Pasakė, kaip atrodytų koalicijos formavimas, jei jis vyktų Mindaugo laikais

Liepos 6-oji – Valstybės diena, kartu minime ir Mindaugo karūnavimo dieną. Vėl nuo Lietuvos ir pasaulio kalvų skambės tautos vienybei skirti himnai. Mindaugas – Lietuvos karalius, su kurio vardu būtent siejamas valstybės vienijimas. Kaip valstybė keitėsi ir kokią turime šiandien? Apie tai šios dienos proga buvo diskutuojama Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“.

Karaliaus Mindaugo paminklas Vilniuje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas Vilniuje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas Vilniuje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas Vilniuje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas Vilniuje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas Vilniuje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas Vilniuje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas Vilniuje. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 6, 2019, 11:38 AM

Kuo panašus su Maiklu Džordanu?

Kultūros istorikas Aurimas Švedas karaliaus Mindaugo poziciją sulygino su legendinio NBA krepšininko sakiniu. Jo teigimu, turime įvertinti ir tai, kad jis buvo „ateities“ žmogus.

„Mindaugas atsisėdęs į sostą, ar sėdėdamas ant suolo, ar jau karaliui pritinkamame krėsle, paprastai galėjo pasakyti „valstybė tai aš“. Kažkuria prasme jis man priminė legendinį krepšininką Maiklą Džordoną. Kuris pasivedęs po vienų rungtynių savo kolegas, juos mokė. Kad krepšinis yra kolektyvinis žaidimas, kai tik gaunate kamuolį, jį reikia atiduoti Maiklui Džordanui, aš žinosiu, ką su juo daryti. Mindaugo santykis su politika buvo toks – prisiėmė atsakomybę ir valstybės kūrimą suprato kaip asmeninį projektą – sau ir savo vaikams“, – pasakojo Aurimas Švedas. Jis apie Mindaugą taip pat atsiliepė kaip apie progresyvų ateities žmogų, kuris mokėjo mokytis.

Kaip vyktų koalicijos dėlionė?

Kalbant apie Mindaugą netrūko ir palyginimų su šių dienų politine situacija.

„Jeigu būtų koalicijos formuojamos šiandien tais pačiais Mindaugo laikų principais, koalicijos lyderiai susikviestų mažesniuosius koalicijos partnerius ir jie išeitų susitarę, arba visai neišeitų iš kabineto. O lyderis paskelbtų, ką jis nusprendė daryti“, – juokavo kultūros istorikas A.Švedas.

„Jei šios dienos koalicijos partneriai nesudėlios naujos valdžios kontūrų, jie žino, kad jie išsiskirstys į savo frakcijas ir lauks kitos galimybės. Mindaugas žinojo, kad jei jo projektas bus sužlugdytas – jis neteks galvos. Jo vaikai taip pat nesulauks kito ryto. Statymai buvo daug aukštesni“, – pasakojo jis.

Anot istorikų, reikėtų suprasti ir tai, kad apibrėžimai ir dabar aiškus valstybės vienijimosi tikslai tuomet buvo visai kitokie.

„Ten nebuvo tikslas visko gėrovė. Ten buvo visos galios išlaikymas vienoje vietoje“, – komentavo istorikas ir žurnalistas Vidmantas Valiušaitis.

Suprasti Mindaugo laikus būtų sudėtinga

Šiuolaikiniam žmogui suvokti, kaip atrodė Mindaugo laikų šalis, neįtikėtinai sudėtinga. Tačiau, anot politikos apžvalgininko Mečio Laurinkaus, turėtų būti ir suprantamų politinių veiksmų.

„Daugelis dalykų būtų nelabai suprantama. Nes kiekviena epocha turi labai savitą kalbą, ypač tais laikais. Nors aišku, yra universalūs kalbos dėsniai. Būtų ir kiti aplinkos ir atmosferos klausimai. Savaime suprantama, mes visi pasimestume“, – apie tai, kaip šiuolaikinis žmogus jaustųsi Mindaugo laikais kalbėjo apžvalgininkas Mečys Laurinkus.

„Politikos tam tikro veikimo dėsniai ar taisyklės, tam tikras būdas yra universalus, jis eina nuo senų seniausių laikų. Manau, kad ir toje epochoje buvo lygiai tas pats. Tik tai, kad visas tas dvaro gyvenimas, ar politika su kaimynais, su koalicijos partneriais, kurie gali įkyrėti, kuriuos reikia papjauti. Tokia atmosfera mus nustebintų“, – spėliojo M.Laurinkus.

„Jojo per kelią, jei bėga kiškis, būtinai reikia sustoti“, – juokavo metrikoje užfiksuotus aspektus vardindamas politikos apžvalgininkas.

A.Švedas pasakojo, kad būtų sunku suvokti, kad matome valdovą kitokį, nei yra įprasta.

„Maistas būtų neskanus, matytume neįprastą akiai peizažą: miškai, mediniai pastatai, neįžengiami keliai. Pats karalius Mindaugas ir jo svita nepadarytų mums didelio įspūdžio. Įsivaizduokime, tai yra nuolat keliaujantis valdovas su visa svita. (...) Mes jį pamatytume kitokį – be švyturėlių ir greitai lekiančių limuzinų. Mums, kurie esame išlepinti televizijos tiražuojamų vaizdų. Kai kuriuos klausimus mes atrakintume, bet kelionė laiku mums padėtų atsakyti ir į klausimą „kas esame mes“. Tai padėtų suprasti, kaip toli nuo Mindaugo epochos mes esame pažengę, gal tai net svarbiau“, – sakė istorikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.