Kauno rajonu su V. Matijošaičiu dalintis nenori: gyventojai yra ignoruojami

Trečiadienį Seime įvyko spaudos konferencija, kurioje buvo svarstomas Kauno rajono perdalijimo ir prijungimo prie Kauno miesto klausimas. Pasak Kauno rajono gyventojų atstovų, prijungimo siūlymas yra priimtas paskubomis, o į gyventojų poreikius kol kas nėra atsižvelgiama.

 Trečiadienį Seime įvyko spaudos konferencija, kurioje buvo svarstomas Kauno rajono perdalijimo ir prijungimo prie Kauno miesto klausimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Trečiadienį Seime įvyko spaudos konferencija, kurioje buvo svarstomas Kauno rajono perdalijimo ir prijungimo prie Kauno miesto klausimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis ir Valerijus Makūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis ir Valerijus Makūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis ir Valerijus Makūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis ir Valerijus Makūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valerijus Makūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valerijus Makūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-09-25 10:25

Siekia riebiausio kąsnio?

Spaudos konferenciją „Ar bus leista Kauno rajoną perdalyti pagal V.Matijošaičio norus?“ trečiadienį ryte surengė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime narė Raminta Popovienė. Konferencijoje dalyvavo profesorius Gediminas Merkys, Kauno rajono bendruomeninių organizacijų pirmininkė Eglė Juozapavičienė, Ramučių gyventojų interesus atstovaujančios asociacijos „Mūsų teisė“ pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė.

„Visoje Europoje vyksta decentralizacijos procesai, siekiantys priartinti valdžią prie žmonių“, – tokiais žodžiais spaudos konferenciją pradėjo R.Popovienė, akcentavusi, kad siekis prijungti dalį Kauno rajono prie Kauno miesto yra paskubomis priimtas sprendimas.

Politikė akcentavo, kad pasiūlymas buvo priimtas, neturint reikiamos informacijos ir neskyrus pakankamai laiko viešam teisės akto svarstymui.

Pasak R.Popovienės, „visa teritorija yra suplėšyta į geidžiamas ir negeidžiamas teritorijas, o riebiausią kąsnį siūloma jungti prie Kauno miesto“.

„Ar tai ne kelias į žmonių supriešinimą ir dar didesnį socialinį atotrūkį Lietuvoje?“, – tokį klausimą kėlė politikė.

Į žmonių poreikius ir nuomonę neatsižvelgta

„Savivalda yra jautrus socialinis organizmas, turime galvoti ir pasakyti žmonėms, o kaip pasikeis jų gyvenimas. Ar kas nors pasakė, kas padengs žmonėms svarbių dokumentų keitimo išlaidas?“, – tokiais svarstymais dalijosi R.Popovienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad Kauno rajonas rodo gerus rezultatus.

Seimo narei antrino Kauno rajono bendruomeninių organizacijų pirmininkė E.Juozapavičienė.

„Tikrai visi matome argumentus, kas Kauno rajono žmones neramina, žeidžia, gąsdina, bet ar jie pasieks ausis ir protus tų, kurie priiminės sprendimus?“, – spaudos konferencijos metu klausė E.Juozapavičienė.

Moteris tikino, kad spręsti šį klausimą turi žmonės, kurių likimus tai liečia.

Pokyčiai Ramučiuose, pasak Ramučių gyventojų interesus atstovaujančios asociacijos „Mūsų teisė“ pirmininkės G.Varnaitės-Venskienės, vyksta ir vyksta į gerąją pusę.

„Poreikis turi ateiti iš apačios, ne iš viršaus. Čia yra atvirkščiai“, – komentuodama susiklosčiusią situaciją, sakė G.Varnaitė-Venskienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad jokių diskusijų su bendruomenėmis, su žmonėmis nebuvo. Kauno miesto mero V.Matijošaičio ir Kauno rajono mero Valerijaus Makūno nesutarimus ji lygino su dviejų berniukų žaidimu smėlio dėžėje.

Projektas – didžiulė klaida?

Profesorius G.Merkys, kalbėdamas apie Kauno miesto ir Kauno rajono klausimą, priminė, kad iš neteisės kyla teisė, o jei esamas pasiūlymas bus priimtas, jis bus su daugybiniais ir šiurkščiais teisės aktų ir demokratinių procedūrų pažeidimais.

„Siūlomas projektas yra didžiulė klaida ir kvailystė turinio požiūriu, demokratinės savivaldos požiūriu <..>Buvo paleistas melas, kad nėra pasaulyje žiedinių savivaldybių“, – sakė profesorius.

Jis kvietė atkreipti dėmesį, kad siekis prijungti Kauno rajono dalis prie Kauno miesto nėra vienintelis galimai neteisėtas miesto vadovų žingsnis. Profesoriaus teigimu, vyksta sisteminiai tam tikrų teritorijų prijungimai, kuriuos reikia analizuoti ne atskirai, o kartu.

Sureagavo į V.Matijošaičio užmojus

Kauno miesto meras V.Matijošaitis Pakaunės prijungimo idėją puoselėja jau kurį laiką. Kauno meras viešai akcentuoja, kad oficialiai Kauno rajone gyvenamąją vietą deklaravę žmonės naudojasi miesto infrastruktūra ir kita brangiai kainuojančia gerove, tačiau laurų vainiką ant galvos matuojasi Kauno rajono meras V.Makūnas.

V.Matijošaitis Pakaunės gyventojams tapus miesto, o ne rajono gyventojais žadėjo įrengti geresnes gatves, šaligatvius, taip pat dalijo pažadus išspręsti visuomeninio transporto problemas.

Siekiant įgyvendinti Kauno miesto mero idėją, miesto taryba nusprendė kreiptis į Vyriausybę dėl mini referendumo surengimo 99 Kauno rajono miesteliuose ir kaimuose.

V.Makūnui prijungimo idėja nėra priimtina – jis mano, kad gali puikiai tvarkytis ir savarankiškai. Tai liudija ir šalies savivaldybių indeksas, kuriame pagal teikiamas viešąsias paslaugas, pritrauktas investicijas, turto valdymą Kauno rajonas daug metų yra tarp pirmaujančių Lietuvos savivaldybių.

Prijungimo, panašu, tikrai nenori ir patys gyventojai. Kauno rajono savivaldybės surengtos gyventojų apklausos metu paaiškėjo, kad jie visiškai nenori tapti miesto gyventojais vien dėl paprastų skaičiavimų – tapę miesto gyventojais jie brangiau mokėtų už verslo liudijimus, padidėtų žemės mokestis.

Primename, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas yra LSDP narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.