Arūnas Dumalakas. Vilniui, priešingai nei Kaunui, teritoriją plėsti būtų pavojinga

Kaunas užsimojo prisijungti pakaunės žemes. Gal vertėtų taip pasielgti ir Vilniui, nors socialdemokratų vedlys G.Paluckas tokį elgesį vadina viduramžišku.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2019, 7:00 AM

Vilnius kol kas elgiasi civilizuočiau. Jis tik švelniai kepšteli Vyriausybei ir Seimui, pateikdamas paketą pasiūlymų, kurie esą užtikrintų Lietuvos miestų augimą.

Čia užsimenama ir apie laisvąją ekonominę zoną prie Vilniaus. Suprask – ateityje Vilniui aplinkinių rajonų žemių prireiktų ekonomikos plėtrai.

Tačiau Maišiagalos, Nemenčinės ar Lentvario gyventojų problemų Vilnius ant savo pečių užsikrauti neketina.

Užteko Grigiškių ar Naujosios Vilnios, kurių teritorijos prie Vilniaus buvo prijungtos dar prieš 25 metus. Jų gyventojai iki šiol nesijaučia vilniečiais, o netvarkos ir sąstingio, buvusio tais laikais, kai šios teritorijos priklausė Trakų ir Vilniaus rajonams, nepavyko įveikti.

Jeigu Kaunui pavyktų palaužti Kauno rajono pasipriešinimą ir įtikinti Seimą, kad miestui būtina plėtra, Vilnius tikrai ilgai nelauktų.

Nors sostinei labiau rūpi pramoninės teritorijos, nori nenori į jo glėbį patektų ir gyventojai. Kas jų lauktų?

Žvelgiant į dabartinius įvykius Vilniuje, susiskaldymas, susipriešinimas ir gal net tautiniai konfliktai. Juk Vilniaus rajono gyvenvietėse, kur daugiausia gyvena lenkų, baltarusių tautybių žmonių, R.Šimašiui, oi, dar kiek nuplėšti lentelių likę.

Rastų nelietuviškų gatvių pavadinimų, iškabų. Gal net sovietinių karių kapų aptiktų.

Vilnių valdantys Laisvės partijos atstovai ir pavardžių asmenybių, kurių veikla, jų nuomone, galima suabejoti, rastų. Nieko doro nenuveikianti Vilniaus valdžia pultų tai taisyti.

Nuo nelietuviškų gatvių pavadinimų lentelių epopėjos aprimę vietos gyventojai, aišku, sukiltų.

Kuo dar Vilnius galėtų nustebinti provincijos gyventojus? Šiukšlių išvežimo kaina. Skirtingai nei sostinėje, su jų vežėjais Vilniaus ir Trakų rajonų valdžia sutaria ir čia mokesčiai ne tokie dideli.

Nėra šiukšlių kalnų kaip Vilniuje, nėra pertvarkų kiekvieną pusmetį, kai viskas apverčiama aukštyn kojomis.

Praplėtus Vilniaus ribas sostinei tektų pasirūpinti ir miesto transportu. Ką gautų naujieji vilniečiai? Vieną, geriausiu atveju du kartus per valandą atvažiuojantį rekordiškai atnaujintą autobusą vietoj gal ir ne tokių gražių, bet dažnai link Vilniaus lekiančių vietinių autobusų.

Maloniai būsimus vilniečius nustebintų tik šalto vandens kaina. Taip, Vilniuje ji dabar žemesnė nei vandens, tiekiamo „Nemėžio komunalininko“ ar „Trakų vandenų“. Tačiau ar tai priežastis šokti į Vilniaus traukinį?

Vilniaus pakraščiai jau dabar apstatyti namais arba ten vyksta statybos. Peržengti miesto administracines ribas bent jau dabartiniams miesto vadovams reikia nebent tam, kad ten iškiltų sandėliai ir gamyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.