„Tvarkiečių“ frakcija griuvo lyg kortų namelis: tai gali būti didesnio žaidimo dalis

Išaušo pirmoji naujojo politinio sezono diena ir visai neseniai sunkiai sulipdyta valdančioji Seimo dauguma ėmė trupėti – antradienį joje užvirė nauja košė.

 Rolandas Paksas, Viktoras Uspaskichas ir Remigijus Žemaitaitis.<br> lrytas.lt koliažas
 Rolandas Paksas, Viktoras Uspaskichas ir Remigijus Žemaitaitis.<br> lrytas.lt koliažas
Buvę politiniai bendrakeleiviai pažėrė kaltinimų R.Žemaitaičiui.<br>T.Bauro nuotr.
Buvę politiniai bendrakeleiviai pažėrė kaltinimų R.Žemaitaičiui.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas, Remigijus Žemaitaitis, Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Gediminas Kirkilas, Remigijus Žemaitaitis, Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Gediminas Kirkilas, Remigijus Žemaitaitis, Ramūnas Karbauskis, Valdemaras Tomaševskis<br>D.Umbraso nuotr.
Gediminas Kirkilas, Remigijus Žemaitaitis, Ramūnas Karbauskis, Valdemaras Tomaševskis<br>D.Umbraso nuotr.
Gediminas Kirkilas Remigijus Žemaitaitis Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas Remigijus Žemaitaitis Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Uspaskichas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 11, 2019, 6:29 AM

Ilgai braškėjusi, kartą išnykusi, bet su valstiečių pagalba atgaivinta valdančioji „tvarkiečių“ frakcija kad sprogo, tai sprogo – iš septynių jos narių liko tik trys, kuriems neliko nieko kito, kaip prisiglausti Mišrioje Seimo narių grupėje.

Durimis trenkė frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius, o kartu su juo Juozas Imbrasas, Algimantas Dumbrava ir Ona Valiukevičiūtė.

Taigi Seime formaliai liko tik trys valdančiosios frakcijos – valstiečių, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos ir „socialdarbiečių“. Jos iš viso turi mažiau nei pusę Seimo narių balsų – 68.

Vis dėlto „tvarkiečių“ pabėgėliai, užsimoję kurti naują frakciją, ketina likti valdančiojoje koalicijoje, bet už tai tikisi gauti ekonomikos ir inovacijų ministro portfelį.

Sprogimas nebuvo netikėtas

Kad „tvarkiečių“ gretose bręsta sprogimas, buvo aišku seniai, nes dauguma frakcijos narių buvo nepatenkinti partijos lyderiu Remigijumi Žemaitaičiu ir jo autoritariniais veiksmais.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, pagrindinis pabėgėlių vėliavnešys V.Kamblevičius jau nuo vasaros viliojo į naujai buriamą frakciją keletą Seimo narių sakydamas, jog tokius planus yra aptaręs su premjeru Sauliumi Skverneliu.

V.Kamblevičius teigė, jog naujas darinys, jei bus suburtas, sieks šlietis prie valdžios.

Viliojamas ministro postu

Tiesa, kol kas neaišku, kas sudarytų naują frakciją. Užkulisiuose vėl buvo vardijamos tos pačios pavardės iš įvairių valdančiųjų frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės.

Vienas jų – „tvarkiečių“ frakcijos narys Kęstutis Bartkevičius, kuris prisidėti prie naujo darinio esą viliojamas siūlant jam ekonomikos ir inovacijų ministro postą.

Mišrioje Seimo narių grupėje atsidūręs politikas antradienį neprisijungė prie frakciją palikusių kolegų, bet „Lietuvos rytui“ neneigė tokį žingsnį žengsiąs: „Aš norėčiau dalyvauti aktyvesnėje veikloje, nei būti Mišrioje Seimo narių grupėje.

Vienintelė mano sąlyga, kad ta naujoji frakcija priklausytų valdančiajai daugumai ir tęstų Vyriausybės darbus.“

Seimo narys teigė nežinąs detalių, kokiomis sąlygomis galėtų vykti naujos frakcijos prisijungimas prie koalicijos, bet svarstė, kad šiuos santykius būtų siekiama įforminti oficialiai.

Kol kas neaišku, ar nauja frakcija reikalautų perrašyti praėjusią vasarą keturių partijų pasirašytą valdančiosios koalicijos sutartį.

Kandidatų margumynas

Tarp politikų, kurie kalbinami tapti naujos frakcijos nariais, – ir antradienį „socialdarbiečių“ gretas paliekantis paskelbęs ekspremjeras Algirdas Butkevičius, taip pat kitas šios frakcijos narys Petras Čimbaras. Tiesa, pastarojo apetitas jau ėmė gąsdinti kitus buriamo darinio narius.

Tarp galimų naujos frakcijos narių – buvęs valstietis Mindaugas Puidokas. Bet jo pavardė kelia alergiją kai kuriems kitiems kandidatams.

Dalis kalbinamų Seimo narių žada net nekelti kojos per naujos frakcijos slenkstį, jei joje bus ir „socialdarbietis“ Artūras Skardžius ar buvęs valstietis Vytautas Bakas.

Taigi skaičiuojama, kad naująją frakciją gali sudaryti daugiausia 11 parlamentarų.

Postus gali tekti persidalyti

Mišrioje Seimo narių grupėje staiga atsidūręs „tvarkiečių“ vedlys R.Žemaitaitis neatmetė, kad artimiausiu metu gali likti vienas.

Paklaustas apie tokio buvusių kolegų sprendimo motyvus, politikas aiškino, kad jie greičiausiai ir toliau norėjo nieko partijoje nekeisti, nors esą tai neišvengiama.

R.Žemaitaitis neabejojo, kad apie naują frakciją kalbantys buvę jo politiniai bendrakeleiviai, taip pat pas „socialdarbiečius“ glaudęsi kai kurie parlamentarai sieks likti valdžioje.

„Jie nebuvo patenkinti vasarą vykusių derybų rezultatais, tai dabar gali tikėtis ministro posto. Gali keistis ir kvotos Seime. Jeigu susilipdys didesnė frakcija, aišku, kils klausimų, ar ne per daug pozicijų turi „socialdarbiečiai“.

K.Bartkevičius irgi gali būti viliojamas ministro postu.

Bet žmonės paprastai nuo tokių, kurie į valdžią eina dėl postų, nusisuka“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo R.Žemaitaitis, kuris prieš metus ir pats buvo sugundytas Seimo vicepirmininko postu.

Politikas konkrečiai neatsakė, ar frakciją sugriovę partijos nariai bus iš jos šalinami, tai spręs valdyba, bet jam būtų sunku įsivaizduoti partijos narį, dirbantį kitoje frakcijoje.

V.Uspaskichas žada padėti

Seimo užkulisiuose kalbėta, jog prie naujos frakcijos gali prisijungti buvęs „tvarkietis“ Rimas Andrikis, kuris pastaruoju metu glaudėsi Mišrioje Seimo narių grupėje.

Į naujai buriamą darinį pakviesti jungtis ir šiai grupei dabar priklausantys Darbo partijos atstovai Andrius Mazuronis bei Valentinas Bukauskas.

Darbo partijos vedlys Viktoras Uspaskichas „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad „darbiečių“ atstovai Seime sulaukė kvietimo ir jį svarsto: „Aš partijos sekretoriatui nurodžiau, kad būtų skubiai atlikta tarybos narių apklausa.“

Pats europarlamentaras prisipažino abejojantis, ar tai būtų teisingas sprendimas, bet neatmetė, kad taryba gali jį palaiminti: „Mano nuomone, gal ir galima dalyvauti, tik aš prieš glaudų bendradarbiavimą su koalicija.

Padėti galima, kad nekiltų sumaišties valstybėje, o ši koalicija kaip nors išsilaikytų iki kadencijos pabaigos. Galime prisidėti, bet neturėtume prisiimti atsakomybės už jų sprendimus.“

Svarstytos kelios versijos

Beje, Seimo užkulisiuose iškart imta spėlioti, kad „tvarkiečių“ frakcijos griūtis galbūt yra ne tik vidaus konflikto išdava, bet ir didesnio žaidimo dalis.

Tarkime, R.Žemaitaitis paskelbė, jog neapsieita be jam kerštaujančio buvusio „tvarkiečių“ lyderio Rolando Pakso rankos.

„Aš esu girdėjęs, kad potvyniai ir atoslūgiai be mano įsikišimo irgi nevyksta. Ką čia galiu pakomentuoti? Beveik dvejus metus nieko bendra neturiu su ta „Tvarkos ir teisingumo“ kompanija, kuri yra uzurpavusi valdžią. O jeigu žmonės nesugeba dirbti ir ieško kažko ten, kur nėra pametę.

Nenoriu leistis į detales. Nieko bendra su mano pavarde tai neturi“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė R.Paksas.

Pagal kitas versijas, „tvarkiečių“ skilimas gali būti S.Skvernelio ir V.Uspaskicho, kurie turi savų politinių užmojų, skatinamas procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.