Teisme liudijęs R. Paksas – apie save trijuose asmenyse ir metė šešėlį ant D. Grybauskaitės

„Konstitucinis teismas man visam gyvenimui uždraudė prisiekti, o jūs suteikėte tokią galimybę, ir už tai dėkoju“, – ketvirtadienį Panevėžio apygardos teisme kalbėjo Rolandas Paksas.

 Teisme liudijęs R.Paksas juokavo apie save trijuose asmenyse ir metė šešėlį ant D. Grybauskaitės.<br> lrytas.lt koliažas
 Teisme liudijęs R.Paksas juokavo apie save trijuose asmenyse ir metė šešėlį ant D. Grybauskaitės.<br> lrytas.lt koliažas
 R.Paksui teko prisiminti Zoologijos sode Kaune vykusį labdaros koncertą.<br> D.Krasausko nuotr.
 R.Paksui teko prisiminti Zoologijos sode Kaune vykusį labdaros koncertą.<br> D.Krasausko nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-09-06 16:47

Buvęs prezidentas, premjeras ir europarlamentaras R.Paksas į Panevėžį atvyko liudyti politinės korupcijos byloje, kurioje partija „Tvarka ir teisingumas“ ir dar šeši teisiamieji kaltinami prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumentų klastojimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Prieš teismą stojo buvęs „tvarkiečių“ atsakingasis sekretorius Rimas Antanas Ručys, verslininkai Rolandas Skaisgirys, Peisachas Kačerginskis, Giedrius Rakauskas, Vytautas Banys ir Justinas Garliauskas.

Padėkojo teismui

R.Paksas, prieš pradėdamas liudyti, turėjo prisiekti, kad sakys tiesą. Prieš akis padėtas priesaikos tekstas pradžiugino pašalintąjį prezidentą, tad savo kalbą jis pradėjo nuo padėkos teismui.

Teismą domino 2013–2014 metais vykusio paramos koncerto „Pirk dramblį“ rengimo aplinkybės. Kaip pajuokavo R.Paksas, tada jis buvo trijuose vaidmenyse: partijos pirmininkas, jos įkūrėjas ir europarlamentaras.

„Šiemet liepą baigėsi 10 metų mano veikla Europos Parlamente. Per tą laiką gal tik 2–3 kartus nebuvau savaitgaliais grįžęs į namus. Sėdi į lėktuvą ir skrendi pirmyn bei atgal“, – prisiminė liudytojas.

Sulaukė dukters skambučio

R.Paksas neslėpė, kad paramos koncerto „Pirk dramblį“ idėja kilo jam.

Dar tuomet, kai prieš 17–18 metų politikas nusprendė dalyvauti šalies prezidento rinkimuose, atsirado iniciatyva remti Kauno zoologijos sode laikomą kilnųjį erelį.

Partijos Kauno skyrius rūpinosi paukščiu, jį lesino, o prie aptvaro atsirado net speciali lentelė.

„Kaip dabar prisimenu, į biurą paskambino tuo metu Zoologijos sode Kaune buvusi dukra“, – tvirtino liudytojas.

R.Pakso teigimu, pamačiusi ne tik Zoologijos sodo, bet ir erelio apverktiną būklę, dukra prašė gal nuimti lentelę ar daryti ką nors kita, kad paukštis lankytojams nesukeltų ašarų.

Taip ir kilo idėja paremti Zoologijos sodą Kaune.

Nesidomėjo organizavimu

R.Paksas pabrėžė, kad būdamas partijos vadovu, atsakingu už ideologiją ir strategiją, jis nesirūpino, kaip ši iniciatyva bus įgyvendinta.

Užteko, kad idėjai pritarė partijos valdyba, ir buvo imtasi renginio organizavimo.

Liudytojas teigė nežinantis, iš kokių lėšų tai buvo daroma. Jo žiniomis, partijos pinigai renginiui organizuoti nebuvo panaudoti.

Politikas tikino, jog iš savo asmeninių lėšų vienai televizijai sumokėjo 12 tūkstančių litų, kad rodant koncertą televizoriaus ekranu prabėgtų eilutė, jog renginio globėjas yra prezidentas R.Paksas.

Liudytojas teigė, kad paramos koncerte dalyvavo su šeima.

Jame buvę ir daugiau politikų. Jo žiniomis, net tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė domėjosi šiuo koncertu.

Kyšis – koncertas Zoologijos sode?

Nusikaltimų, kurie esą buvo vykdomi 2013–2014 metais, organizatoriumi prokurorai įvardija R.A.Ručį.

Įtariama, kad „Tvarka ir teisingumas“ veikė per savo atsakingąjį sekretorių, kuris, galimai siekdamas neteisėto partijos finansavimo ir veikdamas jos naudai bei interesais, susitarė su R.Skaisgiriu paimti kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“.

Tyrėjų manymu, koncerte, kuriame buvo renkamos lėšos Lietuvos zoologijos sodui, būtų buvusi reklamuojama partija „Tvarka ir teisingumas“, o už tai verslininkams pažadėta laimėti Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų rengiamus viešuosius pirkimus.

Tyrimo duomenimis, R.A.Ručys galimai paėmė 68,2 tūkst. eurų vertės kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“, kuriame buvo reklamuojami „tvarkiečiai“.

Partija „Tvarka ir teisingumas“, bylos duomenimis, veikdama per savo atstovą, taip pat susitarė su verslininkais P.Kačerginskiu ir G.Rakausku paimti iš jų kyšį, o už tai pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad jie padėtų laimėti Turto valdymo ir ūkio departamento bei vienos valstybinės įmonės viešuosius pirkimus.

Įtariama, kad šiam reikalui buvo pasitelktas verslininkas J.Garliauskas. Esą buvo suklastoti dokumentai, pagal kuriuos pinigai buvo pervesti į verslininko įmonių sąskaitas.

Teigiama, kad taip partijos naudai ir interesais buvo paimtas daugiau kaip 150 tūkst. eurų vertės kyšis.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ taip pat kaltinama tuo, kad veikdama per savo atstovą R.A.Ručį sukurstė verslininką V.Banį panaudoti netikrus dokumentus ir pervesti lėšas į J.Garliausko vadovaujamos bendrovės sąskaitą.

Manoma, kad apie 140 tūkst. eurų buvo panaudota „Tvarkos ir teisingumo“ reklamai. Nė vienas teisiamųjų kaltės nepripažįsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.