Prezidentūra pasigenda teisėjų bendruomenės veiksmų, sprendžiant reputacijos krizę

Prezidentūra pasigenda aktyvių teisėjų bendruomenės veiksmų sprendžiant reputacijos krizę, kilusią teisėsaugai pradėjus tirti teisėjų korupcijos bylą.

Prezidentūra pasigenda teisėjų bendruomenės veiksmų, sprendžiant reputacijos krizę.<br>AP nuotr.
Prezidentūra pasigenda teisėjų bendruomenės veiksmų, sprendžiant reputacijos krizę.<br>AP nuotr.
Prezidentūra pasigenda teisėjų bendruomenės veiksmų, sprendžiant reputacijos krizę.<br>AP nuotr.
Prezidentūra pasigenda teisėjų bendruomenės veiksmų, sprendžiant reputacijos krizę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2019, 9:26 AM

Pasigenda teisėjų bendruomenės aktyvumo

Teisėjai turi būti aktyvūs sprendžiant problemas, jeigu yra jos matomos, o jos yra matomos“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė vyriausioji prezidento patarėja teisės klausimais Jūratė Šovienė.

„Beje, iš teisėjų bendruomenės pasigendame aktyvių veiksmų, sprendžiančių šią didžiulę reputacinę krizę“, – pridūrė ji.

Patarėjos teigimu, prezidentas Gitanas Nausėda susipažino su informacija apie aštuonis korupcijos tyrime įtariamus teisėjus ir kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl jų atleidimo iš pareigų pažeminus teisėjo vardą.

Teisėjų taryba kol kas pritarė trijų kolegų atleidimui, du atsisakė atleisti, o dėl dar trijų atidėjo sprendimą iki šios savaitės penktadienio.

„Prezidentui pasirodė, kad užtenka įrodymų ir prezidentas inicijavo (atleidimą – BNS). Taryba gal atlieka profesionalų teisinį vertinimą, prezidentas priėmė politinį sprendimą, kad esant tokiai situacijai, esant tokioms faktinėms aplinkybėms taip turėtų būti. Taryba įvertinusi pamatė kitaip, pamatė, kad galbūt trūksta“, – svarstė patarėja, kodėl išsiskyrė prezidento ir Teisėjų tarybos pozicijos.

Teisėjai savo kaltę neigia

Rugpjūčio pradžioje Teisėjų taryba pritarė korupcija įtariamų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Egidijaus Laužiko, Apeliacinio teismo teisėjo Konstantino Gurino ir Vilniaus apygardos teismo teisėjo Henricho Jaglinskio atleidimui. Pastarasis jau yra atleistas.

Tačiau ši teisėjų savivaldos institucija atsisakė leisti pašalinti iš pareigų Apeliacinio teismo teisėją Viktorą Kažį ir Vilniaus apylinkės teismo teisėją Robertą Rainį.

Sprendimas dėl likusių įtariamųjų – Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjo Arūno Kaminsko, Apeliacinio teismo teisėjo Valdimaro Bavėjano ir Kauno administracinio teismo teisėjo Gintaro Čekanausko – buvo atidėtas iki rugpjūčio 30 dienos.

Minėti teisėjai įtariami, kad ėmė kyšius už palankius sprendimus tiek administracinėse, tiek civilinėse, tiek baudžiamosiose bylose. Kyšių sumos galėjo siekti nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

Daugelis teisėjų yra viešai paneigę savo kaltę. Iš viso teisėjų korupcijos tyrime įtarimai pateikti 48 asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.