Arūnas Dumalakas. Kaip L.Cohenas nušluostė nosį P.Cvirkai

Erzelynėje dėl paminklų, atminimo lentų į Vilnių žengia L.Cohenas. Netrukus iškils skulptūra ramaus, melancholiško balso dainininkui ir poetui. Ir Vilnius ramiai sutiko šią žinią, kad pagerbsime kūrėją, nė karto nesilankiusį Lietuvos sostinėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2019, 7:00 AM

Negana to, šią žinią pranešė R.Šimašiaus sutuoktinė A.Matulaitė. Mero, kurio valdymo laikotarpiu nugriautos Žaliojo tilto skulptūros, nuplėšta atminimo lenta J.Noreikai-Generolui Vėtrai, kėsinamasi nukelti paminklą P.Cvirkai, taip sukeliant vilniečių susipriešinimą.

Skulptūra 2016 metais mirusiam L.Cohenui iškils Senamiestyje, Šv.Mykolo gatvėje, restorano „Gabi“ kieme. Tačiau pats R.Šimašius skubėjo paaiškinti, kad vieta skulptūrai gali būti laikina, o savivaldybė ieško nuolatinės.

Litvako L.Coheno dainų gerbėjai, domėjęsi jo biografija, žino, kad joje būta visko: LSD, alkoholio. Jis – neįtikėtinų istorijų, kurios, kaip paaiškėdavo, buvo tiesa, herojus, sekso simbolis.

Kita vertus, jau 25-erių L.Cohenas buvo Kanados literatūros pasididžiavimas, kuriam net pranašauta Nobelio premija.

Kaip L.Cohenui pavyko be triukšmo žengti į Vilnių, kai savivaldybės tarybos konservatoriai siūlo kurti naują komisiją, kuri iki siūlo galo čiupinėtų biografijas tų, kurių vardus sostinėje ketintų įamžinti?

Kaip L.Coheno vardas niekam nesukėlė noro palaidyti užgaulių replikų, kai P.Cvirkos anūkas A.Pivoriūnas kreipiasi į Generalinę prokuratūrą dėl Seimo nario A.Anušausko, R.Šimašiaus ir tarybos narės P.Kuzmickienės patraukimo baudžiamojon atsakomybėn dėl, jo nuomone, tikrovės neatitinkančių teiginių?

Kalbėdami apie P.Cvirką politikai nevengė viešai vartoti teiginių „išdavė valstybę“ arba „vykdė trėmimus“.

Nedaug vilniečių pastebėjo ir tai, kad nuo Žaliojo tilto buvo nukeltos S.Paukščio instaliacijos. Kol jos buvo eksponuojamos, tik menotyrininkai paburbėjo, kad ten nedaug meno, o paprasti vilniečiai, kurie priešgina sutinka bet kokią naują skulptūrą, tylėjo.

Vilniečiai putoja aiškindamiesi, kieno paminklą reikėtų nuversti, kieno perkelti, o kito spalvingos biografijos kūrėjo F.Zappos bronzinis biustas ramiai sau stūkso.

Nors su Vilniumi F.Zappa neturi jokių sąsajų, jo biustą turistai fotografuoja dažniau nei Gedimino pilį, o visuotiniame erzelyje dėl paminklų jis niekam nekliūva.

Kaip ir paminklas J.Lennonui, nors „The Beatles“ plėšė „Back in the USSR“, o grupės istoriją buvo apraizgę gandai, kad bitlai koncertavo Sovietų Sąjungoje imitavus avarinį nusileidimą Maskvoje pakeliui į Japoniją. Esą jie net Kremliuje gitaras brązgino.

Šių gandų pradžia – 1968-ieji. Tai sutampa su hito „Back in the USSR“ pasirodymu, nors patys legendinės grupės nariai pasakojo, kad kūrinį parašė kaip Ch.Berry dainos „Back in the USA“ parodiją.

J.Lennono su Vilniumi taip pat niekas nesieja, išskyrus tai, kad jis ir prieš pakylant geležinei uždangai čia turėjo būrį gerbėjų.

1991-ųjų rugpjūčio 23-iąją iš Lukiškių aikštės iškeliavo Leninas ir jau 28 metai reprezentacinė miesto aikštė – be paminklo, nes aukščiausi valdžios vyrai ir eiliniai vilniečiai niekaip nesutaria, ką ten reikėtų įamžinti.

Per tą laiką be ginčų į Vilnių atkeliavo tik F.Zappa, J.Lennonas, o dabar L.Cohenas. O gal tai išeitis? Kad griaunant senąsias skulptūras miestas neliktų be paminklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.