Didesniu tapęs VDU būsimuosius studentus pasitinka naujovėmis

Susijungus Vytauto Didžiojo universitetui (VDU), Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetams, VDU tapo plačiausios aprėpties universitetu Lietuvoje. 

Didesniu tapęs Vytauto Didžiojo universitetas būsimuosius studentus pasitinka naujovėmis.<br>VDU nuotr.
Didesniu tapęs Vytauto Didžiojo universitetas būsimuosius studentus pasitinka naujovėmis.<br>VDU nuotr.
VDU rektorius prof. Juozas Augutis.<br>VDU nuotr.
VDU rektorius prof. Juozas Augutis.<br>VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Birutė Mačienė, ELTA

2019-06-12 15:23

O pernai pradėjusi veikti VDU Švietimo akademija nuo šių metų studijas vykdys ir Vilniuje, tapdama didžiausiu pedagogų rengimo centru Lietuvoje. Pažymėtina, kad lenkų kalbos ir literatūros pedagogika išskirtinai siūloma studijuoti tik Vilniuje.

„Pernai iškilus klausimui apie lenkų kalbos mokytojų rengimą, bendradarbiaujant net Lietuvos premjerui, kartu su Lenkijos ambasada, pasiektas aukščiausias susitarimas, jog šiuos specialistus neterminuotai rengs Vytauto Didžiojo universitetas Vilniuje.

VDU labai atsakingai žiūri į kiekvieną programą, tarp jų ir į Lenkų kalbos ir literatūros mokomojo dalyko pedagogiką.

Todėl, remiantis universiteto mokytojų rengimo atvira koncepcija, nuspręsta ir Vilniuje pradėti kurti tokią studijų aplinką, kad būsimiems mokytojams būtų suteikiamos ne tik dalykinės pedagoginės žinios, bet ir papildomos galimybės: nuo kalbų iki gretutinių studijų“, – sakė VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Norintys studijuoti VDU Lietuvos sostinėje jau dabar gali rinktis šias programas: Ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika, Pradinio ugdymo pedagogika ir ankstyvasis užsienio kalbos mokymas, Mokomojo dalyko pedagogikos specializacijos: anglų ir kita užsienio kalba, taip pat – lietuvių kalba ir literatūra, lenkų kalba ir literatūra, geografija ir istorija, muzika ir šokis bei biologija.

Nuo šiol, pasak VDU atstovės Simonos Sutkutės, dar daugiau dėmesio skiriama tarpdiscipliniškumui ir tarptautiškumui. Prisilaikant šių principų, studentai įgyja platų, bendrauniversitetinį išsilavinimą, neapsiribodami tik siaura pasirinktos studijų programos specializacija.

Studijuojant VDU, galima vienu metu gilintis į skirtingas sritis (informatiką, filosofiją, biologiją ir daugybę kitų), gilinti verslumo, IT, medijų ir kitas kompetencijas, nepriklausomai nuo savo pasirinktų studijų.

„Jau turbūt nėra nė vieno mokslininko, verslininko ar savo srities profesionalo, kuris nekalbėtų apie visapusio išsilavinimo svarbą. Būtent VDU studijų sistema yra paremta kelių mokslo sričių sujungimu – kuomet siekiama kuo platesnių kompetencijų ugdymo ir geresnio prisitaikymo darbo rinkoje“, – teigia VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

VDU pranešime pabrėžiama, kad ugdymo mokslams persikėlus į Vytauto Didžiojo universitetą bei pradėjus naują mokytojų rengimą, atsirado puikios sąlygos pedagogams įgyti ir papildomų žinių iš kitų studijų – politikos mokslų, kūrybinių industrijų, meno, kalbų ir kitų.

Taip siekiama esminio pokyčio naujos kartos mokytojų rengime – perėjimo nuo siauros specializacijos prie universalaus išsilavinimo.

Kaip teigia rektorius, šiandieniam mokytojui neužtenka vien tik gerai išmanyti dėstomą dalyką – būtina gebėti prisitaikyti prie pokyčių, išsiugdyti savybę nuolat augti, tobulėti, turėti platų interesų lauką, peržengti disciplinos ribas, naudoti naujausias integruoto ugdymo ir kitas metodikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.