Įtariamas šnipas A. Paleckis toliau vaidina politinį kankinį: šiandien – lemtinga diena

Prokurorai nenori į laisvę išleisti Algirdo Paleckio, kuris įtariamas Rusijos saugumiečių nurodymu rinkęs informaciją apie Lietuvos teisėjus ir prokurorus.

Algirdas Paleckis.<br>V.Balkūno nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>V.Balkūno nuotr.
Justas Vincas Paleckis. <br> V.Balkūno nuotr.
Justas Vincas Paleckis. <br> V.Balkūno nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Algirdas Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Algirdas Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 15, 2019, 5:03 PM, atnaujinta Jul 16, 2019, 6:29 AM

Jau daugiau kaip devynis mėnesius už grotų laikomas A.Paleckis pirmadienį trumpam įkvėpė laisvės oro. Iš Vilniaus pataisos namų jis buvo atvežtas į Kauno apygardos teismą.

Prokurorai prašė 48-erių A.Paleckį laikyti suimtą dar tris mėnesius. Teisėsaugininkų teigimu, nuo praėjusių metų spalio pabaigos įtariamojo situacija nė kiek nepasikeitė – jis savo kaltės nepripažįsta ir paleistas į laisvę gali toliau bendrauti su asmenimis, kuriems rinko informaciją apie Sausio 13-osios prokurorus ir teisėjus.

Pats A.Paleckis prašė jį paleisti į laisvę, nes esą jokio nusikaltimo nepadarė ir yra kalinamas nepagrįstai.

Įvardijo kaltininkus

Kokį sprendimą priims teismas, paaiškės antradienį, bet, kaip matyti iš A.Paleckio laiškų, atsiųstų bendraminčiams iš Lukiškių kalėjimo, jis save laiko politiniu kaliniu ir neketina keisti pažiūrų.

Laiškuose A.Paleckis teigė, kad dėl jo suėmimo yra kalta kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jis ją vadino pagrindine fašiste Lietuvoje, kuri savo rankose laikė tiek Valstybės saugumo departamentą (VSD), tiek jam bylą iškėlusius prokurorus.

A.Paleckio teigimu, susidorojimą su juo pradėjo buvęs VSD vadovas Gediminas Grina, kuris esą jam prieš kelerius metus užsiminė, kad jo kelionės į Rusiją gali kelti grėsmę Lietuvos saugumui, bet D.Grybauskaitei to neužteko.

Už tai, kad G.Grina nesiėmė prieš jį konkrečių veiksmų ir negaudė šnipų, D.Grybauskaitė jį nušalino, o paskirtas naujasis VSD vadas Darius Jauniškis prezidentės žodžius suprato tiesiogiai ir ėmė vykdyti jos ir JAV nurodymus.

Giriasi aplankęs Krymą

A.Paleckis didžiavosi, kad dažnai buvo kviečiamas atvykti į Rusiją, ir teigė, jog specialiai nuvažiavo į Krymą pareikšti solidarumo su vietos gyventojais, kurie „nepanoro patekti į „banderovinių-porošenkinių banditų nagus“.

„Įvairiuose renginiuose užsienyje smerkdavau agresyvią JAV politiką visur eksportuoti savo vertybes, Baltijos šalių liokajiškumą ir žmonių nuskurdinimą, rusofobiją, Lietuvos pavertimą JAV torpeda prieš Rusiją.

Nesiruošiau, kaip dauguma Lietuvos politikų, derintis prie landsberginio tono. Gyvename šioje žemėje trumpai, tad gaila brangaus laiko drebinant kinkas ar kišant galvą į smėlį – turime kalbėti tiesiai ir aiškiai“, – viename savo laiškų rašė A.Paleckis.

Bendražygį įtaria išdavyste

A.Paleckis yra vienintelis įtariamasis, kuris šnipinėjimo byloje teismo laukia nelaisvėje.

Kitam įtariamajam – Vilniaus verslininkui Deimantui Bertauskui – teismas yra skyręs švelnesnę kardomąją priemonę. Tai labai supykdė A.Paleckį.

„Byla ta pati, įtarimai tie patys. Peršasi išvada, kad D.Bertauskas galimai palūžo ir ėmė kolaboruoti su organais.

Jis „atidirbo“, matyt, ir jie paleido šį molį namo, prieš tai nulipdę iš jo, ką reikia.

O gal jis nuo pat pradžių tebuvo saugumiečių įrankis?“ – bendražygiu suabejojo A.Paleckis.

Tėvas seniai matė sūnų

Įtariamojo tėvas buvęs europarlamentaras Justas Vincas Paleckis vakar BNS sakė, kad sūnus per devynis mėnesius tiktai vieną kartą susitiko su žmona: „Daugiau niekas – nei vaikai, nei tėvai, nei kiti artimieji jo nematėme. Bendraujame laiškais.“

Buvęs politikas tvirtino, kad sūnus kategoriškai atmeta kaltinimus.

Buvo išvežtas iš namų

A.Paleckis buvo sulaikytas pernai spalį.

Kai teisėsaugininkai įžengė pro jo namo Laurų gatvėje vartus, viduje buvo ir buvusio Socialistinio liaudies fronto (SLF) lyderio žmona bei vaikai.

Namuose buvo atlikta krata, per ją rasta įvairių tyrėjus dominančių dokumentų. Tyrėjai taip pat pasiėmė ir Georgijaus juostelę.

Po kratos A.Paleckis buvo išvežtas į apklausą ir daugiau į namus negrįžo.

„A.Paleckis galimai vykdė sunkų nusikaltimą – Rusijos Federalinės saugumo tarnybos pavedimu rinko informaciją apie Lietuvos Respublikos pareigūnus (prokurorus, teisėjus), prisidėjusius prie 1991 m. sausio 13-osios įvykių baudžiamosios bylos nagrinėjimo“, – taip skamba vienas A.Paleckiui pateiktų įtarimų.

Įtarimuose taip pat užsimenama, kad A.Paleckis Rusijos žvalgybai perdavinėjo informaciją, kuri buvo susijusi su galimu įkaitų grobimu.

Šešėlis – dviem partijoms

Teisėsaugininkų teigimu, A.Paleckiui talkino D.Bertauskas, byloje taip pat minimos SLF pirmininko pavaduotojo Andrejaus Gorbatenkovo, valdybos nario Pavelo Ževžikovo, aktyvisto Leono Minkevičiaus bei dabartinio SLF pirmininko Giedriaus Grabausko, narės Birutės Dilpšienės pavardės.

Be SLF veikėjų, minimas ir kitos partijos – Kazimieros Prunskienės sukurtos Lietuvos liaudies partijos atstovas Artūras Šidlauskas.

Byloje kaip liudytojas buvo apklaustas ir laikinasis partijos vadovas K.Prunskienės sūnus Vaidas Prunskus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.