Arūnas Dumalakas. Ieškoma erkių piemenų arba piemenių

Šiuolaikiškais sprendimais garsėjanti Vilniaus savivaldybė netrukus pasiūlys naują darbą, mat sostinės parkuose bus įrengta apie 17 erkių gaudyklių, o joms reikės prižiūrėtojų.

A.Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2019, 6:06 AM

Darbas nebus sudėtingas – tiesiog teks pastovėti prie gaudyklės, veikiančios šalto ledo principu. Tad reikalavimo mokėti anglų kalbą darbo skelbimuose neturėtų būti.

Tos gaudyklės esą taps erkių traukos centru. Įlipusios į jas erkės priliptų prie juostelės.

Tokie užmojai daugeliui specialistų kelia šypseną, bet sostinės vicemeras V.Benkunskas rimtu veidu rėmėsi JAV atliktais tyrimais, kurie esą parodė, kad tokiomis priemonėmis pavyksta išgaudyti iki 97 proc. erkių.

Kaip Amerikai sekasi kovoti su erkėmis, sunku pasakyti, galbūt kokią valdininkų komandą susipažinti su patirtimi teks išsiųsti. Kol ji sugrįš, palikime būsimą erkių ganytojo profesiją ramybėje, geriau pažvelkime į kitą inovaciją, skirtą kovoti su Sosnovskio barščiais. Jie auga kaip augę, nors Aplinkos ministerija dar pernai ėmė kurti interaktyvų žemėlapį, kuriame matytųsi šių žmogaus sveikatai pavojingų augalų paplitimas.

Negana to, Nacionalinė mokėjimo agentūra vasaros pradžioje pristatė mobiliąją programėlę „NMA agro“, kuria naudodamasis kiekvienas Lietuvos pilietis gali fotografuoti pastebėtus Sosnovskio barščius.

Grįžkime į Vilnių, kur savivaldybė nusipirko droną, kad galėtų iš paukščio skrydžio stebėti, kur nenušienauta ir gali veistis į gaudykles nepatekusios erkės, kur nesutvarkyti šaligatviai ar mėtosi šiukšlės.

Savivaldybė taip pat įsigijo robotą ir pasidžiaugė, kad jis jau nušienavo Vakarinio aplinkkelio pakeles ir Neries pakrantes.

Žinoma, dronas gali nepakilti, jeigu oras bus netinkamas, ir tada savivaldybė neturės žinių apie nenušienautas pievas. Gali robotas sugesti ir nenupjauti žolės. Gali gaudyklė visų erkių nesugaudyti.

Tai kas tada bus kaltas? Aišku, kad ne valdininkas.

Kuo daugiau naujovių, tuo daugiau ramybės valdžios koridoriuose ir kabinetuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.