Istorijos apie Lietuvos aukles šiurpina: garsūs tėvai įtaria, kad svaigino jų vaikus

Metų vaikas per atvertą šeštojo aukšto namo sostinės Žirmūnų rajone svetainės langą iškrito tuo metu, kai 59 metų auklė virtuvėje plovė indus. Berniukas buvo šalia jos, bet kai moteris nusisuko, tyliai dingo. Berniuką tuo metu prižiūrėjo auklė. Ši tragedija atvėrė opią žaizdą – auklių rinka Lietuvoje beveik nevaldoma.

Iš pažiūros tinkama vaiko auklė po kurio laiko ją pasamdžiusiems mažylio tėvams gali sukelti itin daug problemų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Iš pažiūros tinkama vaiko auklė po kurio laiko ją pasamdžiusiems mažylio tėvams gali sukelti itin daug problemų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Žinomo krepšininko D.Lavrinovičiaus žmona Edita taip nusivylė auklėmis, kad paprašė savo mamos išeiti iš darbo ir padėti prižiūrėti vaikus.
Žinomo krepšininko D.Lavrinovičiaus žmona Edita taip nusivylė auklėmis, kad paprašė savo mamos išeiti iš darbo ir padėti prižiūrėti vaikus.
Krepšininko D.Lavrinovičiaus žmona Edita nusivylė auklėmis ir paprašė savo mamos pagalbos prižiūrint vaikus.
Krepšininko D.Lavrinovičiaus žmona Edita nusivylė auklėmis ir paprašė savo mamos pagalbos prižiūrint vaikus.
Krepšininko D.Lavrinovičiaus žmona Edita nusivylė auklėmis ir paprašė savo mamos pagalbos prižiūrint vaikus.<br>D.Umbraso nuotr.
Krepšininko D.Lavrinovičiaus žmona Edita nusivylė auklėmis ir paprašė savo mamos pagalbos prižiūrint vaikus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 12, 2019, 7:59 AM, atnaujinta Nov 11, 2019, 4:19 PM

Auklė mažylio neberado ir kambaryje, kuriame tvankią rugpjūčio popietę buvo plačiai atvertas langas iki pat grindų. Mažametis nukrito ant antrojo aukšto terasos. Atvykę medikai konstatavo berniuko mirtį. Vaiką prižiūrėjusi auklė buvo blaivi.

Prokurorai dabar aiškinasi versiją, ar statant namą nebuvo pažeisti saugumo reikalavimai.

Negana to, „Lietuvos ryto“ žiniomis, Tuskulėnų gatvėje esantis daugiabutis nebuvo priimtas Statybos inspekcijos, nors jame jau kelerius metus gyvena žmonės.

Pradėję ikiteisminį tyrimą Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai mažylį prižiūrėjusiai auklei pareiškė įtarimą dėl neatsargaus gyvybės atėmimo.

Tyrimą kontroliuojantis prokuroras Tomas Čepelionis teigė neturintis informacijos, kad auklė dirbo legaliai – su verslo liudijimu ar individualios veiklos pažyma.

„Jei tokios informacijos būtų, jau žinočiau. Tiriant bylą tai būtų svarbu. Į feisbuką auklė buvo įkėlusi nuotraukų su mama ir mažyliu, tad klausimas, ar ji nebuvo šeimos draugė ar kaimynė“, – svarstė prokuroras.

Auklių verslas Lietuvoje klesti, o vaikus prižiūrinčios samdomos darbuotojos už savo veiksmus beveik neatsako, nors dirba girtos, neklauso tėvų nurodymų, o kartais sukelia pavojų vaikų sveikatai ar net gyvybei.

Sūnūs tapo keistai vangūs

Karčios patirties turintys tėvai feisbuke ar socialinių tinklų forumuose nuolat sudarinėja juoduosius sąrašus, kuriuose – meluojančios, apsivogusios, girtaujančios, nevalyvos ir kitokių nuodėmių turinčios auklės.

Tuose sąrašuose, kaip ir darbo ieškančių auklių skelbimuose, paprastai vien moterų vardai ir pavardės. Prižiūrėti vaikų Lietuvoje samdosi vos vienas kitas vyras. Istorijos apie samdomų auklių akibrokštus verčia griebtis už galvos.

Karčios patirties su auklėmis turi ir krepšininko Darjušo Lavrinovičiaus šeima, kurioje auga 13 metų Titas, 11-metis Darjušas ir keturių mėnesių Leyla.

Kai D.Lavrinovičius dar žaidė užsienyje, šeima keliskart ieškojo pagalbininkės dviem judriems berniukams prižiūrėti.

„Buvo katastrofa, – neslėpė 41 metų Edita Lavrinovič. – Bandėme kelias aukles, bet galiausiai paprašėme mano mamos išeiti iš darbo ir tada jau ji mums padėjo prižiūrėti sūnus.“

2010–2011 metų sezoną D.Lavrinovičius atstovavo Stambulo „Fenerbahce“. Prieš išvykdama krepšininko šeima Lietuvoje per pažįstamus rado pensininkę, kuri už sutartą atlyginimą sutiko skristi į Turkiją padėti prižiūrėti berniukus.

„Atrodė maloni, buvusi pedagogė, mūsų vaikus lavins – vien tik privalumai. Bet vos tik nuvykome į Turkiją, ir prasidėjo: tai jai galvą skauda, tai pykina, tai dar kas nors. Pamanėme, kad žmogui tikrai pašlijo sveikata.

Su dviem mažais vaikais sėdome į automobilį ir per visą Stambulą nuvykome pas gydytoją. Jis auklę apžiūrėjo, atliko echoskopiją ir net magnetinio rezonanso tyrimą, sumokėjome. Sako: „Sveika. Viskas gerai.“ Bet ir vėl – tai jai pilvą skauda, tai dar kas nors. Galiausiai nusprendėme, kad ji taip sveikatą norėjo pasitikrinti“, – pasakojo E.Lavrinovič.

Kitą sezoną, kai D.Lavrinovičius žaidė Maskvos CSKA, šeima į Rusiją vėl vežėsi auklę iš Lietuvos. Su 40-mete moterimi irgi teko greitai atsisveikinti, nes Editai įtarimų sukėlė sūnų elgesys.

„Berniukai tapo keistai ramūs, vis miegodavo ir miegodavo. Susimąsčiau, kad taip negali būti – juk niekada tiek nemiegodavo. Kai auklė išėjo, jie vėl tapo judrūs kaip anksčiau“, – sakė E.Lavrinovič.

Krepšininko žmona neturi įrodymų, kad vaikai buvo kuo nors apsvaiginami, tačiau jai kilo tokių įtarimų.

Bet ne apie visas aukles E.Lavrinovič atsiliepia prastai. Kai D.Lavrinovičius žaidė Kazanės „Uniks“, Editai kartais padėdavo vaikų gydytoja arba gydytojos motina.

„Tos nuostabios moterys išties rūpinosi vaikais. Iki šiol bendraujame, kvietėme į berniukų krikštynas. Bet po kitų patirčių bijau vėl samdytis aukles, tad pagalbos prašau tėvų. Prižiūrėti mažąją dabar labai padeda ir Darjušas“, – teigė E.Lavrinovič.

Dvimetė lakstė tarp mašinų

Viename tėvų forume yra įspėjimas apie girtaujančią auklę. Taip pat atskleista ir moters tapatybė, nors tai daryti nelegalu.

Nemalonios patirties su šia aukle turinti motina rašo, kad pensininkė gali prisistatyti kitu vardu ir turi didelių bėdų dėl alkoholio: „Mūsų mergytę rado „Senukų“ prekybos centro aikštelėje, kai auklė buvo girtutėlė. Esu neapsakomai dėkinga moteriai, kuri iškvietė policiją pamačiusi, kaip vesdamasi vaiką auklė griuvinėja.“

Su girta aukle susidūrusi Raminta sutiko šią istoriją papasakoti „Lietuvos rytui“.

Darželį lankančiai pustrečių metų dukteriai šeima auklės pradėjo ieškoti po to, kai mergaitė persirgo itin sunkiu plaučių uždegimu.

Per skelbimus internete rado, atrodė, tinkamą moterį – iš kelių kandidačių sutuoktiniai išsirinko Juliją.

Kai šeima pareikalavo auklės dokumentų kopijos sutarčiai pasirašyti, paaiškėjo, kad tikrasis moters vardas yra Lilija. Nors Ramintai pasirodė keista, kad auklė prisistato ne savo vardu, ji to tada nesureikšmino.

Auklė atrodė tvarkinga, inteligentiška, į pirmąjį susitikimą atėjo pasipuošusi.

„Niekaip nepasakyčiau, kad ji girtauja“, – sakė Raminta.

Šeima sutarė, kad auklė dirbs ne nuolat, o tik tuomet, kai duktė darželyje pradės sloguoti.

Tad auklė maždaug dvi savaites dirbdavo, savaitę ilsėdavosi. Kurį laiką viskas buvo gerai – ir mergaitė buvo patenkinta, ir tėvai. Peržiūrėję slaptos vaizdo kameros įrašus jie nieko įtartino nepastebėdavo, tad liovėsi auklę sekti.

„Tačiau vieną dieną auklės telefonu paskambino policininkas ir pasakė, kad ta moteris „Senukų“ aikštelėje griuvinėja girta, o mano vaikas po automobilių aikštelę laksto neprižiūrimas“, – pasakojo Raminta.

Lilijai skirta bauda už tai, kad ji neblaivi pasirodė viešojoje vietoje. Šeima iš auklės dar mėgino atgauti buto raktus, bet ji nei į skambučius, nei į žinutes neatsakė.

„Kartą vyras, su vaiku vaikščiodamas parke šalia namų, tuos raktus rado pakabintus ant medžio“, – teigė Raminta.

Sutuoktiniai vėliau išsiaiškino, kad auklė gėrė jų alkoholį – baro atsargos buvo išsekusios.

Gydėsi nuo alkoholizmo

Po kiek laiko Raminta feisbuke išvydo kitos motinos įspėjimą apie girtaujančią auklę. Tai buvo ta pati Lilija.

Milda Papinigienė auklės jauniausiai dukteriai irgi ieškojo internetu. Mergaitei tuo metu buvo metai ir 2 mėnesiai.

„Radau man patinkančią auklę – kelias dienas namuose buvome drauge, kol galiausiai pusdieniui palikau ją vieną. Grįžtant buvo keista, kad virtuvės užuolaidos pusiau atitrauktos.

Vyresnieji vaikai paskambino į duris, bet niekas nepriėjo. Namus radau sujauktus, o auklė miegojo su dukra. Kai pabudo, pamačiau, kad ta moteris be koordinacijos, tad išlydėjau ją pro duris“, – prisiminė M.Papinigienė.

Sunerimusiai motinai netilpo galvoje, kaip samdoma moteris per pusdienį įstengė prisigerti.

„Laikome namie alkoholio, bet jį vartojame taip retai, kad maniau niekaip nesuprasianti, jei ji ir tuštino mūsų atsargas. Tačiau lyg tyčia išvakarėse gaminau ir nuo ką tik atidaryto vyno butelio nupyliau pusę stiklinės patiekalui. Tas butelis šaldytuve buvo beveik tuščias“, – pasakojo M.Papinigienė.

Apsvaigusią auklę moteris aptiko penktadienį, pirmadienį ji vėl atėjo į darbą. M.Papinigienė jos paslaugų atsisakė. Vis dėlto su girtaujančia aukle moteris ryšių nenutraukė.

Nuslūgus emocijoms Milda pradėjo įkalbinėti auklę, kad ji kreiptųsi pagalbos į specialistus. Auklė patikino buvusią darbdavę, kad taip ir padarė.

„Parašiau viešai, kad šios moters tuo metu negalima priimti į darbą, nes jei pirmą dieną prisigėrė, vadinasi, turi didelių problemų dėl alkoholio. Bet esu kategoriškai prieš ilgalaikius juoduosius sąrašus.

Aš pati samdyčiau nebegeriančią alkoholikę, jei ji man tiktų kitais aspektais, nors suprantu, kad moteriai su tokia praeitimi Lietuvoje daugelis nepatikėtų savo vaikų“, – svarstė M.Papinigienė.

Pamokslai apie pinigus ir Dievą

Savo patirtį, ieškant auklių berniukui, papasakojo dar viena šeima. Ji samdė tris aukles ir visomis trimis dėl skirtingų priežasčių buvo nusivylusi.

„Bandėme ieškotis auklės per skelbimus, bet greitai supratome, kad tai – beviltiška. Per dieną turėdavome po penkis susitikimus, o ateidavo tokios moterys, kurių negalima prileisti prie vaikų – nevalyvos, neraštingos, vos sakinį surezgančios. Galiausiai nutarėme pasikliauti pažįstamų rekomendacijomis“, – pasakojo Jonas.

Kai jo sūnui buvo metai, šeima pasisamdė maždaug 40 metų moterį. Kaip sako Jonas, ji buvo geras žmogus, bet labai netvarkinga ir žiopla. Jonas juokauja, kad kažin, ar jai pavyktų perpilti kruopas iš maišelio į indelį. Bet vaiką ji prižiūrėjo, todėl šeima nepriekabiavo.

Pati auklė pasijuto pavargusi, todėl po 8 mėnesių teko ieškotis kitos auklės – sutarė su 65 metų pensininke. Ši prižiūrėjo berniuką, bet visiškai ignoravo šeimos nurodymus dėl vaiko maitinimo.

„Mes neduodame vaikui pridėtinio cukraus, stengiamės jį maitinti sveikai – palikdavome produktų, kartais ir patys pagamindavome, reikėdavo maistą tik pašildyti.

Auklė mūsų norų nepaisė – į gėrimus įmaišydavo cukraus, vaiką maitindavo net virta dešra. Ji aiškindavo, kad jeigu jai mūsų maistas neskanus, vaikui irgi bus neskanus, tad net nebandydavo to maisto duoti. Kai eilinį kartą ją pagavome saldinant vaiko arbatą, atsisveikinome“, – pasakojo Jonas.

Auklė išėjo su skandalais: pareiškė, kad tėvai nieko neišmano apie vaikų maitinimą, o ji, visą gyvenimą dirbusi valgykloje, žinanti geriau.

Trečiąją auklę šeima irgi rado pagal rekomendacijas. Šeima sutarė dėl konkretaus mėnesinio atlyginimo. Bet jau nuo pirmosios savaitės prasidėjo papildomi reikalavimai – sumokėti už troleibuso abonementą, už verslo liudijimą, padengti kitokias išlaidas.

Be to, auklė su vaiku troleibusu važinėjo tvarkyti asmeninių reikalų į įvairias įstaigas, vežėsi pas save į namus. Bet ir tai dar buvo galima pakęsti, nors moteris ir buvo įspėta.

„Mus labiausiai pribloškė, kai sužinojome, kad auklė mūsų sūnų vedasi į bažnyčią, lankosi su juo mišiose, aiškina apie Dievą. Taip, sūnų auginsime kaip kataliką, bet tikrai ne pustrečių metų vaikui reikia aiškinti apie Dievą, nes jis dar nesupranta, kas tai yra. Juolab kad religinis ugdymas yra tėvų reikalas“, – svarstė Jonas.

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryte“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.