Įstatymą tik vienam žmogui kurpę veikėjai jau pričiupti

Siekiantis įrodyti, kad iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo pareigų buvo atleistas neteisėtai, Gintautas Kėvišas vakar sulaukė svaraus argumento – Konstitucinio teismo sprendimo.

Norėdama atleisti G.Kėvišą iš pareigų tuometė kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson visaip nėrėsi iš kailio.<br>Lrytas.lt koliažas
Norėdama atleisti G.Kėvišą iš pareigų tuometė kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson visaip nėrėsi iš kailio.<br>Lrytas.lt koliažas
Norėdama atleisti G.Kėvišą iš pareigų tuometė kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson visaip nėrėsi iš kailio.<br>T.Bauro nuotr.
Norėdama atleisti G.Kėvišą iš pareigų tuometė kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson visaip nėrėsi iš kailio.<br>T.Bauro nuotr.
Norėdama atleisti G.Kėvišą iš pareigų tuometė kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson visaip nėrėsi iš kailio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Norėdama atleisti G.Kėvišą iš pareigų tuometė kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson visaip nėrėsi iš kailio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 26, 2019, 8:26 AM

Konstitucinis teismas (KT) paskelbė, kad 2017-ųjų gegužę priimti Profesionaliojo scenos meno įstatymo pakeitimai, užkirtę kelią buvusiam ilgamečiam LNOBT generaliniam direktoriui G.Kėvišui toliau eiti šias pareigas, prieštarauja Konstitucijai.

Šios pataisos numatė, kad iki jų priėmimo paskelbti konkursai į teatro ar koncertinės įstaigos vadovus negalioja, jei jų laimėtojas pareigų eiti nebuvo pradėjęs.

Pritaikė vienam asmeniui

Tuo metu Lietuvoje tai buvo pritaikoma vieninteliam G.Kėvišui, laimėjusiam konkursą dar 2016-ųjų rugsėjį.

Visi kiti laimėtojai priėmus šį įstatymą pareigas buvo pradėję eiti, tad pakeitimai jų nepalietė.

KT atkreipė dėmesį, kad tada, kai buvo skelbiamas konkursas, įstatymai nenumatė jokių terminų. Jie buvo nustatyti vėlesniais pakeitimais.

Taigi naujosios Profesionaliojo scenos meno įstatymo nuostatos pažeidė teisėtus asmenų lūkesčius, kurių apsauga įtvirtinta Konstitucijoje.

Pagal ją, įgijus tam tikras teises, galima pagrįstai tikėtis, kad jos bus išlaikytos nustatytą laiką. Įstatymas atgaline data negalioja.

Sukasi teismų karuselėje

„Konstitucinis teismas pasisakė tik dėl paties įstatymo, pagal kurį buvau atleistas iš teatro.

Aš savo nuomonę pasakysiu tada, kai bus priimami konkretūs sprendimai dėl manęs“, – vakar „Lietuvos rytui“ kalbėjo G.Kėvišas.

Buvęs LNOBT vadovas jau beveik dvejus metus sukasi teismų karuselėje. Pirmosios instancijos teismai atmetė jo ieškinius keturiose bylose.

G.Kėvišas ginčijo buvusios kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson skirtą drausminę nuobaudą, atleidimą iš darbo, prašė teismo pripažinti jo teisę eiti LNOBT vadovo pareigas dar vieną, jau ketvirtąją, kadenciją ir stabdyti naujo konkurso į LNOBT vadovus rengimą.

Jis nuo pat pradžių buvo pasiryžęs kovoti iki galo, todėl nesustojo – ėmė ieškoti teisybės aukštesnėse instancijose.

Į Konstitucinį teismą kreipėsi G.Kėvišo skundą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas.

Buldozeris pristabdytas

Atrodė, kad atstatydinti LNOBT vadovą buvo kone visos L.Ruokytės-Jonsson karjeros misija.

Ministrė vieną po kitos skelbė abejotinas dingstis panaikinti G.Kėvišo laimėto konkurso rezultatus ir nutraukti su juo darbo sutartį.

Pylėsi ir Kultūros ministerijos prašymu kurpti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) raštai, netgi buvo sustabdytas LNOBT tęstinis finansavimas dėl esą neskaidrios vadovybės veiklos.

Tačiau prieš metus Generalinė prokuratūra panaikino visus įtarimus teatro vadovybei dėl esą neskaidrios scenos rekonstrukcijos – nenustatyta jokių pažeidimų.

Dabar bliūkšta ir specialiai G.Kėvišui sukurptos Profesionaliojo scenos meno įstatymo pataisos taikymo teisėtumas.

Dėl nieko nesigaili

Paklaustas, ar nesigaili apskritai siekęs šitiek rūpesčių sukėlusios ketvirtosios kadencijos teatre, G.Kėvišas prisipažino jautęs pareigą teatro kolektyvui – būtent jis to norėjęs ir palaikęs vadovą: „Dėl nieko nesigailiu.“

Sunkiu metu buvusį LNOBT vadovą viešai parėmė ne tik teatro žmonės, bet ir daug kitų žinomų Lietuvos žmonių, tarp jų – baigęs kadenciją prezidentas Valdas Adamkus. Dėl jo atleidimo protesto laiškus rašė garsūs pasaulio menininkai.

LNOBT iki pat šio sezono pabaigos vykdė buvusio vadovo meninę programą. Daugybė melomanų šiandien pasigenda jo rengtų teatre žymiausių pasaulio orkestrų koncertų.

Šią veiklą G.Kėvišas dabar tęsia tik užsienyje. Pavyzdžiui, šį rugpjūtį jo ir sūnaus Martyno kompanija Rygos ir Jūrmalos muzikos festivalyje pristatys Londono simfoninį orkestrą.

„Nebenoriu rengti koncertų Lietuvoje. Nejaučiu niekam apmaudo, bet tikrai nebūsiu pakantus kvailumui, kurio čia daug matau visur, taip pat ir LNOBT“, – aiškino talentingas kultūros vadybininkas.

Ryžtas kovoti neblėsta

Kėvišų šeima pastaruoju metu rečiau matoma kultūros renginiuose Lietuvoje, nes daugiau laiko praleidžia savo name ant Viduržemio jūros kranto Ispanijoje – tarp Alikantės ir Valensijos.

Be to, G.Kėvišas ėmė dažniau važinėti į spektaklius ir koncertus užsienyje savo malonumui.

„Visada tai dariau, bet dabar tokioms kelionėms turiu kur kas daugiau laiko.

Važinėjame su žmona po visą pasaulį. Gyvenu fantastiškai. Kai dienų dienas dirbau, nemaniau, kad gali būti taip gerai“, – atviravo buvęs LNOBT vadovas.

Bet malonus gyvenimas neužgesino jo ryžto siekti teisingumo, kaip galbūt tikėjosi jo oponentai.

„Įstatymų turi laikytis visi“, – vakar dar kartą pabrėžė G.Kėvišas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.