R. Karbauskis savo politiką varo buldozerio stiliumi – ima ryškėti tikrieji motyvai

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), visą šią Seimo kadenciją niekaip neišsiaiškinanti, ar likti Vilniuje, ar atsidurti Kaune, vėl skendi nežinios ūkanose.

Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Žemės ūkio ministras Andrius Palionis.<br>T.Bauro nuotr.
Žemės ūkio ministras Andrius Palionis.<br>T.Bauro nuotr.
Žemės ūkio ministerija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žemės ūkio ministerija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 5, 2019, 4:51 PM

Naujasis ministras A.Palionis dar prieš pakeisdamas G.Surplį suabejojo, ar tikslinga ŽŪM perkelti į Kauną, skeptiškai šiuos sumanymus vertina ir prezidentas G.Nausėda, o tai pažadino nenorinčių kasdien sukarti per du šimtus kilometrų kelionėms į darbą ir namo ministerijos darbuotojų viltis, kad šios kraustynės neįvyks.

Netrukus atskriejo naujų žinių, kurios leido spėti, kad persikėlimo planai jau laidojami: A.Palionis sudarė darbo grupę, kuri iki rugsėjo 6-osios turi įvertinti, ar tai tikslinga, taip pat atidėjo ŽŪM patalpų Kaune nuomos sutarties pasirašymą su konkursą laimėjusia įmone „BEI Capital“.

Atrodo, jau net tie, kurie turėjo įgyvendinti šiuos planus, nuleido rankas – pasiprašė atleidžiama šalių susitarimu ŽŪM perkėlimo projekto vadovė V.Zumerienė, ministras nedelsdamas patenkino jos prašymą, o „BEI Capital“ paskelbė, kad atsiima paraišką teikti nuomos paslaugą.

Abiem atvejais pasitraukimo motyvai vienodi: V.Zumerienė esą nemato galimybių tęsti darbo dėl projektą pančiojančių daugybės neapibrėžtumų ir interesų, o patalpų nuomotojai sako, kad nesant aiškumo ir tvirto apsisprendimo kasdien auga bendrovei netoleruotinų nuostolių tikimybė.

Tai rimti signalai, kad ŽŪM perkėlimas į Kauną gali žlugti, bet šioje istorijoje taškas dar nepadėtas.

Neretai skirtingai padėtį vertinantys premjeras S.Skvernelis ir valstiečių lyderis R.Karbauskis šiuo atveju stebėtinai vieningi.

„ŽŪM bus Kaune!“ – neleidžiančiu abejoti tonu tvirtino ir S.Skvernelis, ir R.Karbauskis.

Pastarasis dar ir retoriškai klausė, kam sudaryta darbo grupė, jei nei Vyriausybė, nei Seimas, nei naujasis ministras abejonių dėl ministerijos perkėlimo neturi.

Tai valstiečių vedliui būdingas minties viražas. Juk akivaizdu, kad „socialdarbiečių“ deleguotas ministras A.Palionis abejonių turi per akis, gal jis greičiau neabejoja, kad ŽŪM nereikėtų perkelti, tik nežino, kaip sustabdyti šį procesą, todėl ir pasitelkė darbo grupę.

Bet R.Karbauskis, įsijautęs į buldozerinio valdymo stilių, matyt, sakydamas, kad ir A.Palionis neabejoja planais perkelti ŽŪM, iš tiesų pareiškia, jog ministras savo abejones turės pasilaikyti sau, o bus taip, kaip nori jis. Ir premjeras šįkart jam antrina.

Galima klausti, kam valstiečių vadovams žūtbūt prireikė šių kraustynių, kai tam nepritaria ir prezidentas, ir net žemdirbių, kurių patogumui esą ir buvo jos sumanytos, atstovai kritiškai žvelgia į šiuos planus, nekalbant jau apie atvirai pasipriešinusius ministerijos darbuotojus.

Telieka manyti, kad S.Skvernelis ir R.Karbauskis pažadėjo, o gal net ir įsipareigojo Kauno merui V.Matijošaičiui, kad jo vadovaujamas miestas taps bent vienos ministerijos buveine.

Kitų argumentų, kam reikia verstis per galvą rizikuojant sukelti prezidento nepasitenkinimą, neregėti.

Valstiečiai tvirtina, kad ŽŪM perkėlimas – jų politinis įsipareigojimas rinkėjams.

Iš tiesų per 2016 metų Seimo rinkimų kampaniją jie tai žadėjo, bet Vyriausybės programoje apie šiuos ketinimus kalbama gana abstrakčiai, ir nebūtų sudėtinga tokius planus pamiršti, juolab kad žemdirbių atstovai tvirtina, jog jiems nėra didelio skirtumo, kur įsikūrusi ŽŪM.

Juk iš tiesų ūkininkams nedažnai prireikia vykti į ministeriją, o jų organizacijų vadovai vis viena daugybę reikalų sprendžia Vilniuje. Todėl gal tikslingiau būtų perkelti į Kauną ne ŽŪM, o Nacionalinę žemės tarnybą ar Nacionalinę mokėjimo agentūrą ir tokiu bandomuoju projektu patikrinti, kokia iš to nauda.

Vienaip ar kitaip, ŽŪM perkėlimo į Kauną privalumai pačių žemdirbių atstovams atrodo abejotini arba antraeiliai. Jiems dabar svarbiausia, kad ministerijos nekrėstų chaosas dėl persikėlimo, o būtų susitelkta į darbą siekiant išsiderėti kuo didesnių tiesioginių išmokų 2021–2027 metų ES finansiniu laikotarpiu.

Net valstiečių argumentas, kad ŽŪM perkėlimas bus naudingas finansiškai, pasirodė abejotinas. Buvo kalbama, kad šiems planams įgyvendinti pakaks 1–1,2 mln. eurų, o kasmet bus sutaupyta apie 0,5 mln. eurų, todėl neva perkėlimo išlaidos atsipirks per 5–6 metus, o vėliau kaupsis nauda.

Naujasis ministras jau pareiškė, kad ŽŪM perkelti ir 1,2 mln. eurų nepakaks, prireiks daugiau pinigų, o kaip persikėlus pavyktų sutaupyti 0,5 mln. eurų, niekas logiškai paaiškinti negali.

Ypač būtų finansiškai neracionalu į Kauną perkelti ŽŪM, jei, kaip pareiškė premjeras, prie Seimo bus statomas ministerijų miestelis. Aišku, jas sutelkus vienoje vietoje galima efektyviau naudoti patalpas, taupiau jas prižiūrėti, nei nuomojant dar ir atskirą pastatą Kaune.

Pastaraisiais metais Kaunas sugebėjo pritraukti nemažai užsienio investicijų, kurios sukurs kelis tūkstančius darbo vietų, todėl šiam miestui pora šimtų ŽŪM valdininkų etatų ekonominiu požiūriu kažin ar labai svarbi parama.

Tiesa, lieka nesugriautas tik šio miesto politinio prestižo argumentas, bet kažin ar šiuo atveju jis svarbiausias.

Regis, valstiečiams reikės apsispręsti, ar artėjant Seimo rinkimams jiems svarbiau įtikti Kaunui, ar vadovautis sveiku protu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.