Haremo sąlygas užsieniečio kavinėje atskleidusioms darbuotojoms teisėsaugos žinia: „Neišžagino – tai sėdėk ir tylėk“

Neišžagino – tai sėdėk ir tylėk. Tokią žinutę Šiaulių apygardos prokuratūra pasiuntė keturioms Joniškio kavinės „Alibaba“ darbuotojoms, kurios skundėsi, kad darbdavys užsienietis prie jų nuolat seksualiai priekabiauja ir net grasina susidoroti.

„Alibaba“ kavinėje jautėsi lyg hareme.<br>lrytas.lt koliažas
„Alibaba“ kavinėje jautėsi lyg hareme.<br>lrytas.lt koliažas
Kelios merginos smulkiai papasakojo, kokį seksualinį priekabiavimą patyrė Joniškyje esančioje kavinėje „Alibaba“.
Kelios merginos smulkiai papasakojo, kokį seksualinį priekabiavimą patyrė Joniškyje esančioje kavinėje „Alibaba“.
Neapsikentusios seksualinio priekabiavimo kavinės darbuotojos pradėjo ieškoti užtarimo, tačiau jo taip ir nesurado.
Neapsikentusios seksualinio priekabiavimo kavinės darbuotojos pradėjo ieškoti užtarimo, tačiau jo taip ir nesurado.
„Alibaba“ kavinėje jautėsi lyg hareme.<br>123rf asociatyvi nuotr.
„Alibaba“ kavinėje jautėsi lyg hareme.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 18, 2019, 6:29 AM, atnaujinta Sep 18, 2019, 5:04 PM

Gavusi pranešimą iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, kad kavinės direktorius 46 metų libanietis Husseinas Ghazi Husseinas seksualiai priekabiauja prie savo darbuotojų, Šiaulių apygardos prokuratūra buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, bet greitai jį nutraukė.

Tai buvo padaryta, nors tyrimo metu tik dvi iš šešių galimų seksualinio persekiojimo aukų atsisakė pretenzijų, o keturios laikėsi iki galo ir parodymus patvirtino ikiteisminio tyrimo teisėjui.

Prokurorams to atrodė per mažai, kad byla būtų perduota teismui, nors nukentėjusiųjų seksualinio išnaudojimo faktus patvirtino ir daugybė liudininkų, ir konkretūs įrodymai – į aukų telefonus siųstos nešvankios nuotraukos.

Kreipėsi į teisėsaugą

Neiškentusios dėl nuolatinio seksualinio priekabiavimo ir grasinimų šešios kavinės „Alibaba“ darbuotojos dar praėjusiais metais kreipėsi į Lygių galimybių kontrolierių tarnybą ir Darbo inspekciją.

Skundus išnagrinėjusios valstybinės institucijos darbdavio veiksmuose įžvelgė akivaizdžių nusikaltimo požymių ir kreipėsi į teisėsaugą.

Darbo inspekcija galimus „Alibabos“ savininko grasinimus savo darbuotojoms siūlė įvertinti Joniškio policijai, bet tyrėjai nusikaltimo požymių neįžvelgė ir net nepradėjo ikiteisminio tyrimo.

Šiaulių apygardos prokuratūroje po gauto Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos skundo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o kavinės savininkui pareikšti įtarimai.

Jautėsi tarsi ne Lietuvoje

Po kelis kartus apklausus nukentėjusiąsias ir liudininkus susidarė įspūdis, kad kavinė yra ne Lietuvoje, o kokioje nors Rytų valstybėje, kur vyrai su moterimis gali elgtis kaip nori.

Kavinės darbuotojos viena po kitos tvirtino, kad darbe būdavo nuolat įsitempusios, nes nežinodavo, kada direktorius ims prie jų priekabiauti.

Anot merginų, atsisegęs kelnes jis demonstruodavo savo lyties organą, kaišiodavo pirštus į darbuotojų kelnaites, fotografavo ir siuntinėjo jų sėdmenų atvaizdus.

Bijojo, bet dirbo toliau

Jūratė M. kebabinėje dirbti pradėjo dar 2014-aisias, tačiau po pusantrų metų išėjo, nes bijojo nuolat rėkdavusio viršininko.

Bet po kurio laiko ji vėl čia įsidarbino, nes viena augina vaiką, o Joniškyje sunku rasti darbo.

Iš pradžių libanietis elgėsi mandagiai, net pasisiūlydavo po darbo parvežti namo. Tačiau vėliau ėmė kviesti joniškietę užeiti į laisvą savo tautietės butą. Mergina tai suprato kaip siūlymą pasimylėti ir griežtai atsisakė.

Kartą kavinės katilinėje, kur darbuotojos gerdavo kavą, anot Jūratės M., H.G.Husseinas atsisegė kelnes ir ištraukęs savo lyties organą paklausė: „Ar nenori paragauti?“

Mergina pasišlykštėjusi išbėgo, o libanietis jai pavymui surikęs: „Kvaile, dar pasigailėsi.“

Tačiau ir po to seksualinis persekiojimas nesiliovė – vyras nuolat kaišiojo rankas darbuotojoms už kelnaičių.

„Darbe visą laiką buvau įsitempusi, reikėjo nuolat priešintis. Kas rytą eidavau į darbą ir bijodavau“, – sakė Jūratė M.

Spyrė savo darbdaviui

Kita kavinės darbuotoja – Loreta P. – pasakojo net spyrusi savo darbdaviui: „Kartą pasistiebusi bandžiau įkalti vinį į sieną.

Iš už nugaros priėjo direktorius ir pradėjo mauti man džinsus. Apsisukau ir spyriau jam.“

Anot šios merginos, pirmuosius pusę metų santykiai su darbdaviu buvo korektiški. Bet po to jis ėmė nuolat priekabiauti.

„Kai aš ateidavau į darbą su suplėšytais džinsais, jis imdavo į plyšius kišti pirštus ir grabinėti kūną. Vėliau pamėgo pakelti megztinį ir šaltomis rankomis mane liesti“, – piktinosi mergina.

Joniškietė teigė, kad supratęs, jog sekso gauti jam nepavyks, direktorius ėmė ją kitaip terorizuoti: „Jis man skambindavo telefonu ir grasindavo, esą jeigu blogai kepsiu mėsą – nupjaus galvą“.

Tikrino kelnaičių spalvą

Andrėja S. kavinėje įsidarbino 2017 metų vasarą.

Mergina taip pat tvirtino, jog iš pradžių santykiai su direktoriumu buvo dalykiški.

Tačiau viskas pasikeitė, kai kavinės kolektyvas nutarė atšvęsti Naujuosius – 2018-uosius – metus.

Kai kitos darbuotojos išėjo parūkyti ir Andrėja S. su direktoriumi liko vieni, šis, anot merginos, nutarė parodyti, jog yra apsipjaustęs savo lyties organą, ir ėmė jį demonstruoti.

Andrėja S. norėjo išbėgti iš kambario, tačiau direktorius atsistojo tarp durų, ją sulaikė ir ėmė kišti ranką už kelnaičių.

Vėliau darbo metu jis prieidavo iš už nugaros ir patraukęs džinsus apžiūrėdavo apatinius.

„Po kelių tokių patikrinimų atėjusi į darbą jam vietoj „laba diena“ pasakydavau: „Šiandien raudonos (mėlynos, juodos, baltos) kelnaitės“, kad jam nebūtų noro tikrinti“, – šmaikštavo mergina.

Kartą direktorius Andrėjai S. ėmė skųstis, kad jam skauda galvą. Mergina pasiūlė nueiti į vaistinę ir nusipirkti vaistų.

Tačiau šis atsakęs: „Ar tu skylutės neturi? Lipam į viršų, ir praeis galvos skausmas.“

Andrėja S. sakė, kad net tuo metu, kai kavinėje būdavo jo žmona, direktorius nesivaržydavo – prieidavo ir kišdavo rankas po sijonu: „Vėliau į darbą stengdavausi eiti tik su kelnėmis, kad negrabinėtų.“

Siuntė gašlias nuotraukas

Anot merginos, direktorius mėgdavo fotografuoti ir siųsti jai nuotraukas.

„Kai aš arba kita mergina pasilenkdavome, jis fotografuodavo sėdmenis ir mums siųsdavo fotografijas“, – sakė Andrėja S.

Savo telefone mergina yra sukaupusi ištisą libaniečio siųstų nepadorių fotografijų kolekciją, ją pateikė ir prokurorams.

Direktorius siuntė nuogą moters lyties organą su užrašu: „Ar pas tave taip pat nuskusta?“ Mergina nuolat gaudavo ir visokių kitokių fotografijų.

„Esu sukaupusi vos ne visas „Kamasutros“ pozas. Darbe telefonas cypsėdavo ir cypsėdavo nuo direktoriaus siunčiamų nepadorių nuotraukų“, – piktinosi mergina.

Žadėjo Libano paramą

Tačiau nei siunčiamos nuotraukos, nei atviras seksualinis priekabiavimas prokurorės Inetos Žilinskienės neįtikino, kad buvo padarytas nusikaltimas.

Jau po to, kai mergina pradėjo duoti oficialius parodymus pareigūnams, jai nuolat iš Libano ėmė skambinėti direktoriaus draugas ir prašė atsiimti pareiškimą.

„Tuomet sulauksi palaikymo iš Libano“, – anot merginos, sakė libanietis.

Libanietis akistatos pabūgo

Apklaustas kaip įtariamasis H.G.Husseinas, kuris yra vedęs musulmonų tikėjimą pasirinkusią lietuvę ir jau daugiau kaip 10 metų gyvena Joniškyje, viską neigė, tvirtino, jog prieš jį parodymus duodančios merginos buvo nevykusios darbuotojos, todėl jam keršija.

Ypač blogai jis atsiliepė apie Andrėją S., kurią vadino prieš jį surežisuotos aferos organizatore.

„Ji siekė išskirti mane su žmona ir pati troško tapti mano drauge bei kebabinės šeimininke. Su visomis darbuotojomis aš elgiausi kaip su šeimos draugėmis – dėl jų nedėkingumo dabar tenka gintis nuo kaltinimų“, – sakė laisvai lietuviškai kalbantis libanietis.

Tačiau dalyvauti akistatose su merginomis H.G.Husseinas kategoriškai atsisakė.

Nusikaltimo neįžvelgė

Nors bylą kontroliavusi prokurorė I.Žilinskienė nustatė, kad H.G.Husseinas merginų atžvilgiu atliko įvairius nepadorius veiksmus, tai, jos nuomone, – joks nusikaltimas.

„Vertinant H.Husseino veiksmus, tokius kaip lietimąsi prie kūno, rankų kišimą į kelnes, liemenėlės atsegimą, jo pokalbius seksualine tema, neabejotinai darytina išvada, kad jo veiksmai buvo akivaizdžiai vulgarūs ir seksualinio pobūdžio, tačiau vertinant juos Baudžiamojo kodekso kontekste negalima pagrįstai teigti, kad tokiais veiksmais H.G.Husseinas siektų seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo su juo“, – teigiama prokurorės nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Gal ir jūs esate susidūrę su priekabiavimu darbo vietoje? Kaip reagavote į tokią situaciją? Pasidalinkite savo pasakojimu – siųskite jį adresu bendraukime@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.