Po koalicijos posėdžio dvi naujienos: viena – gera, kita – bloga

Valdančiosios koalicijos lyderiai trečiadienį priėmė sprendimą nutraukti koalicijos sutartį su partija „Tvarka ir teisingumu“. Po koalicinės tarybos posėdžio Ramūnas Karbauskis pranešė apie gerą ir blogą naujieną.

Remigijus Žemaitaitis ir Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis ir Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
 Remigijus Žemaitaitis ir Ramūnas Karbauskis.<br> lrytas.lt koliažas
 Remigijus Žemaitaitis ir Ramūnas Karbauskis.<br> lrytas.lt koliažas
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 2:41 PM, atnaujinta Oct 24, 2019, 6:17 AM

„Pirmas ir pats svarbiausias sprendimas šiandien – nutraukta kaolicinė sutartis su „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Partija neturi savo frakcijos ir, kita vertus, partijos pirmininkės atstovas (Remigijus Žemaitaitis, - aut. pastaba), mums dabar žinomas Seime, jis veikia opozicijoje. Tai atitinkamai pažeista koalicinė sutartis“, – po koalicijos tarybos posėdžio teigė R.Karbauskis.

Dvi naujienos dėl biudžeto – gera ir bloga

R.Karbauskis teigė, kad Seime tebeturi daugumą ir niekas dėl to nepasikeitė. R.Karbauskis skaičiavo, kad už kitų metų valstybės biudžeto projektą Seime turėtų balsuoti apie 80 parlamentarų.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad mes turime daugumą ir Biudžeto priėmime matysite tą daugumą ryškiai.

Geroji naujiena, kad visi gandai apie vienus ar kitus mokesčius nėra faktas. Faktas bus tada, kada mes priimsime tuos sprendimus. Vakar buvo atmesti keli pasiūlymai. Arba bus koreguojami arba iš viso negrįš į Seimo salę.

Kita naujiena: mes stengsimės rasti sprendimus, kad būtų maksimaliai patenkinti visų interesų grupių poreikiai. Bet reikia suprasti, kad be jokių sprendimų, be bankų, ar prekybos tinklų mokesčių mes neišsiversime“, – teigė R.Karbauskis.

Dėl antradienį Seimo atmestų mokestinių projektų ketinama toliau kalbėtis su Vyriausybės atstovais.

„Tie siūlymai, kurie buvo pateikti – neatitinka koalicinės sutarties, neatitinka mūsų Seimo frakcijos narių nuomonės ir požiūrio. Bet kompromisų galima ieškoti ir ieškosime. Jei nerasime bendrų sprendimų su Vyriausybe, tai reikės peržiūrėt ir pajamas, ir išlaidas“, – teigė R.Karbauskis.

Koalicijoje buvo aptarti siūlymai, kad Seimo nariai galėtų naudoti kanceliarines lėšas automobilių nuomai. Toks pasiūlymas buvo priimtas Seimo valdyboje.

„Mes šio sprendimo tikrai nepalaiminsime Seime. Mes jį atšaukinėsime. <...> Mes manome, kad jokių lėšų automobilių nuomai nereikia skirti ir dėl to diskusija bus uždaryta. Mūsų frakcija kreipsis į valdybą, Etikos ir procedūrų komisija turi svarstyti, mes ten daugumą turime, tai čia greitai susitvarkysime“, – sakė R.Karbauskis.

Kas nepalaikė Seimo pirmininko nuvertimo?

R. Karbauskis trečiadienį teigė, kad nesiaiškino dėl frakcijos ar atskirų Seimo narių, kurie balsavo prieš Viktoro Pranckiečio nuvertimą. Antradienį jis žadėjo žiūrint į akis išsiaiškinti, kas nepalaikė Seimo pirmininko nuvertimo.

„Mes nesiaiškinome, supratome vieną dalyką, kad tikslas – parodyti, kiek žmonių remia Seimo pirmininką. Dabar žinote skaičius – jų yra penki. Dalyvavo Mišrios Seimo narių grupės nariai, tikrai ne visi buvo iš mūsų koalicijos.

Tie, kurie gadino baslavimo biuletenius, jie taip elgėsi ne dėl to, kad palaiko Seimo pirmininką, tiesiog taip pažiūrėjo į tą klausimą.

Jei tai prieš mane, tai vienuolika – prieš mane, o 63 – už mane. Tai ne taip ir baisu“, – šyptelėjo valstiečių frakcijos pirmininkas.

Seimo valdyba – opozicijos rankose

R.Karbauskis aiškino, kad Seimo valdyba dabar yra opozicijos. Joje yra devyni nariai su Seimo pirmininku ir jo pavaduotoju. Keturi iš jų atstovauja valdančiajai koalicijai. Tai „valstiečiai“ Rima Baškienė ir Arvydas Nekrošius, socialdarbiečiai Irena Šiaulienė bei Gediminas Kirkilas.

Ar valdantieji bandys keisti jėgų pusiausvyrą Seimo valdyboje? R.Karbauskis atsakė, kad stengsis.

 „Manau, kad opozicija dabar turės daug daugiau klausimų jam. Po tam tikro laiko pradės suprasti. Kai pradės suprasti, matyt, ieškos sprendimų“.

Balsavimas dėl Seimo pirmininko atšaukimo iš posto šioje Seimo sesijoje negali vykti. O dėl kitos sesijos – priklausys nuo opozicijos.

„Seimo pirmininkas dabar atstovauja opoziciją ir tai akivaizdu. Atitinkamai, jei opozicija po I.Rozovos ar kito įvykio nutartų tą klausimą kelti – tuomet mes grįšime prie to“, – sakė R.Karbauskis.

R.Žemaitaitis turės trauktis

Pasiteiravus, ar Remigijus Žemaitaitis tikrai turės trauktis, R.Karbauskis atsakė, kad kito varianto nėra, nes nutraukta koalicinė sutartis. „Ar Seimo narys darys tokį sprendimą, nes dabar turėjome vieną narį, kuris nesutiko trauktis.

Koalicija dabar nenorės turėti atstovo, kuris išrinktas koalicijos balsais Seimo vadovybėje“, – sakė valstiečių vedlys.

R.Karbauskis teigė, kad nebus sudaroma nauja koalicinė sutartis: „Išbrauktas tik vienas pavadinimas, tik pataisa“.

Koalicinėje sutartyje numatytas ministro postas partijai „Tvarka ir teisingumas“. Tačiau partijos nebeliko.

„Aptarsime, mes dar to nenagrinėjome. Atidėtas komisaro skyrimas“, – sakė R.Karbauskis.

Nutraukė koalicinę sutartį su „Tvarka ir teisingumu“ 

Valdančiosios koalicijos lyderiai trečiadienį priėmė sprendimą nutraukti koalicijos sutartį su partija „Tvarka ir teisingumu“.

„Atsižvelgiant į tai, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ pažeidė koalicijos sutartį ir prarado savo frakciją Seime, koalicijos partneriai (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga) nutaria nutraukti koalicijos sutartį su „Tvarka ir teisingumu“, – rašoma trečiadienį paskelbtame sprendime.

Šį pareiškimą pasirašė valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, „socialdarbiečių“ vadovas Gediminas Kirkilas ir Lietuvos lenkų pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Trečiadienį Seime vyksta koalicinės tarybos posėdis, į jį buvo atvykęs ir „Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius Almantas Petkus, bet netrukus išėjo iš posėdžio.

Liepą „Tvarka ir teisingumas“ su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga pasirašė valdančiosios koalicijos sutartį.

Rugsėjį visi Seimo „tvarkiečiai“, išskyrus partijos lyderį Remigijų Žemaitaitį, įkūrė naują frakciją „Lietuvos gerovei“. Didžioji dalis šios frakcijos narių pasitraukė ir iš partijos „Tvarka ir teisingumas“.

Rugsėjo 19 dieną frakcija „Lietuvos gerovei“ su valdančiaisiais pasirašė susitarimą dėl bendro darbo Seime.

Mano, kad biudžetui pritars

LSDDP pirmininkė Irena Šiaulienė taip pat pasisakė apie balsavimą dėl V.Pranckiečio. Pasak jos, per visą parlamentinę praktiką, jeigu būdavo dėl ko nors sutariama, žodžio buvo laikomasi.

Ji patikino, kad visi socialdarbiečiai, tik išskyrus vieną, dėl to balsavo pagal koalicijos sutarimą ir palaikė V.Pranckiečio nuvertimą.

Paklausta apie koalicijos tvarumą, I.Šiaulienė teigė, kad kitų metų valstybės biudžetui Seime turėtų būti pritarta.

„Tas, kas vyko balsavime dėl Seimo pirmininko, tai nebus adekvatu balsavimui dėl biudžeto. Aš manau, kad visi parlamentarai, ypač kurie yra daugumoje, pozicijoje, tikrai balsuos.

Čia tiesiog personalijos klausimas ir buvo vakar buvo išspręstas, deja, taip, kaip buvo išspręstas. Bet tuo pačiu manau, kad skambios frazės apie rūpestį valstybe iš opozicijos poelgių pusės to neparodo.

Tikrai laikas ryškins, kad mes esame, deja, absurdiškoje situacijoje ir ji reikalinga sprendimo“, – po posėdžio teigė I.Šiaulienė.

I.Šiaulienė aiškino, kad koalicijos sutartyje numatytas vaiko pinigų kėlimas turi atsirasti, net jei jo nenumatė Finansų ministerija biudžeto projekte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.