LRTK prašo Vyriausybę užtikrinti, kad Lenkijos lietuvius pasiektų lietuviškos programos

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) nariai kreipėsi į Vyriausybę prašydami Lenkijos lietuvių bendruomenei užtikrinti galimybę matyti ir girdėti radijo bei televizijos programas, transliuojamas iš Lietuvos teritorijos. 

Katedros aikštėje suręsta Baltijos keliui skirta instaliacija iš senų radijo imtuvų, kuriuos sunešė žmonės, pateko į Lietuvos rekordų knygą. Instaliacijoje yra 2145 imtuvai, jos ilgis – 19 m 25 cm, o aukštis – 16 m 60 cm.<br> lrytas.lt archyvo nuotr.
Katedros aikštėje suręsta Baltijos keliui skirta instaliacija iš senų radijo imtuvų, kuriuos sunešė žmonės, pateko į Lietuvos rekordų knygą. Instaliacijoje yra 2145 imtuvai, jos ilgis – 19 m 25 cm, o aukštis – 16 m 60 cm.<br> lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Naureckaitė

Oct 6, 2019, 3:18 PM

Pasak kreipimąsi pasirašiusių LRTK narių, lietuviškų radijo ir televizijos programų prieigos didinimas leistų Lenkijos lietuviams išlaikyti ir stiprinti ryšį su Lietuvos visuomene, būti informuotiems apie čia vykstančius įvykius, geriau įsitraukti į Lietuvos kultūrinį gyvenimą. 

Per rugsėjį vykusį komisijos narių ir Lenkijos lietuvių bendruomenės atstovų susitikimą Punske išreikštas susirūpinimas, kad gausiai lietuvių gyvenamame Suvalkų mieste lietuviškos televizijos ir radijo programos yra nepasiekiamos. 

Pasak LRTK pirmininko Manto Martišiaus, Punską, kuris yra keli kilometrai nuo Lietuvos ir Lenkijos sienos, pasiekia visos lietuviškos programos. Tačiau 30 kilometrų nuo sienos nutolusio Suvalkų miesto gyventojai lietuviškos televizijos kanalų nebemato. 

„Problema yra toliau, link Suvalkų. O noras lietuvių Lenkijoje žiūrėti tuos lietuviškus kanalus ar klausytis radijo programų yra pagrįstas. Jie sako, mes norime pasižiūrėti ir krepšinio varžybas, pramogų projektus, žinias“, –  BNS sakė M. Martišius. 

„Ir susitikimo metu buvo iškeltas klausimas, kaip taip yra, kad Lietuvos Respublikos teritorijoje vos ne iki Kauno gali girdėti lenkiškas radijo stotis ar matyti televiziją, bet atvirkščiai nėra“, – pridūrė LRTK pirmininkas.

Jo teigimu, pagal tarptautines taisykles užsienio valstybės televizijos ar radijo signalas gali peržengti 40 kilometrų nuo sienos. 

Pernai premjero Sauliaus Skvernelio siūlymas stiprinti Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) programų transliacijos signalą Lenkijoje LRT vadovės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės vadintas neefektyviu, nes nepadėtų užtikrinti televizijos pasiekiamumo Lenkijos lietuviams. 

Direktorės teigimu, LRT transliuoja savo programas Lenkijoje per palydovą, kanalu „LRT Lituanica“. 

Pasak LRT atstovės spaudai Virginijos Bunevičiūtės, šiuo metu LRT kartu su kitomis atsakingomis Lietuvos institucijomis baigia derinti technines, finansines bei teisines sąlygas tam, kad „LRT Lituanica“ programa Lenkijos lietuvių bendruomenei Suvalkų krašte būtų pasiekiama antžeminiu skaitmeniniu būdu – priimant TV signalus antenomis.

Lenkijos lietuvių draugijos Suvalkų skyriaus pirmininkės Onutės Virbylienės teigimu, lietuviai Suvalkuose norėtų matyti daugiau nei vieną – „LRT Lituanicos“ – kanalą, taip pat norėtų girdėti LRT radiją. Jo transliacijos, pasak O. Virbylienės, be įspėjimo buvo nutrauktos 2009 metų balandį.

Lenkijoje gyvena apie 5 tūkst. lietuvių.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.