Rūpesčių kelianti vestuvininkų mada: ja piktinasi net bažnyčių kunigai

Linkėdami laimės svečiai jaunavedžius apiberia žiedlapiais, ryžiais, net pinigais. Po tokių ritualų bažnyčių ir Rotušės prieigose lieka krūvos šiukšlių.

Rūpesčių kelianti vestuvininkų mada: ja piktinasi net bažnyčių kunigai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rūpesčių kelianti vestuvininkų mada: ja piktinasi net bažnyčių kunigai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aplink Rotušę besimėtančius žiedlapius sutvarko „Kauno švaros“ darbininkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aplink Rotušę besimėtančius žiedlapius sutvarko „Kauno švaros“ darbininkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2019, 3:24 PM, atnaujinta Sep 8, 2019, 8:31 AM

Savaitgaliais, kai Kauno rotušę ir daugelį miesto šventovių užplūsta jaunavedžiai su palyda ir būriais sveikintojų, aplink šias įstaigas jau nuo ankstaus ryto mėtosi sutrypti gėlių žiedlapiai, blizgučiai, net ryžiai ar dekoratyvinės pinigų kupiūros.

Kai kur galima pamatyti ir ant grindinio gulinčių šampano butelių kamščių, vienkartinių indų, žvakių, saldainių popierėlių.

Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai ir bažnyčių atstovai neslėpė, kad įsivyravusi mada po santuokos ceremonijos puošmenomis ir maistu apmėtyti jaunavedžius jiems kelia rūpesčių dėl švaros, tvarkos ir net saugumo.

Prašo Rotušės neteršti

Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vadovės Agnės Augonės teigimu, Rotušėje prašoma nebarstyti jokių grožybių. Kaip ir negalima degti žvakių, vaišintis šampanu ar užkandžiais.

„Žmonės tampa sąmoningesni ir pageidavimų pačioje Rotušėje ką nors barstyti jau beveik nesulaukiame. Išėjus iš Rotušės nieko nedraudžiame daryti.

Rotušės aikštėje ant suolelių ar grindinio kartais dar paliekama vaišių likučių ar tuščių šampano butelių, tačiau tokios netvarkos mažėja“, – sakė A.Augonė.

Aplink Rotušę besimėtančius žiedlapius, kaip ir kitas atliekas, sutvarko įmonės „Kauno švara“ darbininkai. Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojams taip pat tenka imtis šluotos, nes pro duris vėjas į pastatą prineša ir žiedlapių, ir popierėlių. Lyjant jie tampa šlapia lipnia mase.

Bijo, kad žmonės nepaslystų

Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos kunigas Evaldas Vitulskis iš vestuvių planuotojų ir jaunavedžių vis dar išgirsta pageidavimų gėlių žiedlapius ar konfeti berti bažnyčios viduje, uždegti daugybę žvakių.

„Bažnyčioje to daryti neleidžiame ne tik dėl tvarkos, bet ir dėl saugumo, kad žmonės ant puošmenų, ypač kai būna šlapia, nepaslystų. Lauke, prie šventovės, jokių draudimų nėra“, – kalbėjo E.Vitulskis.

Kunigas tikino, kad po apeigų prie bažnyčios pastato durų netrūksta įvairių vestuvininkų paliktų gėlių žiedlapių, spalvotų popierėlių, muilo burbulų buteliukų. E.Vitulskis pastebėjo, kad prie arkikatedros pamažu praeina mada ant jaunųjų berti ryžius.

Po santuokos apeigų erdvę aplink šventovę kasdien sutvarko ją prižiūrintis tvarkdarys.

Vietoj vakarėlio – tvarka

Kauno Šv.Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčios kunigas Paulius Saulius Bytautas tvirtino, kad reta šioje vietoje naują šeimą sukūrusi pora po ceremonijos nebūna apiberta gėlių žiedlapiais.

Netrūksta ir tokių, kurie barsto blizgius popierėlius, rečiau ryžius ar pinigus.

Dažną penktadienį ir šeštadienį prie bažnyčios durų žemė būna kone per sprindį nuklota įvairiaspalvėmis puošmenomis.

„Prašome jaunavedžių nešiukšlinti. Ypač nebarstyti konfeti, nes juos sunku išrankioti, tačiau jeigu vestuvės yra organizuojamos planuotojų, dažnai to išvengti nepavyksta.

Mes valytojų neturime, švarinamės patys.

Labai smagu, kai žmonės po vestuvių ateina padėti sutvarkyti bažnyčios ir prieigų. Tačiau būna ir tokių, kurie po ceremonijos tiesiog išeina ir palieka šiukšles“, – sakė P.S.Bytautas.

Norėjo, kad kristų 500 eurų kupiūros

Raminta Ralytė, vestuvių organizatorė:

„Jaunavedžiai patys nori, kad ant jų būtų beriami žiedlapiai arba konfeti. Tai dažniausiai prašoma daryti dėl nuotraukų. Yra žmonių, kurie žiedlapių nenori ir renkasi muilo burbulus, kuriuos ant poros pučia svečiai. Yra tekę pildyti jaunavedžių pageidavimą – dėl būsimų turtų po santuokos ceremonijos apiberti juos 500 eurų kupiūromis, tiesa, suvenyrinėmis.

Kaip elgtis Rotušėje, turbūt visi žino. Ten viduje niekas nieko nebarsto. O kiekvienoje bažnyčioje yra sava nustatyta tvarka. Rengiantis ceremonijai dažniausiai iš anksto pasakoma, ką galima daryti, ko ne. Vis dažniau girdime draudimą degti mažas žvakes ant grindų. Kai kuriose bažnyčiose atsirado reikalavimas žiedlapius ar kitas puošmenas ant jaunavedžių berti tik už šventoriaus vartų.

Už bažnyčios prieigų sutvarkymą po santuokos ceremonijos ne taip retai paprašoma papildomai paaukoti tvarkdariams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.