LRT išvengė baudos dėl neleistinu metu rodytos politinės reklamos bei pateikė savo reikalavimą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė netaikyti LRT administracinės atsakomybės ir apsieiti įspėjimu už tai, kad per savivaldybių tarybų rinkimus reklamos rinkimų agitacijos draudimo metu per LRT radiją ir televiziją transliuotojas parodė dvi neleistinas laidas, pažeidusias įstatymą.

LRT išvengė administracinės atsakomybės.<br>V.Balkūno nuotr.
LRT išvengė administracinės atsakomybės.<br>V.Balkūno nuotr.
Arvydas Juozaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Arvydas Juozaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
Aistė Žilinskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aistė Žilinskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Laura Matjošaitytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Laura Matjošaitytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 24, 2019, 4:52 PM

Savo ruožtu LRT paprašė iš komisijos pašalinti jos narę, Internetinės žiniasklaidos asociacijos vadovę Aistę Žilinskienę už esą galimą veikimą interesų konflikto sąlygomis.

Užkliuvo dvi laidos

Savivaldybių tarybų rinkimų metu reklamos agitacijos draudimo laikotarpiu LRT radijuje pasirodė laida „Studija 50“, kurioje buvo kalbinamas viešųjų ryšių ekspertas Aidas Petrošius. Kalbėdamas apie savo asmeninį gyvenimą, žurnalistikos ir viešųjų ryšių skirtumus, savo patirtį rinkimų metu jis buvo paklaustas ir apie rinkiminę komunikaciją tuomet artėjančių prezidento rinkimų fone.

Viešųjų ryšių ekspertas bei laidos vedėjas kaip rinkimų „juodąjį arkliuką“ įvardijo tuometinį kandidatą į prezidentus Arvydą Juozaitį. Vėliau buvo kalbama ir apie Europos Parlamento rinkimus.

Dar vienas pažeidimas buvo fiksuotas LRT televizijoje, kovo 3 dieną, kuomet buvo rodoma laida „Istorijos detektyvai“ ir jos metu kalbinamas kandidatas į Vilniaus miesto merus Dainius Kreivys.

Tiesa, patys transliuotojai, pastebėję reklamos agitacijos draudimo pažeidimus, laidą, pradėjus kalbėti D.Kreiviui, nutraukė po septynių minučių ir vėliau socialiniuose tinkluoe esą išplatino atsiprašymus, o atskirą dar tą patį vakarą nusiuntė ir VRK.

Įvardijo priežastis

LRT televizijos atstovas ​Armenas Airapetianas VRK posėdyje teigė, kad pati laida nėra susijusi su politika, o kad tądien joje bus rodomas D.Kreivys, niekas nepastebėjo. Jis tai įvardijo kaip žmogiškąją klaidą.

„Šita programa jokiu būdu nėra siejama su rinkimais ar panašiais politiniais procesais. Tai programa, į kurią kviečiami istorikai, žurnalistai, sudėtingo likimo žmonės, kurie pristato savo gyvenimo įvykius, bet jokiu būdu ne politinį aspektą ir kontekstą.

(...) Mes, įvykus tokiai klaidai, ją pripažinome ganėtinai greitai ir operatyviai, pasistengėme ją išimti, nuktraukti eterį. Noriu tikrai pažymėti, kad iš tikrųjų ta laida gavosi taip, kad viena po kitos ėjo. „Dviračio žinios“ buvo išimtos dėl jos politinės satyros žanro, o gavosi taip, kad ta laida, kuri buvo įdėta į tinklelį vietoje jos ir pradėta transliuoti, sukėlė tokias pasėkmes.

Ji buvo pradėta transliuoti ne dėl politinių motyvų arba siekiant agituoti. Pasirinkta buvo dėl trukmės atitikimo tarpe iki žinių. Ir pasekmės tokios, kad žalos neatsirado, nes ponas Kreivys rinkimuose užėmė ketvirtą vietą“, – kalbėjo LRT atstovas, prašydamas taikyti tik įspėjimą arba bent jau sušvelninti baudą.

Taikyti tik įspėjimą pasiūlė ir VRK narys Vilius Semeška, kuris pabrėžė, kad transliuotojas visgi suprato savo klaidą, ją pripažino ir atsiprašė. Už tai, kad LRT televizijai būtų taikoma administracinė atsakomybė, balsavo penki komisijos nariai, vienas balsavo prieš, o dar penki susilaikė.

Radijas taip pat liko nenubaustas – septyni komisijos nariai nepaleikė sprendimo taikyti administracinę atsakomybę, o likę keturi susilaikė.

Pateikė prašymą

Dar prieš posėdį VRK komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė perskaitė LRT kreipimąsi su prašymu iš komisijos, sprendžiant su LRT susijusius klausimus, pašalinti jos narę A.Žilinskienę, nes ši, būdama Internetinės žiniasklaidos asociacijos vadove esą galimai veikia interesų konflikto sąlygomis bei gali būti neobjektyvi LRT atžvilgiu.

Visgi tam nepritarė nei vienas VRK narys. Visi 11 jų nubalsavo prieš tokį pageidavimą.

„Aš asmeniškai atkreipiu dėmesį, kad yra LRT nurodomos aplinkybės dėl jų teikiamų teisinio reglamentavimo siūlymų ir mano atstovaujamos kitos darbovietės siūlymų dėl teisinio reglamentavimo dėl LRT veiklos visiškai niekaip nėra susijusios su VRK veikla, su mano priiminėjamais sprendimais, su mano dalyvavimu VRK veikloje ir niekaip nekeičia esamo teisinio reguliavimo.

Aš asmeniškai jokio teisinio pagrindo nusišalinti nematau“, – dar prieš balsavimą sakė A.Žilinskienė.

„Mes su LRT jau daugybę klausimų sprendėme ir kažkodėl anksčiau nekilo tokių klausimų, kad kažkas galbūt veikia interesų konflikto zonoje. Buvo priiminėjamos ir taisyklės, organizavome daugybę rinkimų, tiek visuotinių, tiek nevisuotinių, tyrimų įvairių buvo ir kažkodėl nekilo tų klausimų šališkumo ar nešališkumo“, – pridūrė L.Matjošaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.