Vilniečių diena prasideda nuo žiaukčiojimo: niekas nepadeda kovoti su kaimynės lavono tvaiku

Ką turėtų daryti Vilniaus gyventojas, jei jam nuo buto lubų varva lavono skystis? Antakalnio rajono gyventojai Aida ir Alvydas Dūdėnai jau porą savaičių nesėkmingai bando išspręsti šią problemą.

Lavono tvaiko įkaitai.<br>Lrytas.lt koliažas
Lavono tvaiko įkaitai.<br>Lrytas.lt koliažas
 Vilniečių diena prasideda nuo žiaukčiojimo: niekas nepadeda kovoti su kaimynės lavono tvaiku.
 Vilniečių diena prasideda nuo žiaukčiojimo: niekas nepadeda kovoti su kaimynės lavono tvaiku.
Šio namo gyventojai nebežino, ko griebtis, kad būtų išvalytas kaimynės butas.<br>A.Dūdėno nuotr.
Šio namo gyventojai nebežino, ko griebtis, kad būtų išvalytas kaimynės butas.<br>A.Dūdėno nuotr.
Nuo lavono besisunkiantis skystis apgadino Dūdėnų buto lubas.
Nuo lavono besisunkiantis skystis apgadino Dūdėnų buto lubas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-08-11 15:54, atnaujinta 2019-08-27 07:31

Virš Dūdėnų buto gyvenusi kaimynė mirė prieš 5 mėnesius. Per tą laiką tris kartus buvo atvažiavusi policija, kurią kvietė buvęs mirusiosios sutuoktinis, bet be teismo orderio nedrįsdavo užeiti į butą.

Bet kai kartą sprogo vandentiekio vamzdis, pareigūnai, atvykę prie buto, pajuto įtartiną dvoką ir iškvietė ugniagesius. Pastarieji iškėlė bokštą, pateko į butą pro penkto aukšto langą, o netrukus vienas ugniagesys išbėgo į laiptinę vemdamas.

Tuomet suirusius kaimynės palaikus išvežė, bet pro Dūdėnų buto lubas dviejose vietose varva skystis – nesunku įsivaizduoti, kaip jis susidarė, kai ant grindų penkis mėnesius gulėjo mirusi buto savininkė.

Kaip galėjo miręs žmogaus penkis mėnesius gulėti tankiai apgyvendinto Vilniaus mikrorajono bute?

A.Dūdėnienė pasakojo, kad pirmą kartą, kai policija atvyko, reaguodama į kaimynės buvusio sutuoktinio prašymą, pareigūnai iškvietė ugniagesius.

Ugniagesiai jau rengėsi lipti pro penkto aukšto langą į butą, kai kaimynė gyva ir sveika atrakino duris. Ji buvo labai nepatenkinta ir paaiškino, jog durų neatidaro, nes nežino, kas tokie skambina.

Po to policija tapo kur kas atsargesnė ir atvykusi neskubėdavo laužtis į butą.

Dūdėnų butas yra apdraustas. Draudimo bendrovė žada pervesti pinigų remontui.

Nuo to laiko kiekviena Dudėnų diena prasideda nuo bandymų rasti ką nors, kas turėtų spręsti šią problemą.

Kol kas pavyko tik rasti savivaldybės padalinį, kuris privalo išvežti gyvūnų gaišenas, – šalia mirusiosios gulėjo ir trys pastipę katinai bei daug balandžių.

Atvykę pareigūnai gaišenas išvežė, bet buto neišvalė.

Per tą laiką tris kartus prie antspauduoto buto atvykę pareigūnai į butą įbėgdavo akimirkai. Kažką padarydavo ir vėl išbėgdavo.

Esą laukiama, kol atsiras paveldėtojai.

Kai A.Dūdėnienė skambina policijai, jos net nebejungia su budėtojais.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešė, kad perdavė raštą Vilniaus savivaldybei. Bet ten nurodytu telefonu atsiliepia tik autoatsakiklis.

Vilniečiams pavyko tik pasikalbėti su medike, dirbančia Vokietijoje, kuri papasakojo, kad Vokietijoje gavus tokį kaimynų pranešimą atvykę policininkai iš karto kviečia medikus, o kai jie konstatuoja mirtį, darbą pradeda trys tarnybos: vieni išveža žmogaus palaikus, kiti atvykę išvalo, treti dezinfekuoja.

Tik tuomet ieškoma buto paveldėtojų. 

Epidemijos grėsmė nekyla

Šiemet vieno Baltupių daugiabučio gyventojai buvo priversti sutikti Velykas su itin nemaloniu kvapu, sklindančiu iš buto, kur mirė jų kaimynė. Jos palaikus policija išnešė jau apirusius.

Šio namo gyventoja Eskedar Maštavičienė, „Eskedar Coffee“ vadovė, ilgai ir nesėkmingai ieškojo, kas galėtų dezinfikuoti dvokiantį butą.

Lietuvoje daugybė institucijų, kurios rūpinasi visuomenės sveikata, bet etiopei nepavyko išsiaiškinti, kas gina visuomenės interesą, kai iš buto daugiabutyje išgabenami yrantys palaikai.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad situaciją turėtų spręsti patalpų paveldėtojai, o jei jų nėra – namo administratorius.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro tvirtinimu, šiuo atveju epidemiologinė grėsmė nekyla.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai paaiškino, kad jų įstaiga to nedaro. Jų specialistai į butus neina ir jų nedezinfekuoja.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Sveikatos rizikos veiksnių vertinimo skyriaus vedėjo pavaduotojas A.Keblas paaiškino, jog Lietuvoje toks kvapas nereglamentuotas: „Reglamentuotas kvapas, kuris sklinda tik nuo ūkinių-komercinių veiklų. Butas – ne veršidė ir ne kiaulidė, todėl normos nėra taikomos tokiam kvapui vertinti.“

Patalpų dezinfekavimu užsiima privati bendrovė „Dezinfa“. Už jos paslaugas reikia mokėti. Tačiau ji turi licenciją tik patalpas dezinfekuoti, o ne valyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.