Dėl paminklo futbolininkui – vienybė, o lenta karininkui toliau kelia aistras

Vilnius

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 7, 2019, 12:03 PM, atnaujinta Sep 8, 2019, 8:29 AM

Nevyriausybinių organizacijų atstovų ketvirtadienio vakarą ant Vrublevskių bibliotekos pakabintos atminimo lentos karininkui Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai nuimti neketinama, teigė sostinės meras R.Šimašius. Tačiau jis pridūrė, kad lenta šįkart pakabinta nelegaliai.

Nauja atminimo lenta J.Noreikai-Generolui Vėtrai pakabinta, nes liepos pabaigoje R.Šimašiaus nurodymu buvo nuimta senoji, kabėjusi ten daugiau nei du dešimtmečius. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, Antrojo pasaulinio karo metais, būdamas Šiaulių apskrities viršininku, J.Noreika pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

1943 metų vasarį gestapo jis buvo suimtas ir daugiau kaip dvejus metus praleido Štuthofo koncentracijos stovykloje. 1945 metų lapkritį jis grįžo į Vilnių, įsidarbino Mokslų akademijoje, pradėjo ieškoti ryšių su antisovietiniu pogrindžiu, 1946 metais su bendraminčiais įkūrė Lietuvos Tautinę Tarybą ir pradėjo ruoštis sukilimui. Tų pačių metų kovą J.Noreika buvo suimtas ir nuteistas mirties bausme.

Kairiai

Panevėžio rajone buvo pavogta 58 metų panevėžiečio savadarbė automobilinė priekaba. Išvakarėse vyras ją buvo palikęs privataus namo kieme, o rytą neberado. Patirtą nuostolį nukentėjėlis įvertino 400 eurų.

Pareigūnams neprireikė ilgai ieškoti pavogtos priekabos. Maždaug 100 metrų nuo vagystės vietos ji buvo rasta numesta pakelės griovyje. Sprukdami vagys nupjovė prikabinimo prie mašinos mechanizmą.

Vaidlonys

Iš Anykščių rajono kaimo į Santaros klinikas buvo atgabentas 20 proc. kūno apdegęs 7 metų berniukas. Vaikas su draugais prie ežero degino padangas.

Nelaimė įvyko, kai mažamečiai į ugnį šliūkštelėjo degiojo skysčio. Pliūptelėjusi liepsna 7-mečiui apdegino veidą, kaklą, krūtinę ir rankas. Vaiko laukia ilgas gydymas ir ne viena operacija.

Kybartai

Vienas seniausių Europos futbolo klubų „Sveikata“, pasienio miestelyje įkurtas prieš 100 metų, stadione pastatė paminklą Kybartų futbolo patriarchui V.Kochanauskui.

Klubo bendruomenė kelerius metus rinko lėšas, kad įgyvendintų šią idėją.

Stuomenai

Prienų rajono kaimo gyventojas, valydamas kaminą, aptiko netikėtą radinį – šautuvą.

Vyras mano, jog ginklą neįprastoje vietoje galėjo paslėpti jo tėvas, kurio jau nėra gyvo.

Mažieji Būdežeriai

Vilkaviškio rajono ugniagesiams paskambinęs vyras teigė, jog kaimynai degina žolę, aplink matyti daug dūmų. Atskubėję ugniagesiai nepastebėjo jokio gaisro požymių ir susisiekė su vyriškiu, kuris pranešė apie liepsnas ir dūmus.

Kaimietis pareiškė, kad šiuo metu jau niekas nedega, be to, gali būti, kad jam dūmai tik pasivaideno, nes, kaip pats prisipažino, yra neblaivus.

Klaipėda

Šiemet studijas Klaipėdos universitete pasirinko daugiau jaunuolių negu pernai – mokslus pradės per 900 pirmakusių.

Rezultatai pagerėjo neatsižvelgiant į tai, kad nebuvo priimami dokumentai į Menų akademiją, nes ji buvo prijungta prie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos.

Didžiausio dėmesio sulaukė kineziterapijos, radiologijos, slaugos, vaikystės pedagogikos, psichologijos, informatikos, viešojo administravimo studijų programos.

Šiemet studijuoti Klaipėdoje panoro daugiau kaip 500 jaunuolių iš užsienio šalių.

Baigėsi edukacinių ekskursijų laivu „Kryptis – jūra“ po Klaipėdos uosto akvatoriją sezonas. Šiemet ekskursijose dalyvavo beveik pusketvirto tūkstančio žmonių.

Nemokamos pažintinės kelionės organizuojamos jau daugiau kaip dešimtmetį.

Per tą laiką su uostu iš arčiau susipažino maždaug 50 tūkst. klaipėdiečių ir miesto svečių.

Anksčiau apie uostą pasakodavo direkcijos ar uosto įmonių darbuotojai, o šiemet keliautojus lydėjo žinomi žmonės.

Neringa

Baigėsi 25-ąjį kartą Neringoje surengtas tarptautinis tapytojų pleneras „Nidos ekspresija“. Šiemet jame dalyvavo 25 menininkai iš Indijos, Nepalo, Pietų Korėjos, Latvijos, Ukrainos, Slovakijos ir Lietuvos.

Visą savaitę poilsiautojai galėjo juos stebėti kuriančius įvairiausiose Neringos erdvėse. Ekspresionistines „Bruke“ kartos tradicijas tęsiančio plenero dalyviai įkvėpimo sėmėsi iš kraštovaizdžio. Per plenerą sukurtų darbų paroda penktadienį atidaryta Juodkrantėje, naujausius kūrinius pamatys ir nidiškiai.

Alytus

Ketvirtadienį rytą Naujojoje gatvėje esančios įmonės teritorijoje 59 metų sunkvežimio „Mercedes-Benz 1824“ vairuotojas bandė įjungti jo variklį neįlipęs į mašiną.

Kadangi buvo įjungta atbulinė pavara, sunkvežimis pajudėjo ir prispaudė vairuotoją prie kito automobilio priekabos.

Sunkiai sužalotas vyras nugabentas į ligoninę, tačiau po pusvalandžio mirė.

Kalvarija

36 metų vyras, gegužės mėnesį populiariame portale aptikęs skelbimą apie vilniečio parduodamą telefoną „iPhone X“, nusprendė jį įsigyti ir sumokėjo 710 eurų.

Šiomis dienomis kalvarijietis gavo tokią SMS žinutę: šis telefono aparatas yra vogtas, pamestas ar ieškomas užsienyje, todėl yra užblokuojamas. Su nesąžiningu telefono pardavėju kalvarijiečiui susisiekti nepavyko.

Aukštoji Kirsna

Į Lazdijų ligoninę buvo atgabentas statybose susižalojęs 48 metų darbininkas.

Vyras nukrito nuo pastolių maždaug iš penkių metrų aukščio ant ką tik atvežtos plytų krūvos ir patyrė sunkią galvos traumą.

Marijampolė

Šalia miesto esančioje laisvojoje ekonominėje zonoje, 20 hektarų plote, bendrovė „Juodeliai“ iškilmingai pradėjo modernios gamyklos, turinčios greičiausią pasaulyje pakavimo elementų gamybos liniją, statybas.

40 milijonų eurų investuojanti bendrovė žada sukurti 100 darbo vietų.

Liberiškiai

Panevėžio ligoninėje gydomas mįslingomis aplinkybėmis susižeidęs 57 metų Panevėžio rajono gyventojas.

Jam buvo lūžusi krūtinės ląsta, pažeistas vidaus organas.

Nelaimėlio žmonos teigimu, vyras susižeidė namuose. Esą girtas nukrito nuo kopėčių.

Tyrimo ėmęsi pareigūnai įtaria, kad vis dėlto žmogus susižeidė kitomis aplinkybėmis, nei nurodė jo žmona.

Įtariama, kad nelaimė įvykusi Liberiškio žemės ūkio bendrovės grūdų sandėlyje, kur vyras dirbo.

Paberžis

Panevėžio rajone avariją patyrė 45 metų šiaulietės vairuojama mašina.

Per greitai automagistrale Vilnius–Panevėžys važiavusi moteris nesuvaldė automobilio, nulėkė nuo kelio į laukus ir vertėsi.

Moteris važiavo prisisegusi saugos diržą, todėl verčiantis automobiliui liko gyva.

Jai lūžo raktikaulis, buvo patempti kojos ir rankos raiščiai.

Jurbarkas

Neapdairiai neva butą nuomojančiu nepažįstamu asmeniu patikėjęs 22 metų vaikinas prarado 200 eurų. Jurbarkiškis skelbimą rado internete ir paskambino nurodytu numeriu.

Atsiliepęs vyras tikino, kad jis yra Anglijoje, grįš po kelių dienų ir tuomet parodys būsimam nuomininkui butą.

Tariamas buto savininkas paprašė iš karto pervesti 200 eurų.

Kai pinigai atsidūrė nurodytoje sąskaitoje, į jurbarkiškio skambučius niekas nebeatsiliepė.

Panevėžys

Pramoniniame rajone buvo apšaudytas 21 metų jaunuolis. Nukentėjėlio teigimu, J.Janonio gatvėje prie jo privažiavo automobilis, kuriame buvęs nepažįstamas asmuo ėmė šaudyti.

Jaunuolis įsidėmėjo mašinos numerius, tad 23 metų šaulį policininkai sulaikė. Pas įtariamąjį buvo rastas orinis pistoletas. Nelaimėlį apžiūrėję medikai sutvarstė žaizdą ir paleido.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.