Panevėžiečius kraupina vaikų akivaizdoje apsinuoginančios žmogystos – pareigūnai čia bejėgiai

Pilėnų mikrorajone gyvenantys panevėžiečiai piktinasi, kad anksti rytą juos žadina ne paukščių čiulbėjimas, o iš alaus baro sklindančios girtuoklių dainos, dargi akordeono garsai.

 Panevėžiečius kraupina vaikų akivaizdoje apsinuoginančios žmogystos – pareigūnai čia bejėgiai.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Panevėžiečius kraupina vaikų akivaizdoje apsinuoginančios žmogystos – pareigūnai čia bejėgiai.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
17 valandų per parą dirbantis egzotiškai paslaptingas alaus baras vyrus traukia nuo pat ankstyvo ryto.<br> A.Vaitkutės nuotr.
17 valandų per parą dirbantis egzotiškai paslaptingas alaus baras vyrus traukia nuo pat ankstyvo ryto.<br> A.Vaitkutės nuotr.
 „Kalifornija“ dabar vadinasi tik alaus baru, todėl iškabos nėra.<br> A.Vaitkutės nuotr.
 „Kalifornija“ dabar vadinasi tik alaus baru, todėl iškabos nėra.<br> A.Vaitkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Akvilė Vaitkutė, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

2019-09-13 16:46

Ypač kraupu jiems, kad rugsėjį į mokyklas grįžę vaikai vėl turės stebėti, kaip iš už tujų išlindę pusnuogiai žmogystos šlapinasi netoli šaligatvio.

Nuo ryto iki nakties

Nežinodamas tikrai nepagalvosi, kad Panevėžyje, Pilėnų ir Durpyno gatvių kampe, aukštos žaliuojančios tujos slepia ne dailų namuką su išpuoselėtu kiemu, o alaus barą skambiu „Kalifornijos“ pavadinimu.

Pavadinimo niekur nematyti, bet alubaris taip vadinamas gal jau 30 metų.

„Kalifornija“ atidaryta nuo 6 ryto iki vėlaus vakaro – 22 valandos.

Užsuku devintą valandą ryto. Tuo metu žmonės jau pluša savo darbuose, bet aludėje prie didžiulių bokalų jau rymo kelių ne pensinio amžiaus vyrų kompanija.

Dar trys sėdi lauke ir apie kažką karštai diskutuoja.

Pamatę, kad rengiuosi fotografuoti, vyrai staiga atkunta.

„Kas tau leido mane fotografuoti? Dink iš čia su savo debilu (suprask – su mobiliuoju telefonu)“, – vienas per kitą šaukia alaus mėgėjai.

Stoginė nuo saulės ir lietaus

„Kalifornija“ – vienas pirmųjų alaus barų Panevėžyje.

Iš pradžių stovėjo mažas varganas metalinis pilkos spalvos kioskas, kiemo nesupo žalių augalų juosta, o alaus gėrėjai sėdėjo vos ne gatvėje. Dabar vaizdas visiškai kitoks, aplinka sutvarkyta, kaip alaus barui, galima sakyti, netgi išpuoselėta.

Kieme švaru, pastatyta stoginė, kad lankytojai saulėje neperkaistų ir lietuje nepermirktų. Viduje pastatyti ilgi stalai, vitrinose išdėlioti alaus buteliai. Yra ir pigaus, bet stipraus alaus. Garantuotas staigus apsvaigimas, matyt, ir traukia vyrų būrius.

Tačiau „Kalifornija“ nepatinka Pilėnų mikrorajono gyventojams. Beveik tris dešimtis metų kentėję alubario kaimynystę, jie socialiniame tinkle paragino mikrorajono gyventojus nebetylėti.

Iš tujų išlenda vaiduokliai

Prasidėjus mokslo metams, panevėžietė Kristina Jakšienė prašė valdžios ir kaimynus atkreipti dėmesį į šalia daugiabučių veikiančią girdyklą.

„Išlendantys iš tujų vaiduokliai nedžiugina einančių į mokyklas vaikų ar vaikus į darželius vedančių jaunų tėvų“, – rašė K.Jakšienė.

Moteris apgailestauja, kad nuo ankstaus ryto čia girdisi ne paukščių čiulbėjimas, o necenzūrinių žodžių lavina. O alubario lankytojai, praradę orientaciją ir „plaukiojantys“ po kelią, bet kada gali papulti po mašinos ratais.

Moteris klausė, argi miesto savivaldybė nemato šios bėdos. Kodėl vaikai turi vaikščioti pro gulinčius pusnuogius dėdes ir tetas, čia pat vietoje atliekančius gamtinius reikalus?

Atlaikė visas krizes

Kitas Pilėnų mikrorajono gyventojas Vytautas Paliukas socialiniame tinkle piktinosi, kad vietiniai gyventojai nuo 6 valandos ryto dažnai žadinami akordeono garsais. Jie sklinda iš „Kalifornijos“.

Bet tai ne vienintelė bėda.

Grįždamas Pilėnų gatve jis kaskart turi pristabdyti mašiną, nors pėsčiųjų perėja ties Mechatronikos centru panaikinta. Iš tujų į gatvę išlendantys girtuokliai dar ir automobilio kapotą padaužo, atseit, ko per perėją neleidi.

Panevėžietis svarsto, kad nuo „neatmenamų laikų“ privačioje žemėje veikianti girdykla – auksinis verslas.

„Atlaikė visas krizes. Palaidojo ne vieną kaimyną, išgąsdino ne vieną vaiką. Ką siūlote? Demokratija. Politika be kojų ir be rankų“, – rašo V.Paliukas.

Miega po daugiabučio langais

To daugiabučio, kuris stovi prieš alaus barą, gyventojai sakė esantys „gyvojo teatro“ spektaklių žiūrovai.

„Kasryt prieš 6 val. einu į darbą. Prie aludės jau stovi būrelis mėlynanosių ir prasideda didžiausias triukšmas. Pasigeria, barasi, mušasi, visur dergia. Pereina gatvę ir nugriūna po mūsų langais. Matyt, duoda išsinešti alaus, nes eina su „bambaliais“. Argi galima išsinešti? Matau, kaip nepilnamečiai paduoda tiems seniams pinigų, o šie nuperka cigarečių ir iškiša pro tujas“, – pasakojo gyventoja Laima Švarlienė, dirbanti šalia esančiame Profesinio rengimo centre valgyklos vedėja.

Moteris sakė ne kartą pastebėjusi, kaip alaus baro savininkė ir darbuotojos neša šiukšles į Dainavos gatvėje stovinčius konteinerius. Kartą L.Švarlienė sakė jas sugėdinusi, tai dabar tarsi nebeneša.

Daugiabučio namų bendrijos pirmininkė Gražina sakė, kad „Kalifornija“ – amžinas galvos skausmas.

„Mums nusibodo žiūrėti, kaip aplink šlaistosi girtuokliai, šlapinasi prie gyvatvorės“, – kalbėjo Gražina, nesutikusi sakyti savo pavardės.

Pirmininkė tikino, jog pats laikas gyventojams raštu kreiptis į savivaldybę, kad būtų sutrumpintos alaus baro darbo valandos.

Užeina ir centro auklėtiniai

Profesinio regimo centrą nuo alaus baro neskiria nė šimtas metrų. Pasak gyventojų, pedagogai turėtų būti aktyvesni ir skelbti pavojų, nes esą pasitaikė atvejų, kai centro auklėtiniai per daug pasivaišino šitoje „Kalifornijoje“.

Pedagogai sakė, kad dabartiniai centro vadovai nesikreipė į savivaldybę dėl alaus baro lankytojų, nors jie pro langus prisižiūrintys visokių dalykų.

„Anksčiau raminau kažkokį veikėją. Prisigėręs, kelnes atvirkščiai apsimovęs, klynas kabaliuoja, prie mergaičių kabinėjosi. Kai kurie užeina į mokyklos vidų, vienas koridoriuje ant suoliuko miegojo“, – pasakojo kūno kultūros mokytojas Ričardas.

Profesinio rengimo centro direktorius Bronius Sadula teigė, kad dabar „pijokai“ jiems nemaišo. „Dar prieš kone 20–15 metų nuolat rašydavome raštus savivaldybei, kad alaus barą uždarytų, bet reikalai nejudėjo. Nuolat kviesdavome policiją, rašydavome jiems pareiškimus, kol pareigūnai pareiškė, kad pasistatytume vaizdo kameras. Tai ir padarėme, alaus baras mums nebetrukdo“, – teigė B.Sadula.

Paklaustas, ar auklėtiniai neužeina pasivaišinti į alaus barą, direktorius atsakė, kad gali būti ir taip, nes centre mokosi ir paaugliai, ir suaugę žmonės.

„Vyresnių mes nesukontroliuosime, o jeigu jaunuolis pareina išgėręs, neparašyta ant kaktos, kad gėrė „Kalifornijoje“. Tokie atvejai reti, dažniau atsitinka rugsėjį, kai jie daugiau pinigų atsiveža iš namų“, – sakė direktorius.

Muštynes malšina pati savininkė

Alaus baras priklauso panevėžietei Liucijai Aglinskienei. Jis moteriai atiteko prieš dešimtmetį, po anytos mirties. Savininkė pasakojo barą suremontavusi, kiemą išklojusi trinkelėmis.

„Skundžia priešais mus esančio buvusio bendrabučio gyventojai. Neva mes prekiaujame kontrabandinėmis cigaretėmis ir skiestu alumi. Kviečia policiją, greitąją medicinos pagalbą, atseit, pas mus muštynės“, – teigė L.Aglinskienė.

Ji gynėsi, kad iškviesti policininkai neranda jokių muštynių. Savivaldybė, visuomenės sveikatos centras, mokesčių inspekcija irgi tikrinę, bet nieko blogo neaptikę, todėl baudų neskyrę.

Klientai – pensininkai, todėl muštynių ir dainų seniai negirdėti.

„Jeigu įvyksta koks nors konfliktas, mes patys jį ir numalšiname. Aš gyvenu čia pat, už baro“, – aiškino alubario savininkė.

L.Aglinskienę papiktinusi socialiniame tinkle įdėta policijos automobilio, stovinčio ties baru, nuotrauka. Ji tvirtino, kad nuotrauka – pernykštė, o ir iškvietimas buvęs melagingas.

Ji tikino, kad dėl baro lankytojų nė vieno skundo nesulaukusi nei iš Profesinio rengimo centro, nei 5-osios ir Kazimiero Paltaroko gimnazijų.

Turi skųstis tik raštu

Anksčiau švietimo įstaigų ir prekiautojų alkoholiu kaimynystė buvo apribota įstatymu, dabar, pasak Panevėžio savivaldybės Miesto plėtros skyriaus darbuotojos Violetos Normantienės, tokios nuostatos nebelikę.

„Mes išsiųsime užklausimus miesto policijai, visuomenės sveikatos centrui. Prieš keletą metų buvome gavę skundą dėl „Kalifornijos“, bet jis nepasitvirtino“, – tikino savivaldybės darbuotoja.

Gyventojai į savivaldybę turintys kreiptis raštu, o ne skųstis socialiniame tinkle. Surinkus skundus ir juos patikrinus surinkta medžiaga svarstoma komisijoje ir tik tada siūloma miesto tarybai apriboti darbo valandas.

Pernai miesto tarybos sprendimais darbo valandos apribotos trims alaus barams – Marijonų g. 9, Beržų g. 34 ir Ramygalos g. 48.

Miesto savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vedluga sakė, kad pėsčiųjų perėja Pilėnų gatvėje ties Mechatronikos centru panaikinta prieš beveik 4 metus kaip nereikalinga. Įrengus dvi modernizuotas Beržų ir Pilėnų bei Nemuno ir Pilėnų gatvių sankryžų perėjas, būtent ir nuspręsta atsisakyti šios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.