Iš poliklinikos pastato iškrapštytos vaistinės vadovė: „Pasielgė labai žiauriai“

Dėl nedidelių vaistinės patalpų Šančių poliklinikoje – didelis mūšis. Jį teisme Kauno savivaldybei pralaimėję vaistininkai prabilo apie sužlugusį verslą ir užkrautą prievolę sumokėti netesybų mokestį.

Dėl vaistinės patalpų Šančių poliklinikoje penkerius metus virė aršus ginčas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl vaistinės patalpų Šančių poliklinikoje penkerius metus virė aršus ginčas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2019, 6:09 PM, atnaujinta Jul 14, 2019, 6:18 PM

Vos 55 kvadratinių metrų ploto patalpas A.Juozapavičiaus prospekte įsikūrusioje Šančių poliklinikoje Vladislavos Raulynaitienės vaistinė „Ekmedina“ nuomojosi du dešimtmečius.

Iš pradžių teisę rengti patalpų nuomos konkursus turėjo tuomet dar atskirai veikusių miesto poliklinikų administracija, vėliau šią teisę perėmė pati Kauno savivaldybė.

2013-ųjų pradžioje viešąjį konkursą dėl patalpų nuomos Šančių poliklinikoje laimėjo „Ekmedina“, už 1 kvadratinį metrą pasiūliusi mokėti 36 eurų nuomos mokestį. Tuo metu tai buvo labai didelė kaina – daugiau kaip dvigubai brangiau negu nuomos miesto poliklinikose vidurkis.

„Norėjome likti įprastoje ir klientams gerai žinomoje vietoje“, – dosnaus pasiūlymo pateikimo aplinkybes aiškino V.Raulynaitienė. Jos vadovaujama vaistinė buvo pirmoji mieste, dalyvavusi konkurse po jų rengimo tvarkos pasikeitimo.

Įžvelgė konkurentų gudrybę

Vėliau vaistinės vadovė tikino supratusi, kad galėjo tikėtis lengvatų ir prašyti uždaro konkurso, mat jos įmonėje dirbo daugiau kaip 50 proc. neįgaliųjų.

Kauno savivaldybė sutiko nutraukti penkerių metų sutartį ir paskelbė naują konkursą, tačiau jį 2014-ųjų rugpjūtį laimėjo bendrovė „Sirupio vaistinė“, pasiūliusi 15 proc. didesnę patalpų nuomos kainą negu „Ekmedina“.

Pastaroji konkurse pateikė maždaug perpus mažesnę kainą negu pirmojo konkurso metu.

Tarp „Sirupio vaistinės“ darbuotojų taip pat buvo neįgaliųjų. V.Raulynaitienė mano, kad konkurentai tiesiog gudravo, nes neįgaliuosius įdarbino prieš pat konkursą, o šie žmonės net negyveno Kaune.

„Ekmedina“ konkurso rezultatus apskundė teismui, tačiau jį pralaimėjo – jokių procedūrų ar įstatymų pažeidimų nebuvo nustatyta.

Pareikalavo palikti patalpas

Išsprendus šį ginčą Kauno savivaldybės administracija pareikalavo palikti patalpas, tačiau „Ekmedinos“ vadovai atsisakė tai daryti. Tuomet savivaldybės teisininkai pradėjo naują teismo procesą dėl vaistinės iškeldinimo.

Šį ginčą šią savaitę išsprendė Kauno apygardos teismas. Jis Kauno savivaldybei iš „Ekmedinos“ priteisė apie 19 tūkst. eurų netesybų. Tiesa, ieškinys siekė net 120 tūkst. eurų.

Prievarta iškraustyti „Ekmedinos“ vaistinės iš poliklinikos nereikės – ji jau paliko patalpas. Būtent tuo metu ir baigėsi pirminės sutarties terminas.

„Visą laiką, kol naudojomės patalpomis ir vyko teisiniai ginčai, mokėjome už jas nuomos mokestį“, – tvirtino V.Raulynaitienė.

Pasak jos, didžioji dalis gaunamų pajamų ir buvo skiriama nuomos mokesčiui sumokėti. Vaistinės šeimininkė taip pat išleido beveik 40 tūkst. eurų remontui, tačiau šie pinigai nebuvo įskaičiuoti į nuomos kainą.

„Man labai skaudu ir apmaudu, kad viskas taip susiklostė“, – kalbėjo „Ekmedinos“ vadovė V.Raulynaitienė.

Nusprendė stabdyti veiklą

Kaunietė pranešė, kad vaistinė sustabdė veiklą ir neaišku, ar dar atnaujins darbą.

Pasak jos, šiuo metu rasti tinkamas patalpas už nedidelę kainą Kaune – labai sunki užduotis.

„Savivaldybė pasielgė labai žiauriai“, – apgailestavo V.Raulynaitienė. Jai teko sunkus teismo įpareigojimas sumokėti netesybas.

Šiuo metu buvusioje kaunietės darbo vietoje veikia žinomam tinklui priklausanti vaistinė.

Įtaria, koks buvo vaistinės šeimininkų siekis

Rūta Šimkaitytė Kudarauskė

Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja

„Bendrovė „Ekmedina“ dar 2013 metų pavasarį laimėjo patalpų nuomos konkursą ir su savivaldybe pasirašė penkerių metų sutartį, tačiau vėliau pati paprašė ją nutraukti.

Kauno taryba sutiko tai padaryti, o netrukus buvo paskelbtas naujas konkursas.

Galima spėti, kad tokiu manevru „Ekmedinos“ vadovai tikėjosi sutarties palankesnėmis sąlygomis, tačiau kita bendrovė pateikė geresnį pasiūlymą.

Šis konkursas buvo apskųstas teismui, tačiau jokių pažeidimų nebuvo nustatyta.

Tuomet savivaldybė kreipėsi į teismą dėl vaistinės iškeldinimo iš poliklinikos patalpų ir netesybų priteisimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.