Vyriausybė tiesioginio valdymo įvedimą Širvintų rajone ir Panevėžyje atideda mėnesiui

Vyriausybė trečiadienį nusprendė duoti mėnesį Panevėžio ir Širvintų rajono savivaldybėms, kad šios paskirtų Etikos komisijų pirmininkus ir taip išvengtų tiesioginio valdymo.

Živilė Pinskuvienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Živilė Pinskuvienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Živilė Pinskuvienė<br>T.Bauro nuotr.
Živilė Pinskuvienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2019, 3:56 PM, atnaujinta Oct 2, 2019, 4:24 PM

Širvintų rajono savivaldybėje Etikos komisijos pirmininkas nepaskirtas jau ilgiau nei penkis mėnesius, Panevėžio mieste – ilgiau nei keturis mėnesius, nors įstatymai įpareigoja tai padaryti per du mėnesius nuo pirmojo tarybos posėdžio.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pabrėžė, kad ši įstatyme numatyta priemonė yra reikalinga viešiesiems interesams apsaugoti, bet „kraštutinė“.

„Dėl to siūlome projektu kol kas neteikti pasiūlymo Seimui įvesti tiesioginį valdymą Panevėžio miesto savivaldybės teritorijoje. Kartu įvertinus, kad savivaldybė nesilaiko Vietos savivaldos įstatymo nuostatų ir piktybiškai nesiima veiksmų paskirti Etikos komisijos pirmininką, siūlome nustatyti mėnesio laikotarpį skaičiuojant nuo mūsų pasitarime priimto sprendimo“, – posėdyje teigė ministrė.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, Etikos komisijos pirmininkus siūlo opozicija, tačiau abiejose savivaldybėse teikiamus kandidatus dėl įvairių priežasčių atmeta valdantieji.

„Jei pirmininkas nebus paskirtas, Vidaus reikalų ministerija parengs projektus dėl pasiūlymo Seimui įvesti tiesioginį valdymą, nes įstatymo privalu laikytis visiems“, – sakė R. Tamašunienė.

Analogiškas sprendimas priimtas dėl Širvintų rajono savivaldybės.

Panevėžio meras Rytis Račkauskas sakė, kad priemonė „kraštutinė ir absoliučiai neproporcinga“. Anot jo, komisija šiuo metu veikia radus teisinę išeitį paskirti pavaduotoją, kuris galėtų šaukti komisijos posėdis, tačiau, mero teigimu, savo teisėmis esą piktnaudžiauja opozicija.

„Opozicija tiesiog tris kartus teikė tą pačią kandidatūrą, kuri jau pirmame posėdyje buvo parodyta, kad yra nepriimtina. Manau, kad problema labiau yra įstatymų spragose, kad tokie žaidimai yra leidžiami. Mes visą laiką siūlome teikti kandidatūras, nes yra ne vienas opozicijos atstovas“, – per Vyriausybės pasitarimą trečiadienį kalbėjo R. Račkauskas.

Jis teigė, kad pagal savivaldybės tarybos reglamentą, triskart pateikus tą pačią kandidatūrą ir politikams ją atmetus, meras galėtų paskirti savo kandidatą.

„Bet norime tarpusavio sutarimo ir tikimės jį rasti“, – sakė R. Račkauskas.

Premjeras Saulius Skvernelis pritarė merui, kad reikėtų keisti Vietos savivaldos įstatymą, nes, anot jo, nuostatos dėl būtinybės paskirti ne pačias svarbiausias pareigybes „iš tiesų yra neproporcingos“ bei pasiūlė R. Tamašunienei tai įvertinti.

Ministrė tvirtino, kad tiesioginį valdymą apibrėžiančius teisės aktus planuojama peržiūrėti.

„Bet įstatymas atgal negalioja, jūs turite mėnesį rasti sprendimus ir parodyti gerą pavyzdį bei atsižvelgti į opozicijos teises“, – sakė ministrė.

Panevėžio opozicija Etikos komisijos pirmininke siūlo skirti rinkimų komiteto „Kurkime jaukų miestą KARTU“ atstovę Viktoriją Polzunovaitę, tam nepritariantys valdantieji tvirtina, kad ji stokoja politinės patirties.

Tuo metu Širvintų rajono politikai nepatvirtino dviejų opozicijos siūlytų kandidatų suabejojus jų tinkamumu dėl savivaldybės komisijos nustatytų etikos pažeidimų, taip pat deklaruoto teistumo.

Pagal Tiesioginio valdymo įstatymą, tiesioginis valdymas savivaldybės teritorijoje gali būti laikinai įvedamas, jeigu savivaldybės taryba per Vietos savivaldos įstatyme nustatytą laiką du mėnesius – nepaskiria mero pavaduotojo (pavaduotojų), savivaldybės administracijos direktoriaus, nesudaro savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto, nepaskiria šio komiteto pirmininko, nesudaro komisijų, nepaskiria jų pirmininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą