Oficialu: rinkėjų kortelių nebebus – jas pakeis pranešimai apie rinkimus

Per rinkimus rinkėjo korteles pakeis nevardiniai pranešimai apie rinkimus. Parlamentarai jas įteisino priimdami Prezidento, Seimo, Savivaldybių tarybų rinkimų ir Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymų pataisas, kurias inicijavo Seimo narys konservatorius Andrius Kupčinskas.

Rinkėjų kortelių nebebus – jas pakeis pranešimai apie rinkimus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinkėjų kortelių nebebus – jas pakeis pranešimai apie rinkimus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2019, 10:38 AM, atnaujinta Sep 26, 2019, 11:12 AM

Siekia sumažinti komisijų darbo krūvį

Už šias pataisas balsavo 99 Seimo nariai, prieš nebuvo, susilaikė 4 parlamentarai.

Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas mano, kad sumažės darbo krūvis rinkimų komisijoms, pagerės rinkimų organizavimas. Tai, kad turėtų būti palengvintas rinkimų komisijų darbas, tvirtino ir A. Kupčinskas.

Pasak jo, nedidelį darbo užmokestį gaunantys apylinkių komisijos nariai turėjo įteikti rinkėjo korteles kiekvienam piliečiui asmeniškai. Tačiau komisijos nariams dažnai tenka susidurti su situacijomis, kai dėl elektroninių durų užraktų ar kitų kliūčių negali patekti į daugiabučių namų laiptines ar privačias valdas, o net ir patekę neranda piliečių namuose, todėl rinkėjo kortelės lieka neįteiktos.

Tuo tarpu Seimo narys Juozas Bernatonis skeptiškai vertino naują teisinį reguliavimą, kuris, jo nuomone, sumažins ir taip ne per didelį žmonių dalyvavimą rinkimuose.

Gaus informacinius kvietimus

Įstatymų pataisos numato, kad pranešimas apie rinkimus yra informacinis pakvietimas dalyvauti rinkimuose.

Pranešimų apie rinkimus kartu su kita informacija apie rinkimus platinimą rinkėjams organizuos rinkimų komisijos. Su informacija apie rinkimus galės susipažinti ir pats rinkėjas arba jo prašymu kitas asmuo pagal Lietuvos Respublikos rinkėjų sąrašo duomenis, gautus Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatyta tvarka elektroninių ryšių priemonėmis (internetu ar mobiliojo ryšio tekstine žinute).

Pranešime apie rinkimus bus nurodoma savivaldybės rinkimų komisijos, kurios teritorijai priskirta rinkimų apylinkė, pavadinimas ir numeris, rinkimų apylinkės, į kurios rinkėjų sąrašą įtrauktas rinkėjas, pavadinimas, numeris ir balsavimo patalpos adresas; taip pat rinkimų data, balsavimo rinkimų apylinkės balsavimo patalpoje laikas, kvietimas dalyvauti rinkimuose, kita rinkėjui ar organizuojant rinkimus svarbi informacija.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) projektų svarstymo Seime metu pritarė šiems pakeitimams, nes rinkėjo kortelė tapo visiškai nereikalinga ir neprivaloma rinkimuose. VRK duomenimis, rinkėjo kortelių išnešiojimas, vienas imliausių laikui apylinkių komisijų narių darbų, kainuoja žymiai daugiau nei jų spausdinimas. Vardinės rinkėjo kortelės buvo praradusios savo funkciją, nes kiekvienas pilietis ir be jų galėjo dalyvauti rinkimuose. Be to, rinkėjo kortelę gali atsispausdinti ir pats rinkėjas elektroninių ryšių priemonėmis (internetu ar mobiliojo ryšio tekstine žinute).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.