A. Zuokienei šiukšlės staiga pavirto lobiu: aiškėja naujos detalės – štai, kas už to slypi

Prieš kurį laiką vilnietė Agnė Zuokienė priekaištavo sutuoktiniui Artūrui Zuokui: „Ar tu kada nors susitvarkysi savo šlamštą?“ O vakar tas vadinamasis šlamštas moteriai pasirodė esantis itin vertingas ir dėl to buvo sukeltas didelis skandalas.

 A.Zuokienei šiukšlės staiga pavirto lobiu.<br> lrytas.lt koliažas
 A.Zuokienei šiukšlės staiga pavirto lobiu.<br> lrytas.lt koliažas
Su buvusiu Vilniaus meru A.Zuoku besiskirianti A.Zuokienė rado daiktų, dėl kurių metė įtarimus sutuoktiniui.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Su buvusiu Vilniaus meru A.Zuoku besiskirianti A.Zuokienė rado daiktų, dėl kurių metė įtarimus sutuoktiniui.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Privataus J.Meko fondo vadovas E.Stanišauskas aiškino, kad dėžėse, kurias išsivežė savivaldybės atstovai, buvo sukrautos knygos, žurnalai, kiti daiktai, juos buvo ketinama panaudoti šio fondo veikloje.<br>T.Bauro nuotr.
Privataus J.Meko fondo vadovas E.Stanišauskas aiškino, kad dėžėse, kurias išsivežė savivaldybės atstovai, buvo sukrautos knygos, žurnalai, kiti daiktai, juos buvo ketinama panaudoti šio fondo veikloje.<br>T.Bauro nuotr.
„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Vilniaus meras R.Šimašius (nuotr. kairėje) įsisiautėjo: praėjusią savaitę nulupo J.Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentą, o vakar nei iš šio, nei iš to atleido J.Meko vizualiųjų menų centro vadovą kompozitorių G.Sodeiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus meras R.Šimašius (nuotr. kairėje) įsisiautėjo: praėjusią savaitę nulupo J.Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentą, o vakar nei iš šio, nei iš to atleido J.Meko vizualiųjų menų centro vadovą kompozitorių G.Sodeiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Zuoko ir A.Zuokienės skyrybų procesą paįvairino moters sukeltas skandalas.
A.Zuoko ir A.Zuokienės skyrybų procesą paįvairino moters sukeltas skandalas.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 1, 2019, 7:00 AM, atnaujinta Aug 1, 2019, 3:38 PM

Vilniaus tarybos nariai 51-erių A.Zuokas ir 48-erių A.Zuokienė šiuo metu skiriasi. Prasidėjus šiam procesui moteris iš dabartinio namo nutarė išsikraustyti ir įsikurti kitame jų šeimos būste Užupyje.

Būtent ten ji aptiko esą nematytų daiktų, susijusių su šiemet mirusiu garsiu menininku Jonu Meku.

Tai išvydusi moteris iškvietė savivaldybės pareigūnus ir pareiškė turinti įtarimų, kad rastose dėžėse gali būti ir asmeninių J.Meko daiktų, ir dalis garsaus „Fluxus“ judėjimo veikėjo Jurgio Mačiūno darbų.

Apie tuos daiktus A.Zuokienė tikino nieko nežinojusi, jie nebuvo deklaruoti kaip šeimos turtas.

Ji neneigė anksčiau mačiusi dėžių tose negyvenamose patalpose, bet to nesureikšminusi, nes šalia yra įsikūręs ir J.Meko fondas, o kambariais naudojosi artimi šeimos draugai, giminaičiai.

Didžiąją dalį daiktų moteris tvirtino aptikusi penktadienį.

„Vyro daugybę kartų klausiau, kas tai per daiktai, man nebuvo labai aiškiai atsakyta, o šiuo metu aš ir nenoriu klausti. Aš manau, kad tai yra nusikaltimas. Jei pasirodys, kad tie daiktai yra iš „Fluxus“ kolekcijos, vadinasi, tai yra nusikaltimas“, -- kalbėjo A.Zuokienė.

Savivaldybės atstovai Vilniaus tarybos narės rastas dėžes susikrovė ir išsivežė.

Daiktai tiesiog priglausti

Šiuo metu užsienyje su dukterimi keliaujančiam buvusiam Vilniaus merui A.Zuokui sostinės savivaldybės desanto apsilankymas šeimos būste buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus.

„Tai, ką savivaldybė paėmė, privalės viską grąžinti, nes tie daiktai priklauso privačiam J.Meko fondui, kurio steigėjas buvo ir pats miręs menininkas“, – sakė „Lietuvos ryto“ pakalbintas A.Zuokas.

J.Meko fondo vadovas Edgaras Stanišauskas „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad daiktai, kuriuos savivaldybės atstovai vakar išsivežė kaip neva dalį „Fluxus“ kolekcijos, į Vilnių iš Amerikos buvo atgabenti maždaug prieš devynerius metus su menininko žinia.

„Tose dėžėse sukrautos knygos, žurnalai, senas videoprojektorius juostiniams filmams demonstruoti, kiti daiktai, kuriuos mes ketinome panaudoti fondo veikloje.

Zuokų namuose tos dėžės atsidūrė dėl to, kad mūsų patalpos mažos ir mes tiesiog neturėjome kur jų sukrauti“, – aiškino E.Stanišauskas.

Buvęs meras ironizavo

„Visa tai, ką savivaldybės atstovai išsivežė, neturi nieko bendra su „Fluxus“ kolekcija, kurią Vilniaus miesto savivaldybė iš J.Meko įsigijo, regis, 2007 metais. Visą kolekciją savivaldybė turi, saugo ir archyvuoja“, – tvirtino A.Zuokas.

Buvęs sostinės meras neigė žmonos paskleistus įtarimus dėl neteisėtai laikomų vertybių.

Anot politiko, savivaldybės atstovų išsivežtose dėžėse buvę daiktai atgabenti į Vilnių planuojant juos kada nors panaudoti įvairiuose J.Meko fondo renginiuose.

„Tai, kas vakar įvyko, pavadinčiau puikiu „Fluxus“ performansu, kurį savo gimtadienio proga suorganizavo Agnė, o žmonės, turintys išsilavinimo spragų, jame dalyvavo.

Bet performansas išėjo puikus ir aš sveikinu Agnę!

O gal ji tiesiog tingėjo išvalyti sandėliuką, tai paprašė savivaldybės?“ – šaipėsi A.Zuokas.

Tuo metu A.Zuokienę pažįstantys žmonės svarstė, esą tokį moters pykčio protrūkį galėjo sukelti tai, kad besiskiriantis sutuoktinis keliauja po užsienio šalis su jųdviejų nepilnamete dukra.

Išvarė įstaigos vadovą

Sutapimas: vos pasklidus žiniai, kad iš Zuokų namų išvežtos dėžės su J.Mekui priklausiusiais daiktais, o galbūt ir meno kūriniais, sostinės meras Remigijus Šimašius iš pareigų atleido savivaldybei pavaldžios viešosios įstaigos J.Meko vizualiųjų menų centro vadovą, žinomą kompozitorių Gintarą Sodeiką.

„Lietuvos ryto“ paklaustas, ar tokį mero sprendimą galima susieti su išvežtais daiktais, dovanotais J.Meko fondui, G.Sodeika teigė norįs viską vertinti blaiviai ir šmaikštaudamas paaiškino: „R.Šimašius, remdamasis „Fluxus“ ekspertės A.Zuokienės sprendimu, kad ji neva savo namuose rado dalį J.Meko kolekcijos, atleido mane iš pareigų. Bet juk niekas nei įvertino, nei nustatė, kad tose dėžėse yra „Fluxus“ kūriniai.“

Kompozitorius tvirtino apie atleidimą sužinojęs tik iš žiniasklaidos – nei meras, nei kiti savivaldybės vadovai jo su tokiu sprendimu nesupažindino.

„Todėl aš ir linkęs manyti, kad vyksta pajuokavimai perkaitusiame Vilniaus ore.

O gal R.Šimašius ėmėsi kontrpuolimo po memorialinės lentos Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai nukabinimo? Bet „Fluxus“ lentos taip lengvai nenumuši, nes ji nemateriali“, – kalbėjo G.Sodeika.

Kolekcija akylai saugoma

G.Sodeika kategoriškai paneigė įtarimus, kad Zuokų namuose galėjo būti paslėpta dalis J.Meko „Fluxus“ kolekcijos.

„Įsivaizduokime situaciją: kažkas paskambina R.Šimašiui, kad atseit rado „Fluxus“ kolekcijos dalį, ir meras kaipmat meta visas pajėgas tas vertybes parsigabenti savo žinion.

Noriu atsakingai pareikšti, kad „Fluxus“ kolekcija po devyniais užraktais saugoma Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos saugykloje.

Viskas itin kruopščiai suskaičiuota iki vienetuko, nes ši kolekcija iš tiesų labai vertinga ir brangi. Ją miestas įsigijo už 5 mln. JAV dolerių. Beje, nepasirūpinęs specialia saugykla ir ekspozicijų sale“, – kalbėjo atleistas viešosios įstaigos vadovas.

Pasak kompozitoriaus, J.Meko vizualiųjų menų centras su savo kolekcija yra kviečiamas į pačias prestižiškiausias pasaulio vizualaus meno parodas.

Pagrindinė dalis „Fluxus“ kolekcijos jau suskaitmeninta. Joje yra 2700 eksponatų, pagal dydį ji yra trečia pasaulyje.

Todėl G.Sodeika stebėjosi, kad R.Šimašiaus nurodymu daiktai iš Zuokų namų buvo nuvežti į savivaldybę, kur jie esą bus įvertinti: „Nuo kada savivaldybės valdininkai vertina meną? Negirdėjau.

Ar mes jau sekame Šiaurės Korėjos pavyzdžiu?“

Stebėjosi ir piktinosi

Atsakymo, už ką jis buvo atleistas iš darbo, G.Sodeika prisipažino nerandantis ir net nežinantis, kaip tai būtų galima paaiškinti.

J.Meko vizualiųjų menų centro steigėja yra miesto savivaldybė. Pagal galiojančias nuostatas jo vadovą skiria ir iš pareigų atleidžia Vilniaus taryba.

Tačiau vakar nevyko nei įprasto, nei neeilinio tarybos posėdžio.

„Savo atleidimą iš darbo vertinu kaip memorialinių lentų daužymą paryčiais.

Dabar lauksiu žinių iš miesto savivaldybės administracijos.

O gal sugalvos mane suimti ar apriboti judėjimo laisvę? Tada nieko nepadarysi“, – atsiduso G.Sodeika.

J.Meko centro vadovas ne atleistas, o nušalintas mėnesiui, patikslino savivaldybė

Trečiadienį skelbusi, kad Jono Meko vizualiųjų menų centro (JMVMC) vadovas Gintaras Sodeika bus atleistas, kaip praradęs pasitikėjimą, Vilniaus savivaldybė tikslinasi – jis nušalintas mėnesiui, kol bus išsiaiškintos aplinkybės dėl Artūro Zuoko namuose aptiktų J.Mekui priklausiusių daiktų, praneša BNS.

„Jis yra nušalintas tol, kol bus atliktas tyrimas. Termino tikslaus nėra, tai gali būti ir labai ilgai, ir labai trumpai, priklausomai nuo to, ką ten ras. Jis nušalintas tyrimo pagrindu“, – ketvirtadienį BNS sakė savivaldybės administracijos vadovas Povilas Poderskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.