Į laisvę neištrūkstantis A. Paleckis laiške „Lietuvos rytui“ pažėrė samprotavimų

Už šnipinėjimą Rusijai suimtas Algirdas Paleckis toliau pasiliks už grotų, nors pats įtariamasis „Lietuvos rytui“ atsiųstame laiške tikina, kad per kelis mėnesius prokuratūra neaptiko nė mažiausio jo kaltės įrodymo.

2012 metais A.Paleckis jau buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2012 metais A.Paleckis jau buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 7, 2019, 6:39 AM

Antradienį Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo 48-erių A.Paleckio skundą dėl esą nepagrįsto jo suėmimo pratęsimo ir jį atmetė.

Teismas pritarė prokuratūros nuomonei, kad atsivėrus pataisos namų durims įtariamasis gali pasprukti į Rusiją ar daryti įtaką kitiems bylos dalyviams.

Tuo metu jau dešimtą mėnesį kalinamas buvęs Socialistinio liaudies fronto vadovas A.Paleckis „Lietuvos rytui“ rašo, kad jis kalinamas be jokios priežasties.

Laiške – samprotavimai

„Neturiu net dėl ko teisintis. Jokio „prokurorų ir teisėjų sąrašo“ nebuvo, tai – pirmoji prokurorų paleista antis.

Teisme tai iškart išaiškės, jei jis nebus slaptas. Valerijus Ivanovas, kaip neva mano šnipas-bendrininkas, atkrito iškart, vos jį suėmus. Jį pasitelkė tik pirmai dienai, efektui sustiprinti.

Jokio „šnipų tinklo“ irgi nebuvo. Juk per devynis mėnesius būtų jį radę, bet nerado.

Būtų radę, jo narius pasodinę, o juk nieko nepasodino.

Nebuvo ir jokio „įkaitų grobimo plano“, nes antraip per devynis mėnesius „grobėjus“ būtų suradę“, – laiške samprotauja įtariamasis.

Paskleista netikra žinia?

A.Paleckio teigimu, jokių rezultatų nedavė ir kratos, kurios buvo atliktos pas kelis SLF ir Lietuvos liaudies partijos (LLP) narius, todėl prokurorai visuomenei esą vis pateikia netikrą informaciją, kuria galėtų pateisinti savo elgesį laikant jį suimtą.

Tokia informacija, anot įtariamojo, yra ir viename portale paskleista žinia, kad A.Paleckis yra susijęs su už šnipinėjimą nuteistu Nikolajumi Filipčenka.

Šis Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūnas prieš kelerius metus buvo sulaikytas Lietuvoje.

Jis į mūsų šalį pateko su padirbtais dokumentais ir čia ieškojo žmonių, kurie esą galėtų įtaisyti klausymosi aparatūrą prezidentės Dalios Grybauskaitės darbo kabinete ir namuose.

Nors N.Filipčenka savo kaltę neigė, jam buvo paskirta dešimties metų laisvės atėmimo bausmė.

„Tai eilinė melaginga naujiena – feikas. Šią pavardę pirmą kartą išgirdau dabar iš spaudos. Tai grubiausias melas, kuris subliūkš atvirame teisme“, – sąsajas su Rusijos šnipu neigė A.Paleckis.

„Mane siekiama aplipdyti senomis bylomis, siejant jas su manąja, nes manoji – tuščia“, – drąsinosi įtariamasis.

Piktina prokurorų klausimai

„Lietuvos rytui“ jis pasakojo, kad prokuratūra per apklausas jam pateikia vis daugiau klausimų, niekaip nesusijusių nei su jo veikla, nei su pradiniais įtarimais: „Jie beviltiškai ieško naujų kabliukų, nes pradiniai kabliukai atšipo.“

Savo laiške A.Paleckis net kelis kartus pakartojo, kad visi prokuratūros kaltinimai sužlugs teisme, kad jis pageidaus viešo teismo posėdžio.

Anot kalinčio įtariamojo šnipo, net jeigu byla bus nagrinėjama uždarame teismo posėdyje, Lietuvoje teisėsaugininkams nepavyks nuslėpti teisybės, nes jo byla jau domimasi Briuselyje ir Strasbūre, informaciją apie tai platina jo bendraminčiai.

„Visada atsiras žmonių, jei ne Lietuvoje, tai kitose šalyse, kurie turės ir išminties, ir drąsos kirsti piktavaliams per nagus“, – perspėjo A.Paleckis.

Įtarimų šešėlis krinta ant dviejų partijų

A.Paleckis yra įtariamas rinkęs informaciją, susijusią su 1991 metų Sausio 13-osios bylos tyrėjais ir ją nagrinėjusiais teisėjais.

Teisėsaugininkų teigimu, šį darbą jis vykdė Rusijos Federacijos saugumo tarnybos pavedimu. Iš jų jis gavo konkrečių žmonių, kurių gyvenimu reikia pasidomėti, pavardes.

Įtarimuose taip pat užsimenama, kad Rusijos žvalgybai A.Paleckis perdavinėjo informaciją, kuri buvo susijusi su galimu įkaitų grobimu.

Šioje byloje įtarimai taip pat pareikšti Vilniaus verslininkui Deimantui Bertauskui. Teismas jam yra skyręs švelnesnę kardomąją priemonę. Tai, beje, supykdė A.Paleckį.

„Byla ta pati, įtarimai tie patys. Peršasi išvada, kad D.Bertauskas galimai palūžo ir ėmė kolaboruoti su organais. Jis atidirbo, matyt, ir jie paleido šį molį namo, prieš tai sulipdę iš jo, ką reikia. O gal jis nuo pat pradžių tebuvo saugumiečių įrankis?“ – svarstė A.Paleckis.

Byloje taip pat buvo apklausti SLF nariai Andrejus Gorbatenkovas, Pavelas Ževžikovas, Leonas Minkevičius, Giedrius Grabauskas ir Birutė Dilpšienė bei LLP nariai Artūras Šidlauskas ir Vaidas Prunckus. Kai kurių jų namuose pernai ir šiemet buvo atliktos kratos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.