R. Karbauskis – apie slaptą balsavimą, kontrolę ir draudimus reikšti nuomonę

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad sunku prognozuoti, kiek parlamentarų palaikys Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio nepasitikėjimo procedūrą.

Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Paulina Levickytė, ELTA

Oct 19, 2019, 9:14 AM

Anot jo, opozicinių frakcijų lyderiai uždraus savo kolegoms balsuoti, nes, tvirtino R. Karbauskis, slaptame balsavime negalės kontroliuoti jų nuomonės. 

Kita vertus, R. Karbauskis teigia, kad opozicijos pastarosios savaitės veiksmai dėl V. Pranckiečio yra dar vienas žaidimas prieš artėjančius rinkimus ir taip norima susidoroti ne tik su LVŽS, bet ir su juo asmeniškai.

„Tie patys žmonės, kurie šneka apie demokratiją, kurie skaičiuoja mūsų valdančiųjų balsus, uždraus savo nariams dalyvauti antradienį balsavime. Žinote, kodėl uždraus?

Nes opozicijoje yra daugybė Seimo narių, kurie balsuotų, kad ta situacija pasibaigtų. Jie puikiai supranta, kad situacija yra absurdiška, nes Seimo pirmininkas atstovauja tik keliems Seimo nariams.

Ir ši situacija yra tik dėl to, kad pakenktų valstiečiams ir man asmeniškai. Tik dėl to opozicija žaidžia šį žaidimą. Ten yra žmonių, kurie parlamente ne pirmus metus, bet jiems bus uždrausta eiti balsuoti, nes slaptame balsavime niekaip negali patikrinti, kas kaip balsuoja.

Ponas Landsbergis, kuris kabutėse yra labai demokratiškas, uždraus kolegoms nueiti balsuoti ir taip bus suvaržyta konstitucinė žmogaus teisė atlikti savo pareigą ir balsuoti Seime. Tai yra pats bjauriausias dalykas iš žmonių, kurie vaizduojasi esą demokratai, bet tokie nėra. (...) Jiems demokratija nusispjauti, jiems į valstybę nusispjauti“, – Eltai teigė R. Karbauskis.

Paklaustas, ar užteks valdančiųjų balsų pašalinti iš posto V. Pranckietį, R. Karbauskis teigė dar nežinąs.

„Čia ne tas klausimas, ar bus, ar nebus nuimtas Seimo pirmininkas. Čia klausimas yra apie tai, kad Seimo nariai turi turėti teisę balsuoti. Kodėl, skirtingai nei jie, mes išliekame ramūs, neverkiame vaikščiodami?

Bus demokratija, slaptas balsavimas. Nebus balsų – nebus, bus balsai, tai bus. (...) Supraskite vieną dalyką, rytą vyks balsavimas, tai tada ir bus aišku – yra tie balsai ar ne.

Kodėl tai buvo daroma antradienį bei ketvirtadienį, kad Seimas balsuotų ne tuo laiku kaip suplanuota. Tik dėl to, kad opozicija bijo, jog balsų užtenka. Jeigu jie būtų tikri, kad mes balsų neturime iš viso, nebūtų jokių čia cirkų, būtų sulaukę to ketvirtadienio balsavimo“, – sakė jis.

R. Karbauskio teigimu, opozicijos kaltinimai, kad antradienį kartojama Seimo pirmininko nepasitikėjimo procedūra užgoš biudžeto pateikimą – tuščios kalbos.

Valstiečių lyderis tikina, kad procedūra truks vos pusvalandį. Kita vertus, svarsto R. Karbauskis, kad procedūra nusikėlė į biudžeto pateikimo dieną, kalta pati opozicija.

„Čia pakartojamas balsavimas, čia nėra nauja procedūra, nėra antras balsavimas. Dabar nebebus Seimo pirmininko pasisakymų dėl motyvų, tik balsavimas. Ketvirtadienį Seimas priėmė tokį sprendimą, vadinasi, visa tai užims ne daugiau kaip pusę valandos. Šnekėjimas apie tai, kad tai nukreips dėmesį nuo biudžeto – tuščias, tai yra tiks pusvalandžio klausimas.

Mes norėjome tai padaryti ketvirtadienį, todėl, kad mes žinojome, jog kitą savaitę jau biudžeto pateikimas ir mes darėme viską, kad niekaip tas klausimas su biudžeto pateikimu jau nesusidurtų. Opozicija tai padarė, kad susidūrė balsavimas su biudžeto pateikimo diena“, – sakė R. Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.