E. Gentvilas apie R. Karbauskio ir V. Pranckiečio teatrą: „Dviejų iškamšų mūšyje mes nedalyvausim“

Vakar Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paskelbė nusprendęs pasitikrinti pasitikėjimą Seime ir tai padaryti kuo greičiau.

Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis ir Eugenijus Gentvilas.<br>lrytas.lt montažas.
Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis ir Eugenijus Gentvilas.<br>lrytas.lt montažas.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas ir Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas ir Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2019-10-03 22:07, atnaujinta 2019-10-04 11:34

Valstiečiai teigia, kad Seimo pirmininkas taip elgiasi dėl to, jog vien valstiečių frakcijoje kitą savaitę nebus bent penkių žmonių.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas sako, kad opozicija „studento Ramūno Karbauskio ir jo buvusio dėstytojo V.Pranckiečio“ purvų drabstymesi dalyvauti vis dar nežada.

„Jie žaidžia savo spektaklius, bet jie nejunta, kad jau to spektaklio dekoracijose jie tapo iškamšomis. Dviejų iškamšų mūšyje mes nedalyvausim“, – rėžė E.Gentvilas.

Apie visą šią situaciją „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ Ignas Grinevičius kalbėjosi E.Gentvilu bei politologu Vytautu Isoda.

– Pone Gentvilai, jūsų vertinimu, šis V.Pranckiečio pareiškimas yra orumo ar gudrumo parodymas?

E.Gentvilas: Visaip galėtum vertinti. Kai manęs per tą beveik „Brexit“ trukmės istoriją klausinėdavo, kaip aš vertinu ginčą tarp V.Pranckiečio ir R.Karbauskio, sakydavau, kad man visiškai nerūpi.

Valstybėje yra žymiai svarbesnių dalykų negu šitie. Tačiau pastaruoju metu Seimo pirmininko klausimas tapo tokiu, kuris eskaluojamas be pertraukos ir tikrai pradeda kenkti ne tik darbui, tačiau ir Seimo kaip institucijos ir visos Lietuvos įvaizdžiui ar reputacijai.

Pasižiūrėkime, Seimo daugumos bandymas blokuoti V.Pranckiečio kaip vieno iš valstybės vadovų išvyką į Armėniją.

Tai gerai, šiuo atveju išgelbėjo opozicija. O ateis tokia diena x, kai kur nors labai svarbiu reikalu jis nebus išleidžiamas, tai kaip atrodys Lietuva.

Taigi čia tampa jau Lietuvos reputacijos klausimu ir todėl tas klausimas, kuris atrodė nesvarbus dviejų politikierių tarpusavio ginčas partijos viduje, šiandien tampa Lietuvos reputacijos ar bent jau Seimo reputacijos klausimu.

Kad Seime darbo nebėra, tas jau seniai akivaizdu. Aš tiesiog norėčiau, kad žurnalistai fiksuotų, kokie darbai yra daromi.

Vėl komisijos, apkaltos, tarpusavio rietenos ir, beje, opozicijai net nedalyvaujant, o pačių valdančiųjų – V.Pranckietis vis tiek yra valdančiųjų paskirtas atstovas.

Tai mano ir Viktorijos Čmilytės-Nielsen registruotas kažkada nutarimo projektas rengti pirmalaikius Seimo rinkimus tampa vėl aktualus.

Ar mes murkdysimės šitoje purvo vonioje, kur purvais taškosi tarpusavyje V.Pranckietis ir R.Karbauskis, ar eisime rezultatyviai dirbančio naujo parlamento rinkimų linkme.

Aš suprantu, kad vėl pritrūks ar pritrūktų balsų rengti pirmalaikiams rinkimams, tačiau reikia parodyti, kad šitas balaganas turi baigtis.

Man nesvarbu, ar V.Pranckietis sėdės toje kėdėje ar nesėdės – man svarbu kitas dalykas. Ar parlamentas dirbs, ar nedirbs. Bet akivaizdu, kad jis nedirbs. Todėl mano raginimas V.Pranckiečiui pačiam atsistatydinti.

Mes, kaip opozicija, neplanuojame dalyvauti tame drabstymesi purvais, kur vyksta tarp studento R.Karbauskio ir jo buvusio dėstytojo V.Pranckiečio, mes į R.Karbauskio pusę nestojome ir nestosime.

Mes matome ir keršto motyvus, ir ne valstybinį mąstymą, ir daug kitų dalykų iš R.Karbauskio pusės, todėl ten stoti mes nežadame.

Bet V.Pranckietis, atrodo, klaidingai pradeda suprasti, kad žiūrėkite, kadangi opozicija nebalsuos už jo nuėmimą, jis, ko gero, tinka opozicijai.

Ne, jis man netinka. Šiaip daug žmogiškų savybių man yra tinkamų, tačiau aš vertinu jį kaip vieną iš valstybės vadovų ir parlamento pirmininką.

Nuo tos dienos, kai jis pasakė, kad mažuma privalo paklusti daugumai, aš supratau, su kokiu politiniu beraščiu mes turime reikalą.

Ir jis vadovauja mums. Jis gal neblogas ceremonmeisteris, neblogai pirmininkauja Seimo posėdžiams, jo stiprioji pusė, kad jis bendrauja su mumis, prieina, pasikviečia, nueiname pas jį į Seimo pirmininko kabinetą, aptariame kažkokius reikalus – visa tai gerai, bet tai yra politinis beraštis.

Ir, tiesą sakant, jeigu tokį pat politinį neraštingumą pajunta ir užsienio partneriai, Lietuvai tas garbės nedaro.

Kitas paradoksas, kad po jo garsiosios 2018 m. gegužės mėnesį pasakytos frazės „mažuma privalo paklusti daugumai“, kaip jis pats dabar jaučiasi.

Jis pats atsidūrė visiškoje mažumoje partijos viduje – iš 85, 67 balsavo už tai, kad jis turi pasitraukti.

Žinoma, tai inspiruoti žaidimai R.Karbauskio, tačiau jis atsidūrė mažumoje. Ir štai dabar jis nesilaiko tos pozicijos, kad mažuma privalo paklusti daugumai.

– Dauguma valios nereiškia, galbūt tai yra problema?

E.Gentvilas: Ar jis neatrodo juokingas pats sau? Man, kaip valstybės vadovas, jis tampa juokingas, vertindamas daug kitų gerų, puikių jo savybių.

Aplinkybių susiklostymas toks, kad jis tampa juokingas. Yra pasakymas „bonzai“. Tai yra nuo tautos atitrūkę pareigūnai politikai.

Štai šiandien du bonzos tarpusavyje kovoja – R.Karbauskis ir V.Pranckietis – ir sprendžia, kuris kietesnis pasirodys, kuris laimės dvikovą, kuri neturi jokios prasmės.

Prasmę turi sėkmingas parlamento darbas. Už jį formaliai atsakingas V.Pranckietis, neformaliai – tas, kuris sėdi ant galinės sėdynės, nenori imti jokių įtakingų postų, nenori apsišviesti, atsakyti į žurnalistų bendruomenės klausimus apie trąšas, žemių koncentravimą ir kitus dalykus. Jie žaidžia savo spektaklius, bet jie nejunta, kad jau to spektaklio dekoracijose jie tapo iškamšomis.

– V.Pranckietis pats lyg trauktis neketina, R.Karbauskis, žinant jį, irgi nesitrauks nuo savo pozicijos. Tai gal ateina metas opozicijai įsiterpti ir išspręsti situaciją?

E.Gentvilas: Dviejų iškamšų mūšyje mes nedalyvausime. Tą, atrodo, labai seniai buvome pasakę. Tą patį pasakėme praėjusią savaitę po R.Karbauskio kvietimo, kurį jis dabar melagingai interpretuoja.

Man tas susitikimas su R.Karbauskiu, pirmas jo kabinete, kaip politikui, yra labai reikšmingas. Aš negaliu juo tikėti. Jeigu atėjus į jo kabinetą jis pasiūlo V.Čmilytei štai ką: aš surinksiu savo frakcijos narių parašus ir mes įsipareigojame balsuoti už tave.

Spaudai gi jis pateikė, kad aš tiesiog paklausiau, ar Viktorija neplanuotų kartais dalyvauti. Nes jeigu planuotų, tai būtų ir mūsų balsų už ją.

Smulkmena, atrodytų, bet iš esmės tai buvo sakymas: mes tave paremiame, bet jūs padėkite nuimti V.Pranckietį. Viktorijos atsakymą girdėjome.

Jis užvoliuotas, sušvelnintas, tebūnie, leista man stipriau pasakyti: R.Karbauskio žaidimuose mes nedalyvausime.

Ir po to, kai jis vienaip pasiūlo, o kitaip pateikia visuomenei ir žiniasklaidai, akivaizdu, kad yra žaidimai, kuriais net ir tikėti nebūtinai gali.

Viktorija netapo marionete, nes tokia marionete R.Karbauskio rankose yra tapęs V.Pranckietis. Kažkada rėkęs nuo tribūnos Andriaus Tapino mitinge, kaip jam gėda dėl Gretos Kildišienės, kitą dieną, paprotintas R.Karbauskio, pradėjo sakyti, dėl ko jam iš tikrųjų esą yra gėda.

Tai aš tada jį pavadinau „Agrokoncerno“ direktoriumi, o ne Seimo pirmininku. Ne valstybės vadovu. Aš tik noriu aiškiai pasakyti kaip žmogui gerbiamam V.Pranckiečiui: opozicijai jis nėra savas Seimo pirmininkas.

Susiklostė tokios aplinkybės, kad mes lyg priversti rinktis tarp Mikės melagėlio Karbauskio ir savo vaidmenį per daug sureikšminusio V.Pranckiečio.

Mes nenorime dalyvauti šitame žaidime. Tai yra jų garbės reikalas, o šiuo atveju, mano manymu, ir V.Pranckiečio garbės reikalas.

Jeigu jis nemato, ką beje ir prezidentas Gitanas Nausėda pasakė, kad galimai nebegali rezultatyviai dirbti Seimas ir Seimo pirmininkas, tai jis su R.Karbauskiu jau tapo iškamšomis. Jeigu jis nenori toks likti, turi priimti sprendimą.

– Formaliai, kadangi situacija komplikuota, ar pritartumėte teiginiui, kad opozicijos vaidmuo čia gali tapti lemiamas?

E.Gentvilas: Gali tapti. Užtenka vienos frakcijos, tarkime, mūsų. Ateiname, padedame valstiečiams nuversti V.Pranckietį – tvarkoj, tada pagal R.Karbauskio gundantį pažadą keliame savo kandidatę, be jokios abejonės tai būtų V.Čmilytė-Nielsen, kuri dabar ir partijos vadove tapo.

Ir žiūrėk, ją sudegina. Kaip mes tada atrodome? Kaip mulkiai, nes pasitikėti ir tikėti tais gundymais ir siūlymais šimtaprocentinio pagrindo nėra.

Žinoma, yra sakoma, man skambina R.Karbauskis, čia Lietuvai reikia. Lietuvai reikia dirbančio Seimo. Ir tu, sėdėdamas ant galinės sėdynės, esi atsakingas už tą balaganą, kuris yra padarytas.

Galima dabar muštis į krutinę „aš kaltas, kaltas, kaltas“, daug kartų mes sakėme, kad tu kaltas – nepripažindavo ir tik turėdamas vieno balso persvarą būtinai ja pasinaudodavo ir vaidindavo nugalėtoją.

Daug tokių Pyro pergalių jis yra pasiekęs. Mes nenorime jam leisti dar vienos Pyro pergalės pasiekti, nes tai bus demonstravimas, kad ką noriu, tą galiu padaryti.

O V.Pranckiečiui mes turime sąžiningai ir atvirai pasakyti: Viktorai, nesi mūsų Seimo pirmininkas. Aš 2016 m. lapkričio mėnesį pats konkuravau su juo, pralošiau 40 balsų prieš jo 65 ar 70.

Mačiau padorų žmogų ir šiandien matau padorų žmogų, mačiau silpną politiką, bet ir šiandien matau silpną politiką. Treji metai progreso nedavė.

– Pone Isoda, ar ši situacija kam nors apskritai naudinga?

V.Isoda: Čia jau turbūt kvepia šiek tiek desperacija. Seimo pirmininko desperacija išlaikyti kažkokiu tai būdų politinę karjerą ir išlaikyti save rinkėjų dėmesio centre.

Tiesą pasakius, turbūt pritars man ir gerbiamas Seimo narys, kad nebenaudinga nei pozicijai, nei opozicijai.

Seimo darbas tiek, kiek jis priklauso nuo Seimo valdybos ir Seimo pirmininko, yra šiek tiek paralyžiuotas ir per daug dėmesys dabar nukreiptas nuo viešosios politikos problemų iki politikos plačiąja prasme.

– Kontekstas šio pareiškimo taip pat pakankamai įdomus. Tos dienos ryte Dalia Grybauskaitė pasakė, kad tai yra politinės menkystės fiesta. Niekas nesiginčija, kad tą situaciją reikia išspręsti, bet Saulius Skvernelis, pritardamas, kad ją reikia išspręsti, dar pareiškė, kad palaiko Seimo pirmininką. Ar galima sakyti, kad tai yra iš dalies S.Skvernelio ir V.Pranckiečio bendra ryšių su visuomene akcija?

V.Isoda: Ministras pirmininkas neturi ką prarasti ir netgi turėjo puikią galimybę, kad ir smulkiai, bet įkąsti galbūt R.Karbauskiui šia prasme.

Taip, visi pritaria, kad tą situaciją reikia spręsti, bet turbūt kita savaitė tam nėra tinkamiausia, anot valdančiosios daugumos, kadangi nemažai narių bus komandiruotėse ir jie nesurenka potencialiai 71 balso.

Jie bet kuriuo atveju patys būtų tą klausimą iškėlę, tik būtų iškėlę sau patogiu momentu. Čia pareiškimas, tiesą pasakius, buvo niekinis, kadangi bet kuriuo atveju Seimo pirmininkas vienas to klausimo negalės įtraukti į darbotvarkę.

Kiek suprantu, bet pagal Seimo statutą tai turi būti arba per valdybą, arba viena penktoji Seimo narių turi išreikšti norą.

E.Gentvilas: Jūs visiškai teisus, R.Karbauskis jau tris savaites šioje vykstančioje Seimo sesijoje nesurenka tų 71, vis kažkas komandiruotėse.

Mano manymu, yra kitas dalykas. Jis neturi jokių šansų surinkti 71 ir vis atidėlioja, tempia gumą. Per tą laiką pasiūlo liberalams tapti Seimo pirmininku, gal užkibs ant kabliuko.

Mano žiniomis, valstiečių teigimu, 8 jų frakcijos nariai viešai yra pasakę, kad nebalsuos už V.Pranckietį. Reiškia, iš valdančiųjų 76 lieka 68.

Ar komandiruotėje, ar ne komandiruotėje, jis nesurenka. Todėl vyksta gumos tempimas ir aš sutinku. Arba kitą savaitę įtraukiamas klausimas į darbotvarkę, arba pats V.Pranckietis atsistatydina ir tokiu būdų išsisprendžia klausimas, arba aktualizuojame V.Čmilytės-Nielsen ir mano projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

Gana, laikas baigti šitą, nenoriu išsireiškinėti, bet yra žodžiai tokie kaip masturbacija panašūs ir kiti. Tai, ką daro šitie valdantieji, yra kenkimas Lietuvai, padarant visą parlamentą nedarbingą, priverčiant visuomenę kalbėti tik apie V.Pranckiečio, R.Karbauskio dvikovą ir nesprendžiant jokių problemų.

– Ar galima sakyti, kad V.Pranckietis savo ruožtu taip elgiasi ir dėl to, kad nori išlikti dėmesio centre iki pat Seimo rinkimų ir nemato kitų būtų tai padaryti?

V.Isoda: Tikėtina, bet jam dar yra nemažai laiko liko iki realios Seimo kadencijos pabaigos. Ar gali tiek ilgai vilkinti, sunku pasakyti.

Aišku, gerbiamas Seimo pirmininkas matuoja temperatūrą kiekvieną dieną, tikriausiai žino apie vieną ar kitą valdančiosios daugumos atskalūną, kuris potencialiai nebalsuotų taip, kaip numato koalicinis susitarimas. Ir dėl to jis taip drąsiai pareiškinėja ir meta iššūkį, pirštinę gerbiamam R.Karbauskiui.

E.Gentvilas: Asmeniškai jis daro klaidą. Jo pikas buvo tada, kai prasidėjo jo konfliktas su R.Karbauskiu – 55 proc. populiarumo.

Po to niekam nebeįdomu, krito maksimaliai 9 proc. iki 46 proc. po mėnesio. Tai dabar tęsiantis tai situacijai, kris iki 36 proc. ir taip toliau. Iki Seimo rinkimų visi sakys: kas tas toks?

– Bet taip gal dar blogiau?

V.Isoda: Politika yra komandinis žaidimas. Maksimaliai ko gali tikėtis V.Pranckietis sekančiuose rinkimuose yra vienmandatėje apygardoje galbūt laimėti Seimo nario vietą.

Didelių postų be partinės komandos, be sąrašo jis tikrai negali tikėtis. Tokiu būdu sau populiarumą išlaikyti yra labai trumparegiška.

– Jau matėme, jis vykdo rinkiminę kampaniją, bandydamas išsaugoti Kauno rajoną neprijungtą prie Kauno. Pone Gentvilai, gal įmanomas toks variantas, kad opozicija palaiko V.Pranckiečio nuėmimą, bet atsiriboja nuo bet kokių asmenybių klausimų? Tuomet nebesiūlo savo kandidato į Seimo pirmininko postą ir tiesiog palieka viską spręsti valstiečiams.

E.Gentvilas: Spręsime ir galvosime. V.Pranckiečiui primenu: iš Seimo pirmininko kėdės nebūtinai grįžti į Seimą. Loretos Graužinienės atvejis ir daug kitų. Apsispręsim, aš negaliu kalbėti už opoziciją, net ir už savo partiją nedrįsčiau kalbėti, tikrai turime aptarti.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16 val. 30  min. ir 20 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.