VSD: I.Rozova sekta daug metų – daugėja prieš ją nukreiptų įkalčių

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) rinkosi į uždarą posėdį, kuriame buvo tęsiamas Irinos Rozovos veiklos bei ryšių su Rusijos diplomatais tyrimas. Posėdžio metu buvo pristatyta visa įslaptinta informacija, susijusi su I.Rozovos veikla ir per ją galimai daryta Rusijos įtaka Lietuvai bei šios įtakos formomis.

Seime tęsiamas tyrimas dėl Irinos Rozovos ryšių su Rusija.<br>T.Bauro nuotr.
Seime tęsiamas tyrimas dėl Irinos Rozovos ryšių su Rusija.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>AP nuotr.
Irina Rozova.<br>AP nuotr.
Irina Rozova.<br>AP nuotr.
Irina Rozova.<br>AP nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 1:28 PM, atnaujinta Oct 9, 2019, 3:03 PM

Faktai – pakankamai reikšmingi

Posėdžiui pirmininkavo NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas. Posėdyje buvo išklausytas Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovų pranešimas. Įslaptintą informaciją, susijusią su I.Rozovos veikla, pristatė VSD direktorius Darius Jauniškis.

Po posėdžio D.Jauniškis vengė komentuoti įslaptintos informacijos turinį, tačiau leido suprasti, kad informacija patvirtina galimą riziką kėlusį I.Rozovos elgesį.

„Pats tas faktas, kad mes nerekomenduojame išduoti leidimo darbui su slapta informacija, yra pakankamai reikšmingas. Nenoriu komentuoti, kol nebus NSGK tyrimo išvadų“, – sakė VSD direktorius.

Jo teigimu, šiandien buvo pateikta ir pristatyta departamento turima informacija – ta informacija, kurios pagrindu VSD nerekomendavo išduoti leidimo I.Rozovos darbui su slapta informacija.

Informacijos daug, vertinimams – dar ne laikas

Pasak NSGK pirmininko, informacijos kiekiai yra išties dideli, tačiau visa informacija labai svarbi ir reikšminga.

„Šiandieną komisija išklauso visą informaciją, kuria disponuoja saugumo departamentas, kuri reikalinga tyrimui. Dėl to šiandien darome du posėdžius, nes informacijos daug ir antrojo posėdžio metu užduosime klausimus Valstybės saugumo departamento atstovams.

Pagal valstybės tarnybos paslapčių įstatymą ir pagal principą „būtina žinoti“ komitetų nariai arba tam tikri politikai informaciją gauna labai ribotą – tiek, kiek jos reikia jų pareigoms. Komisija gali gauti arba reikalauja absoliučiai visos informacijos, susijusios su tiriamu įvykiu. Dėl to mes gauname visą įslaptintą informaciją. Tos informacijos, kiek mes dabar gavome, galiu pasakyti, kad tyrimą pradėti tikrai pakanka“, – sakė NSGK pirmininkas.

Anot jo, visa informacija, kurią dabar gauna NSGK, yra susijusi su tyrimo dalykais ir objektais.

„Jos gauname daug, ji visa labai svarbi ir tikrai bus įvertinta. Kol kas išklausome ją ir vertinsime vėliau“, – tikino D.Gaižauskas.

Paklaustas, ar gauna informaciją apie kitus su tyrimu galimai susijusius politikus, D.Gaižauskas tikino, kad atsakyti į šį klausimą negali.

Vakare vyks antras NSGK posėdis, per kurį bus apklausti trys VSD atstovai, dirbę su informacija apie I.Rozovą.

Primename, kad I.Rozova yra Rusų aljanso narė, o Seime priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijai.

Tyrimas buvo inicijuotas dėl I.Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais, kurie galimai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Pati politikė šiuos ryšius apibrėžė kaip neformalius ir nekeliančius grėsmės Lietuvos saugumui ar politinei sąrangai. Seimo narės, priklausančios Rusų aljansui, teigimu, ji tapo dirbtinai sukurto skandalo auka.

Numatoma tyrimo pabaiga – gruodžio mėnuo

Po ilgų derybų ir nesutarimų tarp pozicijos ir opozicijos tyrimas dėl I.Rozovos veiklos bei galimos Rusijos įtakos buvo pradėtas rugsėjo 27 d.

Numatyta, kad tyrimas turėtų būti atliktas, o išvada pateikta Seimui iki 2019 m. gruodžio 1 d.

Seime priimtu nutarimu buvo numatyta, kad tyrimas bus atliekamas ir dėl politikų, disponavusių informacija apie I.Rozovą, veiksmų. Nutarimo projekte siūloma aiškintis situaciją dėl „iš Valstybės saugumo departamento gautos informacijos netinkamo panaudojimo“.

NSGK taip pat ėmėsi nagrinėti, kurie Seimo padaliniai ir nariai šią informaciją gavo, kokius sprendimus dėl to priėmė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei kiti parlamentarai. Tyrimu siekiama nustatyti, ar V.Pranckiečio, buvusio NSGK pirmininko Vytauto Bako ir kitų parlamentarų sprendimai „buvo priimti laiku ir tinkami siekiant pašalinti galimas rizikas ar grėsmes nacionaliniam saugumui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.