N. Venckienė griebėsi paskutinio šiaudo: prašo įsikišti JAV Aukščiausiąjį Teismą

Čikagoje kalinama buvusi teisėja ir parlamentarė Neringa Venckienė prašo JAV Aukščiausiojo Teismo įsikišti į jos ekstradicijos į Lietuvą procesą.

Neringa Venckienė.<br>A.Barzdžius
Neringa Venckienė.<br>A.Barzdžius
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>A.Barzdžius
Neringa Venckienė.<br>A.Barzdžius
Neringa Venckienė.<br>A.Barzdžius
Neringa Venckienė.<br>A.Barzdžius
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-09-09 21:14, atnaujinta 2019-09-09 21:23

Lietuvos prokurorai siekia N. Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų.

N. Venckienė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Ji Čikagoje suimta 2018 metų vasarį.

Praėjusią savaitę N. Venckienės advokatų pateiktame 46 puslapių ieškinyje tvirtinama, kad Aukščiausiasis Teismas neatnaujino gairių dėl pagrindinių ekstradicijos įstatymo nuostatų nuo XIX amžiaus. Ieškinyje sakoma, kad N. Venckienės byla yra galimybė išaiškinti tą teisės aktą.

Anksčiau šiais metais Čikagos apeliacinis teismas atmetė jos skundą dėl ekstradicijos iš dalies remdamasis viena 1896 metų nutartimi.

N. Venckienė turėjo leidimą gyventi ir dirbti JAV, tačiau 2018-ųjų vasario 13-ąją ji pasidavė šalies teisėsaugai, sužinojusi, kad pareigūnai siekia jos arešto.

Ji tikėjosi, kad Valstybės departamentas pripažins jai iškeltus kaltinimus politiškai motyvuotais, tokiu atveju jos ekstradicija būtų neįmanoma. Tačiau 2018-ųjų balandį JAV valstybės departamentas atsisakė tai padaryti.

Čikagos apeliacinis teismas liepą atmetė N. Venckienės skundą ir tvirtinimą, kad Lietuvos iškelti kaltinimai turi „politinį aspektą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.