Arvydas Lekavičius. STT agentai kilpą veržia patyliukais

Kaip mokė bolševikų vadas, sėkmingam perversmui, kurį rusai iki šiol vadina revoliucija, užtenka užimti telegrafą, tiltus ir paštą.

Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2019, 8:05 AM

Lietuvoje tiltų tiek, kad žmonių jiems užimti nepakaks. Pašto skyrių vis mažėja, o ir ten – tik atvirukai, žurnalai ir eilėse stovintys pensininkai. Telegrafo jau seniai neliko, jei neskaičiuosime taip pavadinto prabangaus restorano sostinės centre.

Todėl norint gauti valdžią reikia žingsnis po žingsnio užiminėti sau nepriklausančias teritorijas. Taip, kaip elgiasi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kuriai uoliai talkina prokuratūra.

Metų metus slydinėję lygioje vietoje, kaukių pasirodymus rengę ir teismuose vis per snapą gaudavę agentai, atrodo, tapo gudresni.

Anksčiau jiems pavyko „pakabinti“ kelis teisėjus, kurie lengva ranka leisdavo klausytis kieno tik nori pokalbių. Dabar STT tyrėjai jau taip įsijautė, kad net privalomus teisėjų nurodymus demonstratyviai išmeta į šiukšlių dėžę.

Ką ten eiliniai teisėjai – nusitaikyta netgi į Aukščiausiąjį teismą (AT), kurio vadovams imta aiškinti, kaip reikia pakeisti jų darbo tvarką. Pavyzdžiui, jeigu teisėjas balsuoja už kasacinio skundo priėmimą, jį reikia nušalinti nuo tos bylos nagrinėjimo. Neva toks teisėjas jau tikrai bus šališkas.

Kita STT idėja – sudaryti labai trumpą advokatų, kurie galėtų teikti tokius skundus, sąrašą. Neva nėra čia ko visiems teisininkams ginti savo klientų – tai turi daryti tik išrinktieji. Nesunku nuspėti, kad ir paskelbus tokius rinkimus šaunioji agentūra norėtų dalyvauti komisijos veikloje, kad atsijotų sau palankesnius asmenis.

Atrodo, kad tokie veiksmai jau duoda vaisių, – kalbama, kad išsigandę AT teisėjai ne tik bijo priimti išteisinamuosius nuosprendžius, bet jau patys atsiklausia STT agentų ir prokurorų, ar galėtų nagrinėti vieną ar kitą bylą.

Dar būtų idealu, kad eiliniai piliečiai net nežinotų apie tokius STT planus ir negirdėtų apie subliūškusias bylas. Todėl reikia užčiaupti srėbtuves tuo pamėginusiai pasidomėti žiniasklaidai – dėl menkniekių užtampyti ją užvertus skundais Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.

O geriausia būtų šioje institucijoje įtaisyti bent vieną ar kitą savą žmogų. Kaip, beje, ir kitose. Taip etiškai ir estetiškai, be jokio kraujo praliejimo ar pašto šturmo, galima viską suimti į savo rankas. O tada jau pasiūlyti keisti valstybės herbą: vietoj Vyčio – rankose deglą laikantį erelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.