Po LRT.lt laidos apie du tėčius – pasipiktinimo banga

„Vaikai, užaugę su dviem tos pačios lyties tėvais, niekuo nesiskiria nuo kitų vaikų ir jiems puikiai sekasi gyvenime“, – tai ištrauka iš spalio pradžioje LRT.lt portale pasirodžiusios laidos „Spalvos“.

 Po LRT parodytos laidos – mitingas dėl galimai antikonstituciškos televizijos veiklos.<br> Lrytas.lt montažas.
 Po LRT parodytos laidos – mitingas dėl galimai antikonstituciškos televizijos veiklos.<br> Lrytas.lt montažas.
 Mitingas.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Mitingas.<br> Lrytas.lt nuotr.
Rezoliucija dėl LRT veiklos.<br> Lrytas.lt nuotr.
Rezoliucija dėl LRT veiklos.<br> Lrytas.lt nuotr.
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.<br>T.Bauro nuotr.
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.<br>T.Bauro nuotr.
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Laidos „Spalvos“ iškarpa.<br>Lrytas.lt iškarpa.
Laidos „Spalvos“ iškarpa.<br>Lrytas.lt iškarpa.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 29, 2019, 10:20 AM

Laidoje pristatytos dviejų homoseksualų šeimų, auginančių vaikus, istorijos Lietuvoje sukėlė nemažą ažiotažą: kilus pasipiktinimui dėl informacijos apie vienalytes šeimas sklaidos, ruošiamasi protestuoti dėl netinkamos nacionalinio transliuotojo veiklos ir „kitokios šeimos sampratos“ propagavimo.

Pasipiktinimą sukėlė laida apie du tėčius

Rudenį LRT.lt portale pasirodė nauja gyvenimo būdo laida „Spalvos“, kurią veda Elena Reimerytė. Kaip rašoma laidos pristatyme, laida siekiama „stebėti įdomius, kitokius žmones ir atskleisti jų istorijas kitiems“. Ši laida transliuojama tik internetu – po vieną „Spalvų“ epizodą pasirodo kas savaitę naujienų portale LRT.lt.

Spalio pradžioje parodytos laidos metu buvo pristatyta vienalyčių šeimų idėja, kurią lydėjo pasakojimas apie dvi Jungtinėje Karalystėje gyvenančių homoseksualių vyrų, auginančių vaikus, šeimas.

„Visuomenėje gajus stereotipas, kad moterys yra daug geresnės vaikų augintojos. Šią temą nagrinėjančios mokslinės studijos parodė, kad vaikai, užaugę su dviem tos pačios lyties tėvais, niekuo nesiskiria nuo kitų vaikų ir jiems puikiai sekasi gyvenime“, – taip laidą pradėjo vedėja.

Viešojoje erdvėje ši laida sulaukė neigiamų vertinimų: nepritariantys laidos turiniui ėmė organizuoti mitingą.

„Po Spalvos laidos apie gėjų tėčių šeimas susilaukėme grasinimų, į kuriuos nekreipėme dėmesio, kol tai nepradėjo riboti mūsų būsimų laidų turinio.

Homofobiški protestuojai nori uždrausti rodyti gėjų ir lesbiečių šeimas per LRT ir gavo leidimą iš savivaldybės savo protestui lapkričio 9 dieną. <..>

Dabar turiu rašyti pasiaiškinimą apie šią laidą. Taip pat neaiškus likimas laukia mano bet kokių laidų susijusių su LGBTQ+ temomis. Lietuvos radijo ir televizijos komisija svarstys skundus ir spręs ar toks turinys nepažeidžia nepilnamečių apsaugos įstatymo“, – savo socialinio tinklo Facebook paskyroje rašė laidos vedėja E.Reimerytė.

Užkliuvo galimai antikonstituciška veikla

Socialiniame tinkle Facebook minėto mitingo organizavimu užsiima iniciatyva „Apginkime Lietuvos šeimas“. Šios iniciatyvos tikslas, remiantis jų prisistatymu socialiniuose tinkluose, yra „grąžinti prioritetinę vaikų auklėjimo kompetenciją šeimai, panaikinant Šakalienės ir Majausko sukurtą teisinę sistemą“.

Reaguojant į laidos apie vienalytes šeimas turinį, ši iniciatyva 2019 m. lapkričio 9 d. organizuoja mitingą „Atsisakau savo mokesčiais remti antikonstitucinę LRT“. Kaip nurodoma šios iniciatyvos Facebook paskyroje, leidimas mitingui iš Vilniaus miesto savivaldybės jau gautas. O mitingu siekiama „pareikalauti antikonstituciškai veikiančių LRT vadovų atsakomybės“.

Organizuodami mitingą, iniciatyvos nariai parengė ir „rezoliuciją dėl visuomeninio transliuotojo padėties“, kurią išplatino socialiniuose tinkluose.

Rezoliucijoje išvardinami mitingo organizatorių ir dalyvių tikslai, tarp kurių ne tik draudimas pristatyti „kitokią šeimos sampratą“, bet ir kai kurių asmenų, dirbančių LRT, pašalinimas iš pareigų:

„Mes, Lietuvos piliečiai ir mokesčių mokėtojai, išlaikantys Nacionalinį transliuotoją – LRT, jo darbuotojus, kuriamą ir transliuojamą produkciją, remdamiesi Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksu, Lietuvos Respublikos nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymu, reikalaujame:

1. Užtikrinti LRT teisingų žinių ir įvairių nuomonių pateikimą. Laidose jautriais politiniais, kultūriniais ir socialiniais klausimais užtikrinti galimybę pasisakyti įvairių pozicijų atstovams. 2. Liautis LRT ištekliuose propaguoti lytinius iškrypimus ir kitokias šeimos sampratas, nei nurodyta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse.

3. Atstatydinti LRT generalinę direktorę Moniką Garbačiauskaitę-Budrienę, kuriai vadovaujant LRT virto vienos politinės ideologijos – kraštutinio liberalizmo – propagandos ruporu“, – šie ir kiti siekiai įvardijami rezoliucijoje.

Vertinimas – ne tik neigiamas

LRT Komunikacijos ir rinkodaros departamento vadovė Rūta Putnikienė tikino, kad minimas laidos „Spalvos“ siužetas sulaukė ne tik neigiamų reakcijų, bet ir didžiulio visuomenės palaikymo, šimtų pasidalijimų socialiniuose tinkluose.

„LRT gavo daugybę padėkų už tai, kad keliame nepatogias temas. Tačiau suprantame, kad daliai Lietuvos gyventojų tam tikros laidos gali nepatikti – gerbiame jų teisę apie tai viešai pasisakyti, neįžeidžiant kitų asmenų garbės ir orumo“, – taip kilusį pasipiktinimą vertino LRT atstovai.

Pasak LRT Komunikacijos ir rinkodaros departamento vadovės R.Putnikienės, LRT transliuojamose programose atstovaujama įvairiems požiūriams, atspindima visuomenės ir valstybės gyvenimo įvairovė, taip pat kultūrų įvairovė, gvildenamos įvairios temos ir problemos. Pateikdama oficialią LRT poziciją dėl organizuojamo mitingo, R.Putnikienė rėmėsi Konstitucijoje įtvirtinta teisė reikšti įsitikinimus.

„LR Konstitucijos 25 straipsnis numato, kad žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. Konstitucinė laisvė nekliudomai ieškoti, gauti ir skleisti informaciją yra vienas iš atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės, demokratinės valstybės pagrindas.

LR Konstitucinis teismas yra konstatavęs, jog galimybė kiekvienam žmogui laisvai formuoti savo nuomonę bei pažiūras ir laisvai jas skleisti – būtina sąlyga demokratijai sukurti ir išsaugoti“, – aiškino LRT Komunikacijos ir rinkodaros dapartamento vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.