Po kilusio skandalo dėl matematikos egzamino NEC teko priimti moksleiviams palankų sprendimą

Ketvirtadienį paskelbti valstybinio matematikos egzamino rezultatai. Jie prastesni nei praėjusiais metais. Tačiau pedagogai sako: dalies egzaminą laikiusiųjų rezultatai galimai neteisingai konvertuoti iš taškų į balus, o tai pakenks jaunuoliams konkuruojant dėl vietos aukštosiose mokyklose.

Po kilusio skandalo dėl matematikos egzamino NEC teko priimti moksleiviams palankų sprendimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Po kilusio skandalo dėl matematikos egzamino NEC teko priimti moksleiviams palankų sprendimą.<br>Lrytas.lt koliažas
 Dėl matematikos egzamino socialiniame tinkle kilo sujudimas. <br> D.Umbraso nuotr.
 Dėl matematikos egzamino socialiniame tinkle kilo sujudimas. <br> D.Umbraso nuotr.
 V.Orlovas.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 V.Orlovas.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
  Dėl matematikos egzamino socialiniame tinkle kilo sujudimas. 
  Dėl matematikos egzamino socialiniame tinkle kilo sujudimas. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 12, 2019, 8:48 AM, atnaujinta Jun 21, 2022, 10:34 AM

Penktadienio rytą Nacionalinis egzaminų centras (NEC) lrytas.lt patvirtino, kad šiuo metu tikrinama, ar tinkamai buvo skaičiuoti rezultatai. Tokių problemų, anot NEC, galėjo kilti 200 jaunuolių, kurie laikė matematikos egzaminą per pakartotinę sesiją birželio 27 dieną. Pagrindinės sesijos matematikos valstybinis egzaminas vyko birželio 14 dieną. 

Prieš devintą valandą ryto NEC paskelbė rezultatus patikslinę ir atsiprašantys laikiusiųjų egzaminą. Kilus nepasitenkinimui, NEC pailgino apeliacijų tekimo laiką. Jas kandidatai gali teikti viena diena ilgiau – iki liepos 16 d. darbo pabaigos.

Ragino sukrusti ministrą

Ketvirtadienio vakarą socialiniame tinkle pedagogų bendruomenė paleido strėlių Nacionaliniam egzaminų centrui (NEC), kuris atsakingas už egzaminų vykdymą ir darbų vertinimą.

Matematikos egzaminų rezultatai vadinami suklastotais, o švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius raginamas skubiai sureaguoti į šią situaciją. Be to, pedagogai ragina abiturientus kreiptis į NEC su apeliacijomis.

Kaip feisbuke paskelbė edukacinių programų centro Kauno tvirtovės VII forte vadovas Vladimiras Orlovas, taškai į balus konvertuoti neteisingai.

„Ir štai, draugai, mes turime nuostabaus Nacionalinio egzaminų centro darbo rezultatus matematikos valstybinio brandos egzamino vertinime.

Štai jums tris pavyzdžiai, realybėje tokių bus kažkiek tūkstančių.

Moksleivis A surinko 20 taškų iš 60, jam tai konvertuota į 19 balų iš 100. Tikras rezultatas konvertacijos – virš 30 balų.

Moksleivis B surinko 43 taškų iš 60, jam tai konvertuota į 38 balus iš šimto. Tikras mokinio įvertinimas ~ 65 balai.

Moksleivis C surinko 36 taškus bet gavo 32 balus. Turėjo gauti apie 60 balų“, – rašo V.Orlovas.

Jis kreipėsi į ministrą A.Monkevičių: „Prašau jau rytoj ryte skirti ypatingą dėmesį – šiais metais apeliacijoms palikta.... 1,5 dienos, tai yra iki penktadienio vakaro! Šis egzaminų rezultatų klastojimas yra akivaizdus nusikaltimas.“

Taip pat kreipiamasi ir į Seimo narį Arvydą Nekrošių bei prezidento komandos atstovą Povilą Mačiulį. A.Nekrošius feisbuke pažadėjo pasikalbėti su ministru.

Vadino technine klaida

Anot laikinosios NEC vadovės Astos Ranonytės, centras aiškinasi, ar išties kilo problemų skaičiuojant matematikos egzamino rezultatus. Pasak jos, tokių problemų galėjo kilti 200 jaunuolių, kurie laikė matematikos egzaminą per pakartotinę sesiją. A.Ranonytė galimai netinkamą taškų į balus konvertavimą vadino technine problema. 

Penktadienį vos pradėjusi darbą A.Ranonytė sakė, kad per valandą turi būti viskas išsiaiškinta.

„Pagrindinės sesijos rezultatai yra tvarkingi“, – patikino NEC laikinoji vadovė.

Vėliau NEC savo svetainėje paskelbė tokį pranešimą: „Vakar, liepos 11 d. vakare, rezultatų skelbimo sistemoje paskelbti matematikos pakartotinės sesijos VBE rezultatai balais, patikrinus keliais etapais, yra patikslinti".

Dar vėliau NEC paskelbė pailginę apeliacijų teikimo laiką: "Atsižvelgiant į tai, kad pakartotinės sesijos matematikos valstybinio brandos egzamino rezultatai paskelbti šiandien, t. y, liepos 12 d., apeliacijas dėl šio egzamino rezultato kandidatai gali teikti viena diena ilgiau – iki liepos 16 d. darbo pabaigos.

Vakar, liepos 11 d. vakare, rezultatų skelbimo sistemoje paskelbti matematikos pakartotinės sesijos VBE rezultatai balais, patikrinus keliais etapais, yra patikslinti.

Rezultatų tikrinimas įvairiais etapais atliekamas nuolat. Šiuo atveju vykdant rezultatų patikrinimą, pastebėtas netikslumas taškus konvertuojant į balus. Kandidatų surinkti taškai nekinta, jie atitinka jų darbe esantį įvertinimą.

Apie dviem šimtams kandidatų, laikiusių šį egzaminą pakartotinėje sesijoje, patikslinti rezultatai balais, yra skelbiami rezultatų skelbimo ir KELTO sistemose.

Atsiprašome laikiusiųjų egzaminą pakartotinėje sesijoje.“

Rezultatai – prasti

Brandos egzaminus pakartotinėje sesijoje laiko jau aukštojoje mokykloje studijuojantys, bet savo studijų kryptį ketinantys keisti studentai, ir dėl nenumatytų atvejų pagrindinėje sesijoje negalėję dalyvauti mokiniai, kurie tik šiais metais baigia bendrojo ugdymo mokyklą.

Brandos egzaminus pakartotinėje sesijoje taip pat laiko užsienio šalies mokyklos vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniai, abiturientai, kuriems pagrindinės sesijos egzaminai buvo atidėti, eksternai, pateikę prašymus pasibaigus prašymų teikimo laikui.

NEC duomenimis, matematikos valstybinį brandos egzaminą iš viso laikė 16 539 kandidatai. Šiais metais egzamino išlaikymo riba – 9 taškai iš 60. Egzaminą išlaikė 82,2 proc. kandidatų (2018 metais egzamino išlaikymo riba buvo 8 taškai iš 60, egzaminą išlaikė 87,2 proc. kandidatų). Šimto balų įvertinimą matematikos VBE gavo 1,9 proc. mokinių. 2018 metais buvo 1,5 proc. kandidatų, kurie gavo maksimalų egzamino įvertinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.