Vestuvių detektyvas: kodėl nesituokė ir pasijuto persekiojama buvusi garsi Lukiškių kalėjimo pareigūnė?

Jei Vilniaus pataisos namuose būtų įvykusios vestuvės, jos būtų sukėlusios daug šurmulio tarp kalinių ir jų prižiūrėtojų. Mat pasklido žinia, kad už žudiko rengėsi tekėti buvusi Lukiškių kalėjimo darbuotoja.

„Kaip ir tikėjausi, buvo laukiama, kad aš atvyksiu“, – teigė L.Kalinauskaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Kaip ir tikėjausi, buvo laukiama, kad aš atvyksiu“, – teigė L.Kalinauskaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Bondarenka liepos 18-osios rytą pasirodė prie Vilniaus pataisos namų.<br>T.Bauro nuotr.
A.Bondarenka liepos 18-osios rytą pasirodė prie Vilniaus pataisos namų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 21, 2019, 8:22 AM, atnaujinta Jul 22, 2019, 6:11 AM

„Sužinojau, kad Laura išteka už kalinio. Tai tik įrodo, kad visą tarnybos laiką ji palaikė neteisėtus ryšius su nuteistaisiais“, – liepos 18-ąją „Lietuvos rytui“ pareiškė buvęs Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnas Andrejus Bondarenka.

Jis ketvirtadienio rytą pasirodė prie Vilniaus pataisos namų – esą norėjo vestuvių proga pasveikinti Lukiškių kalėjime dirbusią prižiūrėtoją 20-metę Laurą Kalinauskaitę, dėl kurios ir buvo priverstas pasitraukti iš tarnybos.

A.Bondarenka pareigų Kalėjimų departamente neteko šių metų sausį, o tuometė Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo Apsaugos ir priežiūros skyriaus pareigūnė L.Kalinauskaitė savo noru tarnybą paliko vasarį.

Jie abu yra skandalo dalyviai. L.Kalinauskaitė kaltino Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnus, tarp jų ir A.Bondarenką, kad jie verčia ją megzti artimus santykius su Kamuolinių gaujos nariais, kitais svarbiais nusikaltėliai ar įtariamaisiais.

Bet suimtųjų prižiūrėtoja teigė nesutikusi tapti slapta pareigūnų bendradarbe ir vasario 26-ąją parašė prašymą išeiti iš darbo.

Kalėjimų departamento Imuniteto skyrius jai pažėrė įtarimų dėl netarnybinių ryšių su suimtaisiais, bet L.Kalinauskaitė jų kratėsi – vadino tai kerštu.

Atvyko pažiūrėti į akis

Šią savaitę „Lietuvos rytą“ pasiekė informacija, kad L.Kalinauskaitė Vilniaus pataisos namuose planuoja susituokti su čia kalinčiu 36 metų Dmitrijumi Romanovičiumi, kuris siejamas su garsia Agurkinių grupuote.

Laukiant, kol iš Santuokų rūmų atvyks darbuotoja, kuri įkalinimo įstaigose atlieka sutuoktuvių ceremoniją, prie Vilniaus pataisos namų privažiavo visureigis tamsintais langais.

Bet iš jo išlipo ne nuotaka, o A.Bondarenka.

Kai iš priešingoje gatvės pusėje esančio automobilio išlipo jauna šviesiaplaukė, panaši į L.Kalinauskaitę, A.Bondarenka iš karto pasakė, kad tai – ne Laura.

Paklaustas, kodėl domisi buvusios prižiūrėtojos vestuvėmis, pašnekovas šyptelėjo: „Jeigu ji ištekės, visų specialiųjų tarnybų vadovai turėtų būti priblokšti. Juk tokiu atveju buvęs Imuniteto tarnybos vadovas Gintaras Zaveckis – tikras agentūrinio darbo genijus. Po tokio skandalo ištekėti už nuteistojo... Norėčiau pasižiūrėti jai į akis.“

Įtarta ryšiais su kaliniais

Šių metų pradžioje skandalas Kalėjimų departamente kilo po to, kai L.Kalinauskaitė viešai pareiškė, kad ją Imuniteto skyriaus pareigūnai vertė turėti nestatutinių santykių su kaliniais ir taip rinkti naudingą informaciją.

„Man žadėjo duoti sąrašą su pavardėmis tų suimtųjų, apie kuriuos trūksta informacijos ir įrodymų. Man sakė: „Imsiesi visų įmanomų būdų, kurių prireiktų, kad išgautum informaciją.“ Tai būtų ir bendravimas, ir flirtavimas, ir miegojimas. Kaskart išgirdusi tokį pasiūlymą pasakydavau „ne“. Bet Imuniteto skyriaus darbuotojai tarsi negirdėdavo mano neigiamo atsakymo – sakydavo, kad mano, kaip pareigūnės, karjera nebus ilga.

Jie man žadėjo gerokai didesnį atlyginimą ir daugiau atostogų. Jeigu reikės, skirtų apsaugą. Man sakė: gyvensiu taip, kaip trokšta kiekviena mergina.

Aš jiems pasakiau, kad tai, ką jie man siūlo, yra žema“, – pasakojo L.Kalinauskaitė.

Mergina tvirtino, kad atsisakiusi paklusti tokiems reikalavimams sulaukė grasinimų, prieš ją buvo pradėtas puolimas, o po to atliekamas tarnybinis patikrinimas.

Neatlaikiusi spaudimo L.Kalinauskaitė nutarė išeiti iš darbo.

„Aš neturėjau jokių priekaištų L.Kalinauskaitei dėl darbo, ji dirbo tinkamai. Sakiau, kad pasiliktų, bet ji atsakė, kad nori išeiti ir išvykti“, – „Lietuvos rytui“ sakė Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktorius Viktoras Davidenka, dabar vadovaujantis Vilniaus pataisos namams.

Ir toliau nepaliko ramybėje

Tuometis Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus vadovas G.Zaveckis buvo priverstas iš pareigų pasitraukti dar 2018 metais – po to, kai kilo skandalas dėl kalinių išgertuvių Kybartų pataisos namuose. Išgertuves kaliniai transliavo viešai.

L.Kalinauskaitė būtent šį pareigūną labiausiai kaltino neteisėtais veiksmais prieš ją.

Pasitraukęs iš Kalėjimų departamento G.Zaveckis įsidarbino Valstybinėje darbo inspekcijoje. Jis neigė žadėjęs L.Kalinauskaitei privilegijų.

„Man dirbant departamente buvo gauta duomenų, kad buvo kontaktuojama su asmeniu, atliekančiu laisvės atėmimo bausmę. Ji tada buvo kursantė.

Įvyko prevencinis pokalbis, ji buvo įspėta susilaikyti nuo netarnybinių ryšių, kurie nėra susiję su jos pareigomis. Tokių pokalbių buvo du. Aš nenurodžiau jai ko nors sekti“, – aiškino G.Zaveckis.

 

L.Kalinauskaitė teigė, kad pasitraukus iš pareigų G.Zaveckiui ją darbe aplankė kiti du Imuniteto skyriaus pareigūnai, tarp jų – A.Bondarenka.

„Jie pasakė, kad aš turiu apsispręsti: išeiti ar pasilikti. Jie kalbėjo apie mano neva įneštus narkotikus, žėrė kitų kaltinimų. Už tai gali grėsti ilgi nelaisvės metai. Kai paklausiau, ar turi įrodymų, išgirdau: „Ne, bet bus“, – dėstė buvusi kalinių prižiūrėtoja.

Pažėrė kritikos ir ministrui

Buvęs Imuniteto skyriaus pareigūnas A.Bondarenka teigė neturįs informacijos, ar dirbdama Lukiškėse L.Kalinauskaitė palaikė ryšius su D.Romanovičiumi, siejamu su Agurkinių gauja.

„Negaliu tvirtinti, ar ji palaikė su juo ryšius. Nežinau. Bet ji tikrai palaikė ryšius su kitais. Dėl to ir buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, po kurio ji išėjo iš darbo“, – tvirtino A.Bondarenka.

Paklaustas, kaip L.Kalinauskaitė galėjo neteisėtai bendrauti su kaliniais, A.Bondarenka nusijuokė: „Tai – absurdo teatras. L.Kalinauskaitė tvirtino, kad G.Zaveckis ją verbavęs palaikyti neteisėtus ryšius su kaliniais Lukiškėse. Vos ne permiegoti su jais.

Sunkiai įsivaizduoju, kaip ji viena į kameras galėjo patekti, nes visur – vaizdo kameros. Būtų reikėję užmigdyti pusę pamainos, kad ji nepastebėta patektų į kamerą.

Bet Laura turėjo teisę patekti į kameras, tik apie tai turėdavo pranešti, nes be pagrindo to daryti negalima.“

Aiškindamas, kaip buvo nustatyta, kad L.Kalinauskaitė palaikė neteisėtus ryšius su kaliniais, A.Bondarenka kalbėjo apie kriminalinės žvalgybos veiksmus: „Jei dabartinė Imuniteto skyriaus viršininkė ir teisingumo ministras Elvinas Jankevičius patikėjo Laura, kad ji nekalta, dabar galėtų liudininkais vestuvėse pabūti.“

Ministras E.Jankevičius viešai teigė, kad L.Kalinauskaitė pasielgė atsakingai, kai į departamentą kreipėsi dėl galimai jai daromo spaudimo.

Tame pokalbyje dalyvavo ir kriminalinės žvalgybos pareigūnai.

Šventė buvo planuota

Informacijos, kad liepos 18-ąją, 10 valandą, Vilniaus pataisos namų koplytėlėje buvo planuojamos vestuvės, nepaneigė nei Kalėjimų departamento atstovai, nei šios įkalinimo įstaigos direktoriaus pavaduotojas Romas Ostanavičius.

Tačiau informacijos, kas su kuo turėjo susituokti, tvirtino pagal galiojančius teisės aktus pateikti negalintys.

Beveik valandą jos laukęs prie Vilniaus pataisos namų buvęs pareigūnas A.Bondarenka svarstė, kad vestuvės galbūt atidėtos kuriam laikui.

Informaciją, kad aukso žiedus sumainyti planavo L.Kalinauskaitė ir D.Romanovičius, patvirtino Vilniaus civilinės metrikacijos skyrius.

Patikino, kad vestuvių nebus

– Pasklido žinia, kad jūs ketinote tuoktis su nuteistuoju D.Romanovičiumi, kuris laikomas Agurkinių gaujos nariu. Ar tai tiesa? – „Lietuvos rytas“ paklausė L.Kalinauskaitės.

– Vestuvių nebuvo ir nebus. Jų tiesiog negali būti!

– Tačiau jūs pažįstate tą asmenį?

– Mes dabar nebendraujame, mūsų niekas nesieja.

Aš turiu kitą vaikiną, su kuriuo gyvenu laisvėje. Iš sistemos išėjau jau prieš pusę metų, esu laisvas žmogus. Kaip aš gyvenu – tik mano reikalas.

– Tai kas tada nunešė prašymą dėl santuokos į Civilinės metrikacijos skyrių sostinėje?

– Aš buvau nunešusi, bet nė neketinau tuoktis.

Kaip ir tikėjausi, buvo laukiama, kad aš atvyksiu su balta suknele, auksiniu žiedu.

– Nesuprantu – nunešėte prašymą susituokti, bet nė neketinote to daryti? Tai koks buvo tikslas?

– Kai kurie buvę Kalėjimų departamento darbuotojai man neduoda ramybės. Man toliau bandoma pakenkti. Norėjau išsiaiškinti, kas konkrečiai tai daro.

Nunešiau prašymą ir stebėjau. Ir sužinojau, kas tie žmonės, – jie specialiai ir nutekino informaciją. To ir tikėjausi. Bet jie neturėjo teisės to daryti – rinkti informaciją apie mane, jau išėjusią iš sistemos.

– Įdomu, kas konkrečiai jums galėtų kenkti?

– Tie, kurie mane kaltino, kad aš neva bendravau su nuteistaisiais. Tai jeigu jie neva taip gerai viską apie mane žinojo, kodėl mano byloje nebuvo Romanovičiaus pavardės?

– Ar kai išėjate iš darbo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, aplankėte D.Romanovičių?

– Taip, aš prieš du mėnesius buvau su juo susitikusi. Mes kalbėjomės per stiklo pertvarą. Patikinu – tarp manęs ir jo nieko nebuvo. Ir vestuvių nebus – nei dabar, nei ateityje.

Tokios klaidos tikrai nepadaryčiau. Kartoju, kad aš tik norėjau sužinoti, kas iš sistemos manęs nenori pamiršti, toliau siekia pakenkti.

Mano artimieji neturi ramybės. Kodėl sistema nesidomi tais saviškiais, kurie darbe mezga romanus, turi intymių santykių? Bet jie toliau domisi Kalinauskaite, kuri nebedirba sistemoje!

Kiek teko aplankyti šalių, niekur nėra tokių baisių kalėjimų. Taigi departamentas, buvę jo darbuotojai pirmiau tegul tvarkosi patys, o ne mane persekioja.

Po to skandalo buvau išvykusi, bet sugrįžau. Aš tik noriu ramiai gyventi Lietuvoje, nenoriu emigruoti į užsienį.

Galimas jaunikis – už grotų kalintis žudikas

D.Romanovičius yra nuteistas 12 metų laisvės atėmimu už žmogžudystę ir siejamas su nusikalstama Agurkinių grupuote.

Teisme jis prisipažino 2011 metais Kaune nušovęs verslininką Vidmantą Sadauską. Buvo įtarta, kad už nužudymą užsakovai jam žadėjo sumokėti 10 tūkst. eurų atlygį.

Departamente buvo kilęs nemenkas sujudimas

Gavęs informacijos apie L.Kalinauskaitės galimai neteisėtus ryšius Kalėjimų departamento Imuniteto skyrius atliko tarnybinį patikrinimą, kuris buvo tęsiamas ir pareigūnei pasitraukus iš pareigų.

Nustatyta, kad pareigūnė nesilaikė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų. Esą ji, pažeisdama draudimą palaikyti netarnybinius ryšius su suimtaisiais ir nuteistaisiais, 2018 metų birželio–gruodžio mėnesiais bendravo su suimtaisiais.

Taip pat ji nuomojosi butą, priklausantį nuteistojo artimiesiems.

„Vyresnio amžiaus pora man pasiūlė išnuomoti kambarį. Kaina buvo priimtina. Pasirodo, tų žmonių sūnus atlieka bausmę. Bet aš negaliu žinoti apie kiekvieną žmogų ir jų šeimos narius“, – yra sakiusi L.Kalinauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.