A. Maldeikienei užkliuvo liberalų EP mandato kaina: paklojo ketvirtį milijono

Politinės korupcijos byloje ant įtariamųjų suolo pasodintas ir tarsi turėjęs badauti Liberalų sąjūdis vėl atsilaisvino diržą – už vieną laimėtą Europos Parlamento nario mandatą paklojo ketvirtį milijono eurų.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Aušta Maldeikienė<br> T.Bauro nuotr.
 Aušta Maldeikienė<br> T.Bauro nuotr.
 Eugenijus Gentvilas<br> D.Umbraso nuotr.
 Eugenijus Gentvilas<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 4, 2019, 1:32 PM

Opozicijoje esantis Liberalų sąjūdis dar neseniai derėjosi dėl skolų atidėjimo ir buvo priverstas atsisakyti būstinės, tačiau buvę vargai – praeityje.

Užpernai beveik 400 tūkst. eurų valstybės biudžeto dotacijos netekusi partija praėjusį sekmadienį vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą (EP) pinigų jau netaupė – išleido beveik 250 tūkst. eurų ir pagal vieno iškovoto mandato kainą tapo rekordininke.

Liberalų sąjūdis nebent gali guostis tuo, kad šiems rinkimams planavo išleisti 260 tūkst. eurų. Beje, ankstesniuose EP rinkimuose liberalai atseikėjo dar įspūdingesnę sumą – 460 tūkst. eurų, tiesa, tuomet iškovojo du mandatus.

„Lietuvos ryto“ pakalbintas Liberalų sąjūdžio vedlys Eugenijus Gentvilas sutiko, kad rezultatus rinkimuose lemia ne pinigai, o geros idėjos: „Bet pastarieji rinkimai mums buvo gyvybiškai svarbūs. Nuo jų priklausė, ar partija išlieka nacionalinėje politikoje. Todėl buvo nutarta skirti tokią sumą, kokia skirta. Dar šiek tiek ir sutaupėme.“

Bet EP rinkimams išleista liberalų suma užkliuvo Seimo narei Aušrai Maldeikienei. Maždaug 5 tūkst. eurų į europarlamentaro mandatą investavusi politikė svarstė, kad galėjo nuo kelio nušluoti ne vieną partiją, jei būtų turėjusi panašią sumą.

„Neįtarinėju A.Maldeikienės jokia juodąja buhalterija. Tikrai rinkimuose lemia ne pinigai. Ji tiesiog buvo ryški šioje kampanijoje ir galiu ją tik pasveikinti“, – neprieštaravo E.Gentvilas.

Su visuomeniniu rinkimų komitetu EP nario mandatą pelniusiai A.Maldeikienei akį rėžė ir ne itin sėkmingos kitų partijų investicijos šiuose rinkimuose.

Antai Centro partija, kurios kandidatų sąrašą vedė milijonierius Antanas Guoga, rinkimams paklojo net 175 tūkst. eurų, bet liko be mandatų.

Tokią pačią sumą rinkimuose išleido ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, bet jai vadovaujantis Valdemaras Tomaševskis toliau dirbs Europarlamente.

Viktoro Uspaskicho išsaugotas mandatas Darbo partijai atsiėjo 105 tūkst. eurų.

Du mandatus gavę valstiečiai EP rinkimams skyrė 202 tūkst. eurų, taigi vienas mandatas jiems kainavo 101 tūkst. eurų.

Tuo metu irgi dvi vietas EP išsaugoję socialdemokratai atseikėjo 180 tūkst. eurų (vieno mandato kaina – 90 tūkst. eurų).

Pernelyg pinigais nesišvaistę ir 168 tūkst. eurų išleidę konservatoriai iškovojo tris mandatus ir tapo EP rinkimų Lietuvoje laimėtojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.