Linčiuojama I. Rozova ieško skydo: geriausia gynyba – puolimas

Daugiau nei mėnesį į kampą remiama parlamentarė Irina Rozova nutraukė tylą: ant apkaltos slenksčio atsidūrusi politikė pati trauktis iš Seimo neketina, o dėl sukelto skandalo apkaltino konservatorius.

I.Rozova atrodė gerai nusiteikusi.<br>T.Bauro nuotr.
I.Rozova atrodė gerai nusiteikusi.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova surengė spaudos konferenciją.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 19, 2019, 8:32 AM

Įkaitus politinėms aistroms dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos (LLRA-KŠS) atstovės I.Rozovos ji surengė specialią spaudos konferenciją, kurioje pareiškė, kad jei pati pasitrauktų iš Seimo, pripažintų, jog jai mesti įtarimai yra pagrįsti.

Trečią kadenciją Seime dirbanti Rusų aljanso narė su mestais kaltinimais kategoriškai nesutinka. Anot I.Rozovos, su rusų diplomatais jokių asmeninių santykių ji nepalaikė: „Aš į pirtį su jais nevaikščiojau.“

Politikės manymu, skandalą dėl jos ryšių su Rusijos diplomatais sukėlė konservatoriai.

Anot I.Rozovos, dabar dėl smulkmenų gaišinamas brangus parlamentarų laikas, o tai esą ir yra tikra grėsmė nacionaliniam saugumui.

Ilgą laiką niekam nerūpėjo

I.Rozovai apkalta grasinama už tai, kad ji esą siekė nuslėpti ryšius su Rusijos diplomatais. Dėl to pernai sausį šiai politikei nebuvo išduota leidimo dirbti su slapta informacija.

Tokį sprendimą priėmęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis rėmėsi Valstybės saugumo departamento (VSD) rekomendacija.

Slapta pažyma apie I.Rozovos ryšius buvo pasiekusi ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narius.

Tiesa, stalčiuose ilgai gulėjusi pažyma politikus sudomino tik šią vasarą, LLRA-KŠS prisijungus prie valdančiosios koalicijos, taip pat gavus Gruzijos Parlamento nario Giorgio Kandelakio laišką. Jame Seimo nariai buvo paraginti nedalyvauti Tarpparlamentinės ortodoksų (stačiatikių) asamblėjos veikloje.

I.Rozovą į Tbilisį komandiravo Seimo valdyba. Politikė teigė nebuvusi perspėta, kad jai nederėtų vykti į šį reginį. Atrodo, kad informacijos apie galimas grėsmes neturėjo ir dauguma valdybos narių.

Prakalbo apie užsakovus

Pati I.Rozova sakė į asamblėjos renginius vykusi ne pirmą kartą – kaip eilinė minėtos organizacijos narė.

Priminusi, kad asmeniškai jai G.Kandelakis pretenzijų nereiškė, politikė stebėjosi, kad raginimų boikotuoti asamblėjos veiklą sulaukė tik Lietuvos parlamentarai. Nei latviai, nei estai tokio laiško negavo: „Tai man leidžia daryti prielaidą, kad šį laišką kažkas užsakė.“

Anot I.Rozovos, būtent šis laiškas tapo pretekstu ištraukti pernykštę VSD pažymą apie galimą jos nepatikimumą.

„Bet joje daugiau spėlionių nei faktų. Ten net penkis kartus pavartotas žodis „galimai“, todėl tada pažyma niekam ir nesukėlė įtarimų“, – svarstė Seimo narė.

Klausimai suklaidino?

Leidimo dirbti su slapta informacija I.Rozova paprašė, kai jai buvo pasiūlyta eiti Priklausomybių prevencijos komisijos vicepirmininko pareigas.

„Prieš tai turėjau 2012 metais išduotą leidimą ir jis galiojo iki 2017 metų. Niekas iš manęs anksčiau to leidimo nebuvo atėmęs.

Beje, per tą laiką neėmiau jokių slaptų dokumentų, nes mano darbui jie nebuvo reikalingi.

Manau, kad apskritai reikia nustoti iš Seimo narių reikalauti tų leidimų. Gal kartais būtų naudingiau iš kai kurių Seimo narių prašyti psichiatro pažymos“, – kalbėjo politikė.

Parlamentarės įsitikinimu, klausimynas, kurį ji pildė norėdama gauti leidimą dirbti su slapta informacija, yra klaidinantis: „Manęs buvo klausiama, ar palaikau asmeninius ryšius su Rusijos diplomatais.

Mano supratimu, asmeniniai ryšiai – tai labai glaudūs ryšiai, apimantys ir bendrą poilsį, draugystę šeimomis, tai yra, mano nuomone, bendras apsilankymas pirtyje ir taip toliau. Tokių ryšių su rusų diplomatais aš nepalaikiau ir nepalaikau.“

Teigė niekada neslapukavusi

I.Rozovos nuomone, VSD jos derėjo klausti, ar su Rusijos diplomatais ji palaiko neoficialius santykius, tada atsakymai esą būtų buvę kitokie.

Be to, Seimo narė tikino, kad tie santykiai su rusais buvo epizodiniai ir niekuo neįpareigojantys: „Iš jų pusės aš nepajutau bandymų mane įtraukti į kokią nors nepatogią, žiūrint iš valstybės saugumo pozicijos, diskusiją.“

Politikė taip pat tvirtino ir pati niekada neperžengdavusi leistinų ribų. Jos esą nebuvo peržengtos ir per vienoje lauko kavinių Klaipėdos centre vykusį pokalbį su tuomečiu Rusijos generaliniu konsulu Vladimiru Malyginu, vėliau išsiųstu iš Lietuvos.

„Su V.Malyginu bendravo pusė Klaipėdos ir pusė Vakarų Lietuvos, – sakė parlamentarė. – Jam ant kaktos nebuvo parašyta, kad jis šnipas.“

Patikinusi, kad su konsulu daugiausia būdavo kalbama apie vizas, I.Rozova vis dėlto prisipažino, kad buvo aptarti ir galimi rinkimų rezultatai, pašnekovui ji išdėstė ir savo rinkimų programą. Ji pridūrė, kad su programa internete galėjo susipažinti kiekvienas.

Stebėjosi VSD įžvalgomis

Paviešintoje VSD pažymoje nurodoma, kad V.Malyginas iš Seimo narės galėjo bandyti gauti neviešą informaciją aktualiais Lietuvos vidaus politikos ir strateginės reikšmės projektų plėtojimo klausimais.

Bet tokios įžvalgos I.Rozovai kėlė nusistebėjimą: „Kaip manote, ar dirbdama Seime Sveikatos reikalų komitete turėjau kokį nors priėjimą prie strateginių objektų ir žinau tai, kas turi valstybinę paslaptį?“

Politikė neigė ir tai, kad su Rusijos diplomatais galėjo tartis dėl finansinės paramos Rusų aljansui, nes partijoje nėra atsakinga už finansus.

„Be to, laikausi principo niekada neprašyti pinigų, ypač iš stipresnių už save. Žinokite, net iš vyro pagalvoju, ar prašyti ko nors, ar ne“, – kalbėjo I.Rozova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.