Ukrainos ginkluotės kontrolės specialistai Lietuvoje atliks žvalgomąjį skrydį

Ukrainos ginkluotės kontrolės specialistai šią savaitę Lietuvoje atliks žvalgomąjį skrydį, praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Ukrainos ginkluotės kontrolės specialistai Lietuvoje atliks žvalgomąjį skrydį.<br>KAM nuotr.
Ukrainos ginkluotės kontrolės specialistai Lietuvoje atliks žvalgomąjį skrydį.<br>KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2019, 3:09 PM

Skrydis atliekamas pagal tarptautinę Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Atviros oro erdvės sutartį („Open Skies Treaty“) Ukrainos karinių oro pajėgų orlaiviu AN-30B, aprūpintu specialia skaitmenine fotografavimo įranga.

Kartu su Ukrainos stebėtojais lėktuve bus ir Lietuvos karinių oro pajėgų atstovai, jie užtikrins, kad būtų laikomasi patvirtinto skrydžio maršruto, taip pat naudojamasi sertifikuota stebėjimo įranga pagal sutarties reikalavimus.

Atliekant stebėjimo iš oro skrydžius siekiama įsitikinti, kaip šalyje laikomasi galiojančių ginkluotės kontrolės susitarimų. Stebėjimo skrydis gali būti atliekamas virš visos šalies teritorijos, išskyrus vietas, galinčias kelti grėsmę skrydžio saugumui.

Atviros oro erdvės sutartis – tarptautinis ginkluotės kontrolės instrumentas, kuriuo siekiama stiprinti tarpusavio pasitikėjimą, skaidrumą ir atvirumą karinėje srityje tarp valstybių – sutarties dalyvių.

Pagal šią sutartį, kiekviena valstybė turi teisę vykdyti ir įsipareigojimus priimti kitų valstybių tam tikslui skirtų specialiai parengtų ir sertifikuotų orlaivių inspekcinius skrydžius virš valstybių teritorijų.

ESBO Atvirosios oro erdvės sutartis buvo pasirašyta 1992 metais. Seimas šią sutartį ratifikavo 2004 metais, o pirmasis žvalgomasis skrydis virš Lietuvos teritorijos buvo atliktas 2005 metų spalį.

Šiuo metu prie sutarties yra prisijungusios 34 ESBO šalys.

Šiemet tai antrasis stebėjimo skrydis virš Lietuvos pagal šią sutartį. Liepos pradžioje Lietuvoje lankėsi Rusijos ir Baltarusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai.

Pasak ministerijos, Ukraina taip pat atsiuntė ir ginklų kontrolės inspektorių grupę pagal ESBO 2011 metais pasirašyto Vienos dokumento nuostatas.

Inspektoriai lankysis pasirinktose Vilniaus, Ruklos, Pabradės ir Kazlų Rūdos vietovėse, turės teisę apsilankyti Lietuvos kariuomenės poligonuose: Generolo Silvestro Žukausko, Gaižiūnų, Brigados Generolo Kazio Veverskio.

Taip pat inspektoriams bus sudaryta galimybė apskristi pasirinktą rajoną Lietuvos karinių oro pajėgų orlaiviu ir įsitikinti, kad nedeklaruota karinė veikla nėra vykdoma.

Inspektoriai lankysis ir Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabe, kur susipažins su savanoriškos tarnybos specifika.

Pagal gautą informaciją, Ukrainos ginklų kontrolės inspektorių grupė parengs ir išplatins ESBO šalims ataskaitas su išvadomis, kaip Lietuva vykdo tarptautinių sutarčių reikalavimus ginkluotės kontrolės srityje.

Tai bus trečioji šiais metais užsienio šalių ginkluotės kontrolės priemonė. Balandį šalyje lankėsi Rusijos ginklų kontrolės inspektoriai, birželį – Baltarusijos ir Švedijos kariniai stebėtojai.

Lietuvos atstovai šiais metais kitas šalis inspektavo keturis kartus: du kartus Rusijos ir po vieną kartą Gruzijos bei Ukrainos karinius dalinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.