Lietuvos kontrastai: vienur vyko ekomaratonas, kitur siautė brakonierius

Kai atidžiau pažiūri, tai Lietuva – tikra kontrastų šalis. Klaipėdiečiai šeštadienį bėgo ekomaratoną, o kituose miestuose ir miesteliuose būta visai kitokių reikalų: veinur siautė vandalai, kitur brakonieriai, o štai Klausmyliuose į upelį tekėjo teršalai.  „Lietuvos rytas“ pasižvalgė, kokia buvo ši savaitė Lietuvoje – nuo Visagino iki pajūrio.

Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Nov 2, 2019, 12:18 PM

Marijampolė

20-metį ukrainietį miesto pakraštyje sustabdę policijos pareigūnai nustatė, kad ant jo vairuojamo automobilio „Volkswagen Passat“ pritvirtinti kitos transporto priemonės registracijos numeriai.

Už šį pažeidimą ukrainiečiui grėsė tik administracinė atsakomybė, tačiau užsienietis pats prisidarė didesnių nemalonumų. Jis tikėjosi išvengti atsakomybės ir pareigūnams padavė kyšį – 40 eurų ir butelį degtinės.

Andrioniškis

Anykščių rajono miestelyje buvo atidengtas paminklinis akmuo šio krašto partizanui, Algimanto apygardos vadui Antanui Slučkai-Šarūnui (1917–1949) bei jo bendražygiams.

Jis, jo žmona partizanė Joana Railaitė-Neringa ir partizanas Juozas Jovaiša-Lokys 1949-ųjų rudenį buvo NKVD kariškių apsupti bunkeryje ir, neketindami pasiduoti, susisprogdino.

Palaikus NKVD išvežė į Kauną, tačiau iki šiol nežinoma, kur jie buvo užkasti.

Mažieji Būdežeriai

Vilkaviškio rajono kaime gyvenantis 30-metis namuose sukėlė gaisrą ir apdegė pats. Tvarkingas, dirbantis vyras vėliau negalėjo paaiškinti, kodėl ardė fejerverką, o ant stalo pabirusį pirotechninį mišinį padegė.

Jis sprogo akimirksniu.

Nuo pliūptelėjusios liepsnos užsidegė užuolaida, stalas, dūmai užtvindė kambarį. Ligoninėje nukentėjusiam vyrui buvo nustatyti abiejų plaštakų ir veido antro laipsnio nudegimai.

Jurbarkas

Šio krašto šaulių, švenčiančių organizacijos įsikūrimo šimtmetį, iniciatyva Vytauto Didžiojo progimnazijoje buvo įrengta šaudykla.

Idėją padėjo įgyvendinti gausus rėmėjų būrys: 44 asmenys paaukojo pinigų, 33 prisidėjo statybinėmis medžiagomis ir darbu. Šaudykloje akies taiklumą gali išmėginti ir šauliai, ir Jurbarko bendruomenė.

Čyčkai

Aštuntą dešimtį skaičiuojanti Vilkaviškio rajono gyventoja buvo išvykusi pas giminaičius, o grįžusi rado nusiaubtus namus. Piktavaliai išdaužė 4 langus, išlaužė namo duris, viduje išvartė ir sulaužė baldus, sudaužė televizorių, o nuo ūkinio pastato sienos nulupo dalį lentų.

Pensininkė sakė, kad su niekuo nesipyko. Artimiausi kaimynai teigė negirdėję jokio triukšmo. Apžiūrėjusi suniokotus namus moteris teigė, kad iš jų įsilaužėliai nieko nepavogė.

Klaipėda

* Šeštadienį jau dešimtą kartą vyks Ekomaratonas. Jame ketina dalyvauti keli šimtai bėgimo aistruolių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos. Visa maratono trasa driekiasi miško takais, bėgama ratu, kurio ilgis – 4,2 kilometro.

Pajėgiausi įveikia visą maratono maršrutą – 42 kilometrus, tačiau galima pasirinkti tik vieną ratą. Ekomaratoną itin mėgsta šeimos su vaikais ar net kūdikiais, vyresnio amžiaus žmonės.

* Policijos pareigūnai tikrino susibūrimo vietas. Melnragėje, prie molo, įtarimų sukėlė automobilis „Citroën“, kurio langai buvo aprasoję iš vidaus. Automobilio salone ant grindų mėtėsi alkoholinio gėrimo butelis, keleivio sėdynėje sėdintis 20-metis asmuo rankoje turėjo plastikinį puodelį. Automobilyje dar buvo 25-erių vairuotojas, ant galinės sėdynės sėdėjo 23 ir 19 metų merginos.

Staiga 20-mečiui pasidarė bloga, jis prarado sąmonę, pareigūnai jį gaivino, iškvietė medikus. Jie vaikiną išvežė į ligoninę, ten jis mirė.

Kupiškis

Energetikų gatvėje trys jaunuoliai įsibrovė į saugomą aikštelę ir iš lengvojo automobilio išlupo akumuliatorių. Tačiau su grobiu trijulė toli nepaspruko. Teritorija filmuojama, tad įsibrovėliai kaipmat buvo pastebėti. Apie vagystę išgirdę pareigūnai apsupo aikštelę.

Išbaidyta trijulė dėjo į kojas ir pasileido bėgti į skirtingas puses. Vieną jų – 17-metį kupiškėną – policininkai sulaikė nusikaltimo vietoje. Likę du bendrininkai paspruko, bet buvo greitai demaskuoti. Abu irgi paaugliai.

Girdžiai

Jurbarko rajono kaime esantys Gediminaičių stulpai tapo vandalų taikiniu. Įrengtas spalvingas apšvietimas nesugadintas išbuvo kiek daugiau nei keturis mėnesius. Pačius stulpus apipaišė amžinus jausmus vienas kitam reiškę įsimylėjėliai.

„Siūlau šių įrašų autorius ir apšvietimo sugadinimo kaltininkus per šią savaitę atvykti į Girdžių seniūniją pas seniūną ir patiems pasisiūlyti visuomenei naudingu darbu pašalinti nuostolius“, – feisbuke paskelbė Girdžių seniūnijos seniūnas Mindaugas Dilys.

Anykščiai

Medžių lajų takas beveik pusmetį bus nepasiekiamas neįgaliesiems – likimo nuskriaustieji negalės pasigrožėti žiemiškais Anykščių šilelio peizažais.

Anykščių regioninio parko direkcija pranešė, kad neįgalių lankytojų keltuvai neveiks nuo lapkričio 1 iki kovo 30 dienos.

Kaunas

* Pirmadienį vakare sulaukta pranešimo, kad nuo viaduko ant po juo nutiesto kelio byra statinio detalės. Šis viadukas jungia Šilainius su Sargėnais. Viadukas remontuojamas.

Atvykus į įvykio vietą paaiškėjo, kad nenustatyta transporto priemonė kliudė pastolius ir nesustojusi nuvažiavo. Dėl to nukrito didelė metalinė konstrukcija. Nors eismas šioje kelio vietoje labai intensyvus, vairuotojai sugebėjo išvengti susidūrimo su neįprasta kliūtimi.

Apgadinti viaduko apačioje stovintys statybininkų pastoliai, atitvarai.

* Trečiadienio naktį padegtos daugiabučio buto durys.

Durys apdegė ir laiptinės sienos aprūko Baltijos gatvėje.

Policija įtaria padegimą. Nuostolis siekia 1,5 tūkst. eurų.

Panevėžys

Staniūnų gatvėje esančiame upelyje aptiktas nenustatytos tapatybės apie 50 metų irstantis vyro lavonas.

Mirties priežastis ir aplinkybės tiriamos.

Apaščia

Užvakar rytą Biržų rajone 73 metų vyras su 26 metų sūnumi miške pjovė medžius. Virsdamas medis prispaudė vyresnį medkirtį. Policijos žiniomis, vyras buvo be šalmo.

Greitosios pagalbos ekipažu nelaimėlis nugabentas į Panevėžį. Jo sveikatos būklė sudėtinga.

Klausmyliai

Klaipėdos rajone antradienį į Smeltalės upelį nuo kelio nutekėjo teršalų. Į pagalbą atvyko šalia dirbęs ekskavatorius. Jis iškasė tris duobes, kurios turėjo sulaikyti teršalų plitimą.

Ugniagesiai upėje dviejose vietose įrengė bonines užtvaras, neutralizavo teršalų dėmes, surinko tepalus.

Susemtas užterštas vanduo buvo supilstytas į plastikines talpyklas. Nepavyko nustatyti nei pažeidėjo, nei taršos šaltinio.

Arlaviškės

Kauno rajone, Kauno mariose, sulaikytas nelegaliai žvejojęs vyras. Jis statomuoju tinklu sugavo 3 sterkus, 8 karpius, 17 karšių ir 2 kilogramus kuojų bei karosų.

Vyrui už nelegalią žvejybą gresia nuo 120 iki 300 eurų bauda, guminės valties ir statomojo tinklo konfiskavimas. Be kita ko, žvejys turės atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri siekia 1953 eurus.

Aplinkosaugininkai vyrą pastebėjo, kai jis tinklą traukė iš guminės valties. Vyras bandė sprukti, tačiau buvo pasivytas tarnybiniu automobiliu.

Vilnius

* Antradienį Gariūnų gatvėje esančiame karjere išminuotojai naikino karo laikų artilerijos sviedinius ir šovinius.

Buvo apgadinti netoliese aikštelėje stovintys trys automobiliai.

* Geologų gatvėje, prie įmonės „Elektros darbai“, pirmadienį aptikta apie du kilogramus išsiliejusio gyvsidabrio.

Pavyko surinkti apie kilogramą, jis supiltas į stiklinę talpyklą ir perduotas įmonei „Grinda“. Dar vienas kilogramas gyvsidabrio kartu su žemėmis sukastas į keturis maišus ir paliktas teritorijoje saugoti.

Antradienį prieš vidurdienį Žirmūnų gatvėje sugadinta pasieniečių termovizorinė stebėjimo kamera bei antžeminis valdymo ir kontrolės pultas.

48 metų įtariamasis uždarytas į areštinę.

Naujamiestis

Panevėžio rajono miestelyje, kaip ir kiekvieną rudenį, vėl atnaujinamas ir papildomas naujais kūriniais šiaudinių skulptūrų parkas. Šiųmetė jo tema – „Šiaudų šviesos istorija“. Šiaudinės skulptūros kuriamos jau keturioliktus metus. Išradingumo ir įkvėpimo nestokojantys Naujamiesčio kultūros centro-dailės galerijos darbuotojai pastaraisiais metais pasigenda tik vieno – pagalbininkų rankų.

Kai kurie anksčiau nemažai talkinę miestelio entuziastai išsisėmė, nes darbas su šiaudais nėra lengvas, be to, priklausomas nuo gamtos sąlygų – dirbama po atviru dangumi. Šiais metais į talką kūrėjams atvyko būrys Panevėžio savivaldybės administracijos darbuotojų. Talkininkai gavo užduotį pernai savo rankomis susuktus, supintus šiaudinius stilizuotus medžius-burbulus nupurkšti įvairiaspalviais dažais. Darbo rezultatas iškart tapo akivaizdus. Nuo gamtos sąlygų pakitę – saulės nublukinti, lietaus permerkti pernykščiai medžiai nušvito linksmomis spalvomis. Lankytojai į atnaujintą parką bus kviečiami gruodžio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?