Čekų šeima Lietuvoje pasijuto tapusi įkaite: sulaukę grėsmingų kaltinimų prakalbo apie kerštą

Grėsmingų kaltinimų dėl prekybos žmonėmis Lietuvoje sulaukę trys čekų šeimos nariai svetimoje šalyje yra palikti be cento, o naktimis, jau spaudžiant šalčiui, gyvena nešildomame vagonėlyje. Jie mano tapę konkurentų keršto aukomis.

Jau daugiau nei mėnesį F.Kolomaznyčekas su žmona Marta ir 17-mečiu sūnumi priversti gyventi šiame vagonėlyje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Jau daugiau nei mėnesį F.Kolomaznyčekas su žmona Marta ir 17-mečiu sūnumi priversti gyventi šiame vagonėlyje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Šventojoje esančio gyvenamojo vagonėlio laiptai čekams atstoja terasą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Šventojoje esančio gyvenamojo vagonėlio laiptai čekams atstoja terasą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 8, 2019, 5:59 AM, atnaujinta Oct 8, 2019, 11:35 AM

Šiemet vasarai dirbti į Šventąją atvykęs Čekijos pilietis 41 metų Františekas Kolomaznyčekas negalėjo nė pamanyti, kad laukymėje, kurioje buvo įkūręs atrakcionų parką, su šeima užsibus iki spalio vidurio, o naktimis prireiks elektrinio šildytuvo ir šiltų antklodžių.

Maža to, prapučiamame vagonėlyje gyvenanti čeko šeima – 38 metų žmona Marta ir 17-os sūnus – yra palikti be pinigų. Kratos metu visus pas juos surastus 55 tūkst. eurų paėmė policija.

Užsieniečiai dabar gyvena iš Šventosios gyventojų malonės, kasdien vis labiau lįsdami į skolas.

Išgirdo baisų įtarimą

Jau dvidešimt metų vasarą atrakcionus į Lietuvą atvežančiai Kolomaznyčekų šeimai netikėti nemalonumai prasidėjo rugpjūčio 24 dieną.

Ryte čekus pažadino beldimas į vagonėlio duris. Pažvelgęs pro langelį vyras išvydo policininkus.

„Pamaniau, kad kas nors ką nors pametė atrakcionuose ir policija atvyko ieškoti pamesto daikto“, – pasakojo F.Kolomaznyčekas, kuris tąkart išsyk puolė rengtis.

Tačiau į lauką išėjusiam vyrui pasipylę kaltinimai atėmė žadą.

„Girdint mažamečiams vaikams policijos pareigūnas man rusų kalba pareiškė, kad nužudžiau žmogų ir bus geriau, jeigu pats parodysiu, kur užkasiau kūną.

Tai girdėjęs rusiškai suprantantis mano aštuonmetis sūnus pradėjo drebėti“, – pasakojo F.Kolomaznyčekas.

Paaiškėjo, kad jis kaltinamas per prievartą atrakcionuose laikęs tris iš Čekijos atsivežtus darbininkus, juos mušęs, nakčiai rakinęs vagonėlyje, atėmęs pasus.

Vienas jų autobusu buvo jau išvažiavęs namo. Šio vyro pasigedę policininkai įtarė, kad jis gali būti nužudytas.

Čeko aiškinimų pareigūnai nesiklausė. Vagonėlyje atlikus kratą F.Kolomaznyčekas buvo sulaikytas dviem paroms, o jo žmoną Martą dėl sutrikusios sveikatos teko vežti pas medikus.

Atsivežė lenką ir du čekus

Užsienietis pasakojo, kad anksčiau Šventojoje jam talkino pasamdyti vietos gyventojai.

Tačiau jie išsivažinėjo uždarbiauti į užsienį, o patikimo darbininko dviem mėnesiams nesurasi.

Todėl verslininkas sezoniniam darbui į Lietuvą pagalbinius darbininkus ėmė vežtis iš Čekijos. Dirbti už minimalią algą toli nuo tėvynės sutiko trys darbo neturintys vyrai – du čekai ir lenkas. Vienas jų Čekijoje laikinai gyveno nakvynės namuose.

„Lietuvoje jie buvo oficialiai įdarbinti, „Sodrai“ mokėjome mokesčius. Gyveno tokiame pačiame vagonėlyje kaip ir mūsų šeima. Turėjo televizorių, geriamojo vandens, virdulį.

Valgydavome visi kartu tai, ką paruošdavo mano žmona.

Bėda tik ta, kad vyrai mėgdavo išgerti.

Kad iš karto nepragertų algos, aš jiems kasdien duodavau po 5 eurus cigaretėms ir alui.

Laisvalaikiu net elektrinio paspirtuko nuomai jiems duodavau pinigų. Pasus jie patys buvo pasidėję pas mus, kad nepradingtų“, – pasakojo verslininkas.

Anot jo, metami kaltinimai yra ne kas kita kaip toje pačioje laukymėje dirbusių konkurentų – iš Kauno atvežtų atrakcionų savininkų – kerštas.

Apie mušamus ir engiamus darbininkus policijai pranešė būtent konkurento žmona.

Šaltį pasitinka be šiltų drabužių

Savo teisybę čekai pasiryžę įrodyti teisme. Tačiau laukimas nežinia kada pasibaigsiančio ikiteisminio tyrimo užsieniečius varo į neviltį.

Įtariamaisiais tapo ne tik F.Kolomaznyčekas su žmona, bet ir jų nepilnametis sūnus. Be asmens dokumentų palikti visi trys užsieniečiai kiekvieną savaitę privalo registruotis Palangos policijos komisariate ir gyventi Šventojoje esančiame vagonėlyje.

„Mes čia atvykome vasarai – be šiltų drabužių ir batų. Neturime antklodžių ir storos patalynės.

Dieną šildomės įsijungę dujinę viryklę, o naktimis, kai jau apšarmoja vagonėlio sienos, paskolintas elektrinis šildytuvas menkai tepadeda“, – pasakojo čekas.

O vanduo maistui gaminti ir praustis iš atokiau esančio šulinio vagonėlį pasiekia ant žemės nutiesta žarna. Per naktį ji sušąla, todėl vandens vagonėlyje būna tik įdienojus, kai ledas ima tirpti.

Jau daugiau nei mėnesį žmonės nėra maudęsi. Pasišildę vandenį jie tegali apsiprausti prie kriauklės.

Gyvena iš skolintų pinigų

Šventojoje priverstą gyventi užsieniečių šeimą, Čekijoje turinčią atrakcionų verslą, labiausiai pykdo tai, kad liko be pinigų pragyvenimui.

„Tuos pinigus, kuriuos paėmė policija, mums buvo atvežę tėvai. Po vasaros sezono ruošėmės pirkti arba ilgam laikotarpiui išsinuomoti dalį šio sklypo.

Kai likome be pinigų, kartu vagonėlyje gyveno dar du mūsų vaikai: 13 metų duktė ir 8-erių sūnus. Juos mano tėvai į Čekiją išsivežė tik po dviejų savaičių“, – teigė F.Kolomaznyčekas.

Užsieniečiams pinigų iki šiol duoda atrakcionuose buhaltere dirbusi vietos gyventoja.

Vis po 50 eurų gaudami čekai moteriai jau yra skolingi apie 600 eurų, nors jai pačiai dar nėra sumokėję 500 eurų algos.

Per dieną maistui šeima gali išleisti tiktai 10 eurų. Be augančios skolos geradarei vietos gyventojai, jie sklypo savininkui 400 eurų yra skolingi už elektrą ir 150 eurų už vandenį.

Padedami savo advokato Osvaldo Martinkaus čekai prašė, kad prokurorai grąžintų iš jų paimtus pinigus. Bet užsieniečiams buvo pareikšta, kad šių pinigų gali prireikti, kad būtų atlyginti dviejų nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai, siekiantys po 10 tūkst. eurų.

Advokatas prašė, kad jo ginamiesiems būtų grąžinti bent likę pinigai.

Bylą kuruojantis Klaipėdos apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas jam atsakė, kad pinigai gali būti reikalingi galimiems kitų nukentėjusiųjų ieškiniams tenkinti.

Žlunga verslas Čekijoje

Šventojoje įstrigęs čekų verslininkas dabar baiminasi, kad gali žlugti visas šeimos verslas.

Kai pasibaigus vasarai jis grįždavo į Čekiją, atrakcionai dirbdavo vienoje Prahos aikštėje.

„Man nepasirodžius namuose atrakcionai neveikia, o aikštė tuščia neliks – ją užims konkurentai. Jei aš negrįšiu iki spalio 20 dienos, neteksiu atrakcionams skirtos vietos aikštėje, kurioje statoma Prahos Kalėdų eglė“, – apie gresiančius nuostolius kalbėjo užsienietis.

Įtariamuoju virtęs jo septyniolikmetis sūnus šią vasarą baigė vidurinę mokyklą ir įstojęs į technikumą ketina įgyti mechaniko specialybę, tačiau negali išvykti iš Šventosios ir pradėti mokytis.

Vaikino tėvai mokymo įstaigos vadovybei paaiškino situaciją, tačiau neatmestina, kad jis bus pašalintas.

Čekijoje likę mažamečiai vaikai tėvus mato tik per telefoną.

„Mūsų pokalbiai visuomet baigiasi ašaromis. Vaikai verkdami klausia, kada grįšime namo, o mes jiems vis žadame po savaitės.

Žadame ir patys tuo nebetikime“, – neslėpdama ašarų pasakojo F.Kolomaznyčeko žmona Marta.

Kada baigsis kančios – nežinia

F.Kolomaznyčekui nesuprantama, kodėl jis ir jo šeima nepaleidžiama namo, nors pastarąjį kartą buvo apklausti daugiau nei prieš keturias savaites: „Juk mes gyvename Europos Sąjungos šalyje.

Turiu darbą, namus, šeimą. Niekur nepradingsiu. Jei kviečiamas neatvykčiau, Lietuvos prokuratūros prašymu mane beregint sulaikytų Čekijoje. Kodėl dabar mus čia kankina ir žemina?“

Advokatas O.Martinkus apie situaciją, į kurią pateko Čekijos piliečiai, pranešė šios šalies ambasadai Lietuvoje, tačiau jokios pagalbos iki šiol nesulaukė.

Paklaustas, kada čekų bylą ketinama atiduoti teismui, prokuroras R.Ušinskas sakė apie teisminį tyrimą kalbėti negalįs.

Bet čekų gyvenimas Šventojoje nėra ikiteisminio tyrimo dalis?

„Apie jų gyvenimo sąlygas nesiruošiu diskutuoti“, – atšovė prokuroras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.