakė, kad į VBE vertinimo komisijas pirmiausia yra įtraukiami tie mokytojai, kurie turi patirties mokyti pagal Vidurinio ugdymo programą.

Iš 2029 vertintojų, kurie yra įtraukti į 2019 m. visų 12 mokomųjų dalykų VBE kandidatų darbų vertinimo komisijas yra 104 vertintojai (5,1 proc.), kurie savo pagrindine darboviete nurodo progimnaziją, pagrindinę mokyklą arba daugiafunkcinį centrą. Vadinasi, jie nedirba su gimnazistais, dvyliktokais.

NEC vadovė pabrėžė, kad kiekvieno iš jų kompetencija ir vertinimo patikimumas yra patikrintas organizuotuose mokymuose arba atliekant elektronines vertinimo užduotis.

Kartu gauna ir algą

A.Ranonytė sakė, kad VBE kandidatų darbų vertinimo apmokėjimas yra skirtingas, priklausomai nuo egzamino vertinimo būdo.

„Už elektroninėje aplinkoje vertinamus darbus ir lietuvių kalbos ir literatūros VBE rašinių vertinimą mokama pagal įvertintų darbų skaičių. Vieno viso darbo įvertinimo įkainis yra nuo 4,81 iki 6,44 euro neatskaičius mokesčių.

Vertintojai gauna skirtingą pinigų sumą, nes skiriasi kiekvieno jų įvertintų darbų skaičius. Popierinius kandidatų darbus vertinantys ir užsienio kalbos (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) VBE kalbėjimo dalies vertintojai gauna valandinį darbo užmokestį – nustatytas 6,64 euro valandinis įkainis neatskaičius mokesčių.

Be to, VBE kandidatų darbus vertinantys mokytojai tuo pat metu gauna ir vidutinį darbo atlygį mokykloje“, – pabrėžė NEC vadovė.

Šiemet įdiegta naujovė. Šešių mokomųjų dalykų – biologijos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, dalies lietuvių kalbos ir literatūros ir užsienio kalbos (anglų) VBE kandidatų skenuoti darbai vertinami nuotoliniu būdu elektroninėje vertinimo sistemoje.

Likusių mokomųjų dalykų – geografijos, istorijos, dalies lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, užsienio kalbų (prancūzų, rusų, vokiečių) VBE kandidatų darbai bus vertinami įprastu būdu – įsteigtuose vertinimo centruose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose.

Po pamokų vertini darbus

Šiemetinei vertinimo tvarkai Tauragės Žalgirių anglų kalbos mokytoja ekspertė Janina Pukelienė turi daug priekaištų.

„Vedi pamokas, tuomet darbe arba grįžusi namo sėdi prie kompiuterio ir vertini tau atsiųstus darbus“, – kaip šiemet vyksta darbų vertinimas, pasakojo pedagogė.

Mokytoja pasakojo, kad praėjusiais metais administracija sulaukė NEC prašymo vertinimo laikotarpiu neapkrauti mokytojų.

„Bet supraskite, mokslo metų pabaiga, darbų daug, kaip tavęs neapkraus darbu? O ankstesniais metais išvykdavome į Šiaulius vertinti darbų ir vien tam laiką skirdavome. O dabar turi po pamokų ir brandos egzamino darbus vertinti, ir kitos dienos pamokoms ruoštis, o jos netradicinės mokslo metų pabaigoje. Tokiai pamokai pasiruošti reikia daugiau laiko“, – pasakojo J.Pukelienė.

Niekas nepasakė sąlygų

J.Pukelienė sakė, kad kai sausį su kolegėmis gavo kvietimą vertinti egzamino darbus, nesuprato, kokios bus darbo sąlygos.

„Kai ateini pas darbdavį darbintis, jis tau pateikia sutartį, perskaitai ją ir pasirašai. Čia nieko panašaus, niekas neįvardijo sąlygų, atlygio įkainių. Dabar sąlygos jau kiek aiškesnės. Turbūt ir pats NEC tiksliai nežinojo, tačiau akivaizdu, kad yra daug trikdžių, kad visa tai nesutvarkyta“, – sakė J.Pukelienė.

Ji sakė, kad kolegos, kurie dirba su jaunesniais mokiniais, o ne su gimnazistais, egzamino užduotis įvertins, tačiau jiems kils sunkumų.

„Patirties stoka, žinoma, bus justi. Iš savo patirties tai žinau. Daug metų dirbau progimnazijoje, dabar jau devinti metai dirbu gimnazijoje. Atėjus čia dirbti, metus turėjau intensyviai dirbti su dvyliktokais, kad suvokčiau, kaip bus per egzaminus. Ir tas pirmas egzaminas buvo „karštas“.

Vertinti darbą yra sunku, reikia rimtai paruošti namų darbus“, – kalbėjo J.Pukelienė.

Ji sakė, kad ankstesniais metais už anglų kalbos egzamino kalbėjimo dalies vertinimą visą darbo dieną uždarbis siekė 17 eurų atskaičius mokesčius.

Mokytoja mano, kad patyrusį specialistą, kuris ilgus metus ruošėsi tokiam darbui, motyvuoti galėtų 50 eurų atlygis už dieną.

Pedagogė supranta tuos kolegas, kurie ėmėsi taisyti abiturientų atliktas užduotis sakydami, kad taip vis tiek nors kiek užsidirbs, tačiau mano, kad tai rodo daug blogų dalykų: „Ką tai parodo? Kad mokytojai gyvena prastai, jei ryžtasi tokiam desperatiškam žingsniui.“

Pavargo ir nusivylė

Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė, Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos valdybos narė Nijolė Bartašiūnienė šiemet brandos egzamino darbų nevertins. Ne vienus metus tai dariusi pedagogė nutarė turinti rimtų priežasčių to nebesiimti.

„Daugelis mokytojų pavargo nuo dvigubo krūvio mokslo metų pabaigoje: vedi pamokas ir po jų bėgi tikrinti dešimtokų (PUPP) testus, rašinius, grįžęs namo ruošiesi pamokoms, konsultacijoms... Pabaigęs PUPP darbus, 2 savaitėms išvyksti vertinti brandos egzamino darbų...

Gerai, jei vertinimo centras tame pačiame mieste ir po atsakingos bei įtemptos darbo dienos grįžti į savo namus, o jei gyvenama kokios profesinės mokyklos sename bendrabutyje, kur vienas dušas visame aukšte ir lyg tyčia vienai savaitei dingsta karštas vanduo... (Esu girdėjusi, kad išvažiavus pedagogams į užsienį būtina juos apgyvendinti ne prastesniame nei 4 žvaigždučių viešbutyje, o Lietuvoje mokytojui, matyt, užtenka ir 2 žvaigždučių.)

Nebekalbėsiu, kad grįžę į mokyklą, mokytojai turi atlikti visus darbus, kuriuos jie „praleido“. Toks maratonas kiekvienų metų pabaigoje prastokai koreliuoja su finansiniu atlygiu. Aišku, kai kam ir tie uždirbti pinigėliai yra nemaža paspirtis“, – savo mintimis dalijosi N.Bartašiūnienė.

Ji pabrėžė, kad mokytojas nejaučia pasitenkinimo ir prasmės savo atliekamu darbu.

„Visada savęs klausi, kodėl lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas nuo 2013-ųjų metų išlieka savotiška laimės loterija. Kodėl nebandoma sutvarkyti vertinimo taip, kad jis koreliuotųsi su mokinio gebėjimais, jo veikla per pamokas? Ir priežasčių tam tiek daug, kad daug lengviau būtų tą Gordijaus mazgą perkirsti, tačiau kasmet einama eksperimento keliu, vis tobulinama instrukcija, kažkas atmetamas po vienų ar kitų metų, nes nepasitvirtino, kažkas prirašomas ar pateikiamas naujas vartojamos sąvokos aiškinimas, po to vertintojams rengiami seminarai, kurių metų net tekdavo paneigti tai, kas anksčiau buvo teigiama.

Užuot pasinaudoję sukurtomis, kitose šalyse taikomomis teorijomis, kaip vertinti rašinį (esė), priskirti vienam ar kitam lygiui, mes kuriame trumpalaikes rašinių „madas“.

Dabartinio egzamino pagal atnaujintas vidurinio ugdymo programas (o jos nesutaria su Brandos egzamino programa) pradžioje buvo neskiriamos argumento ir pavyzdžio sąvokos, ilgą laiką aukščiausiajam lygiui reikalauta išskirtinių gebėjimų (suprask, mokinys turi pademonstruoti tokias žinias (!), kokių nėra vadovėlyje), gal porą metų aukščiausiu įvertinimu už giliąją struktūrą galėjai įvertinti tik tuos darbus, kurių tekstas komponuotas kūrybingai ir originaliai (įdomu, kurio mokomojo dalyko egzaminas dar reikalauja meniškumo!), mokytojai spręsdavo rebusus, koks skirtumas tarp sąvokų: ypač tinkama struktūra ir puikiai komponuojamas tekstas. Dar įdomesni dalykai dėjosi su problemos supratimu. Samprotaujamajame rašinyje temos ir problemos analizė lygiavertės, neatlikus vieno, negali pakilti į II lygį.

Nuo 2015-ųjų metų buvo „išaiškinta“, kad problema – tai bet koks klausimas, nors Platonas dar yra sakęs: „Problema yra tuomet, kai turi du arklius, einančius į priešingas puses“. 2018 metų brandos egzamino darbų analizė parodė, kad vertinant giliąją struktūrą daromi liapsusai, kurių jokia logika negali paaiškinti, buvo prašoma panaikinti šį trūkumą keliančius taškus, bet... „ačiū už pastabas“ išgirdome iš NEC, ir tiek – vertinimo traukinys važiuoja toliau“, – nusivylimo neslėpė patyrusi mokytoja.

Įsitrauks 2 tūkst. vertintojų

Kiek pedagogų šiemet taiso ir taisys egzamino darbus?

Šiuo metu vyksta valstybinių brandos egzaminų (toliau – VBE) kandidatų darbų vertinimo procesas. NEC duomenimis, balandžio 24-26 dienomis 1081 vertintojas vertino pirmuoju vertinimu užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinių brandos egzaminų kalbėjimo dalies kandidatų atliktis.

Šiuo metu jau yra vertinami užsienio kalbos (anglų) VBE klausymo, skaitymo, rašymo dalių kandidatų darbai, visų užsienio kalbų VBE kalbėjimo dalių atlikčių įrašai.

Per visą VBE kandidatų darbų vertinimo procesą į jį įsitrauks apie 2 tūkst. vertintojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.