G. Nausėda susitinka su ES lyderiais aptarti bendrijos biudžetą, sinchronizaciją

Briuselyje viešintis prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pradėjo susitikimus su Europos Sąjungos (ES) institucijų lyderiais.

Prezidentas G. Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentas G. Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidento Gitano Nausėdos ir premjero Sauliaus Skvernelio spaudos konferencija, Gitanas Nausėda<br>D.Umbraso nuotr.
Prezidento Gitano Nausėdos ir premjero Sauliaus Skvernelio spaudos konferencija, Gitanas Nausėda<br>D.Umbraso nuotr.
Gitanas Nausėda vizitas į Estija<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda vizitas į Estija<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda vizitas į Estija<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda vizitas į Estija<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-09-05 12:12

Per juos bus aptariami klausimai dėl būsimo daugiamečio ES biudžeto, Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa projekto, Lietuvos vaidmens naujoje Europos Komisijoje.

Ketvirtadienio rytą G. Nausėdą priėmė kadenciją baigiantis Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Donaldas Tuskas, po šio susitikimo prezidentas iš karto vyks pokalbiui su darbą baigiančiu Europos Komisijos vadovu Jean'u-Claude-u Junckeriu.

Vėliau šalies vadovas susitiks su būsimąja Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen ir EVT vadovu Charles'u Micheliu.

Lietuvos prezidentas per susitikimus pristatys šalies siekį naujajame 2021 – 2027 metų ES biudžete užsitikrinti didesnes išmokas žemdirbiams ir vadinamąsias sanglaudos lėšas, skirtas mažinti skurdesnių regionų ekonominį atsilikimą, taip pat aptars finansavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymui.

Pagal Europos Komisijos pasiūlymą, sanglaudos finansavimas Lietuvai mažėtų maždaug ketvirtadaliu, įvertinus šalies ekonomikos pažangą, o Lietuvos prašymas suvienodinti išmokas žemdirbiams šioje finansinėje perspektyvoje dar liks neįgyvendintas.

G. Nausėda taip pat pristatys pasiūlymą steigti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos koordinatoriaus pareigybę. Prezidentas tikisi, kad toks ES pareigūnas leis sklandžiau plėtoti projektą.

Vystant sinchronizacijai su Vakarais reikalingą infrastruktūrą, Baltijos šalys tikisi, kad Europos Komisija susiderės su Rusija ir Baltarusija dėl jų atsijungimo nuo posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede.

Per susitikimą su U. von der Leyen prezidentas domėsis, kokį eurokomisaro portfelį gali gauti Lietuvos siūlomas atstovas Virginijus Sinkevičius.

Šio 28-erių politiko kandidatūrai dar turės pritarti Europos Parlamentas. Jo įtaka gali priklausyti nuo to, ar Europos žalieji V. Sinkevičių pripažins kaip savo atstovą.

G. Nausėda su ES lyderiais taip pat aptars Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš bendrijos, Baltarusijos mieste Astrave statomą atominę elektrinę.

Prezidentas vizitas Briuselyje trunka dvi dienas. Trečiadienį jis buvo susitikęs su Europos Parlamento pirmininku Davidu-Maria Sassoli (Davidu Marija Sasoliu) ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.