Paauglių rūkymas – vis dar nepažabotas

Ketvirtadienį, liepos 11 dieną Seime buvo nutarta toliau svarstyti LR Sveikatos apsaugos ministro dr. Aurelijaus Verygos įregistruotą įstatymo projekto pakeitimą, kuriuo būtų įvesta prekyba cigaretėmis „iš po prekystalio“ (prekyba tabako gaminiais nematomu būdu).

 J. Stacevičiaus nuotr. 
 J. Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2019, 10:03 AM

Nauju siūlymu siekiama paslėpti cigaretes iš parduotuvių bei kioskų vitrinų į specialias, uždaras spinteles, kurias pardavėjas teisę atidaryti turėtų tik paprašius pirkėjui. Projekto iniciatoriai teigia, kad tokia priemonė padės apsaugoti vaikus ir nerūkančius nuo noro išbandyti rūkalus, o rūkantys, nematydami cigarečių pakuočių, pamirš arba gėdysis jų nusipirkti.

Kritikai teigia, kad priemonės efektyvumo įrodymų pasaulyje kol kas nėra, o Lietuva skuba taikyti dar vieną su tabako prekyba susijusį apribojimą neįvertindama jau taikomų priemonių efektyvumo ir taikymo užtikrinimo.

Skaičiai negailestingi: 64 proc. nepilnamečių teigia, kad jiems įsigyti cigarečių – lengva

Apie ketvirtadalį 15–16 m. Lietuvos paauglių rūko nuolat, o 2015 metų Alkoholio ir kitų narkotikų tyrimo Europos mokyklose (ESPAD) tyrimo duomenys rodo, kad net 64 procentų 15–16 m. Lietuvos mokinių nurodė, kad jiems būtų̨ lengva ir labai lengva įsigyti cigarečių̨.

Net ir egzistuojant didelėms baudoms už tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams, cigarečių pardavimo problema nepilnamečiams išlieka opi. Naujų iššūkių kelia ir visiškai nekontroliuojama nelegalių elektroninių cigarečių prekyba. Nepilnamečiai elektroninių cigarečių, ar kitokių garinimo produktų įsigyja internetu iš užsienio parduotuvių patys arba su 18 metų jau sulaukusių draugų pagalba. Kita populiari šių įrenginių įsigijimo vieta – slaptos „Facebook“ grupės, kur nereikalaujama nei amžiaus patvirtinimo, nei banko kortelės.

Socialiniai pedagogai pastebi, kad mokyklose yra išsivystęs visas elektroninių cigarečių pardavinėjimo tinklas tarp pačių mokinių: vyresniųjų klasių mokiniai pardavinėja elektronines cigaretes jaunesniems, o šie – dar jaunesniems mokiniams savo ar kitose mokyklose.

Kodėl pradedama rūkyti ir kaip tai stabdyti?

Pagrindinės mokslininkų išskiriamos priežastys, dėl kurių paaugliai ima rūkyti – naujų pojūčių paieška, draugų ir šeimos narių pavyzdys, taip pat – lengvas cigarečių pasiekiamumas. Jau pradėjusių rūkyti rūkymo įpročius labiausiai veikia kaina ir prieinamumas.

Teigiama, kad norint efektyviai mažinti nepilnamečių rūkymo mastus, Lietuva visų pirma turėtų griežtinti baudas už tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams – 64 proc. paauglių teigiant, kas cigarečių jiems būtų įsigyti lengva ir labai lengva, tai turėtų būti pirmas darbas.

Papildomų priemonių reikalauja ir griežtesnė elektroninių cigarečių prekybos kontrolė – šiuo metu elektroninėmis cigaretėmis gali prekiauti bet kas, elektronines cigaretes pardavinėjančios nepilnamečiams svetainės neblokuojamos, o baudos už šių produktų pardavinėjimą nepilnamečiams – nemotyvuojančios tokios veiklos baigti.

Tarp kitų priemonių, kurių efektyvumą įvertinti ir didinti įgyvendinimą turėtų valstybė - nelegalios prekybos mastų mažinimas (nepilnamečiams kontrabandines cigaretes šiandien įsigyti dar paprasčiau nei legalias), taip pat – aktyvesnės pozityvios, į sveikatingumą orientuotos prevencinės programos mokyklose. Statistika rodo, kad sportuojantys rūko ir alkoholį vartoja itin retai.

Ne paskutinę vietą užima ir tėvų švietimas apie jų rūkymo tiesioginę ir netiesioginę žalą vaikams. Visiems moksliniams tyrimams pabrėžiant, kad draugų ir tėvų įtaka – svarbiausia, šios grupės neturėtų būti paliekamos nuošalyje.

Galiausiai, turi būti atsižvelgiama į tai, ką pabrėžia tiek policijos, tiek psichologų, tiek socialinių pedagogų atstovai – uždraustas vaisius maištaujantiems paaugliams – saldžiausias, ir kuo griežtesni draudimai, apribojimai, tuo didesnis noras elgtis priešingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.