Renatas Požėla paskirtas policijos generaliniu komisaru

Renatas Požėla (45 metų) paskirtas policijos generaliniu komisaru. Taip trečiadienį nuspręsta Vyriausybės posėdyje. R.Požėla pakeis penkerių metų kadenciją baigusį Liną Pernavą, ketinantį išvažiuoti dirbti policijos atašė Jungtinėje Karalystėje. R.Požėla vadovavo Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Renatas Požėla, valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas<br>D.Umbraso nuotr.
Renatas Požėla, valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas<br>D.Umbraso nuotr.
Renatas Požėla.<br>D.Umbraso nuotr.
Renatas Požėla.<br>D.Umbraso nuotr.
Renatas Požėla.<br>D.Umbraso nuotr.
Renatas Požėla.<br>D.Umbraso nuotr.
Renatas Požėla.
Renatas Požėla.
Renatas Požėla.<br>D.Umbraso nuotr.
Renatas Požėla.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-11-06 13:30, atnaujinta 2019-11-06 15:34

Lietuvos policijos generalinio komisaro pareigas R.Požėla pradės eiti nuo lapkričio 12 dienos. Jis teigė pasiūlymo tapti policijos vadovu sulaukęs dar rugsėjį.

Premjeras linkėjo R.Požėlai į policiją perkelti pasieniečių patirtį vykdant struktūrines reformas ir atstovaujant institucijai užsienyje.

„Pirmiausia noriu padėkoti už drąsa imtis šios atsakomybės. Tikrai noriu palinkėti, kad šitame sunkiame darbe penkeri metai būtų sėkmingi, kad būtų išpildyti policijos darbuotojų lūkesčiai“, – per Vyriausybės posėdį sakė premjeras S.Skvernelis.

Premjeras S.Skvernelis atmetė visus oponentų kaltinimus, kad jis su šeima palaiko artimus ryšius su R.Požėlos šeima. „Tai yra visiškas melas“, – teigė premjeras ir pažymėjo, kad R.Požėla yra tik kolega.

Vidaus reikalų ministrė R.Tamašunienė teigė, kad R.Požėla atitinka visus generaliniam komisarui keliamus reikalavimus – dėl išsilavinimo, kompetencijos ir patirties.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius džiaugėsi, kad pasirinktas būtent R.Požėla. „Mes nuolat konsultuodavomės su VSAT, Renatas yra įvykdęs tikrai nemažai reformų, kurias mes bandysime įgyvendinti Kalėjimų departamente“, – posėdyje kalbėjo E.Jankevičius.

S.Skvernelis: naujam vadovui  – daug uždavinių

Premjeras S.Skvernelis sakė, kad naujajam policijos vadovui yra daug uždavinių.

„Reikia įsivertinti penkerius metus vykdytą policijos reformą, kuri kelia daug aistrų ir abejonių. Tas yra išsakyta ir naujam policijos vadovui, pirmiausia dėl tikslingumo ir prasmingumo sujungiant viešąją ir kriminalinę policiją arba panaikinant kriminalinę policiją teritoriniuose komisariatuose“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministras pirmininkas.

Kartu S.Skvernelis pažymėjo, kad R.Požėlai yra išsakyti lūkesčiai ir dėl nepilnamečių reikalų inspektoriaus, apylinkės inspektoriaus instituto likvidavimo įvertinimo, taip pat dėl kriminalinės žvalgybos veiklos, sunkių nusikaltimų tyrimo veiklos efektyvinimo.

Premjeras teigė, kad bus siekiama atsisakyti Mykolo Romerio universiteto paslaugų bei pareigūnų aukštosios mokyklos ruošimą perduoti Kauno aukštosioms mokykloms.

„Noras yra, kad kuo greičiau būtų įsteigta Policijos kolegija, kuri galėtų policijos mokyklos baze pradėti rengti vidurinės grandies policijos pareigūnus, bendradarbiaujant su Kauno miesto aukštosiomis mokyklomis, ir būtų galima nuo rugsėjo 1 dienos atsisakyti Mykolo Romerio universiteto teikiamų paslaugų šitoje srityje“, – sakė S.Skvernelis.

Padėkos L.Pernavui

S.Skvernelis dėkojo L.Pernavui už atliktus darbus ir linkėjo sėkmės tolimesnėje tarnystėje.

„Noriu padėkoti generaliniam komisarui L.Pernavui už darbą ir penkerių metų kadenciją. Už tokius tikslus, kuriuos kėlėsi sau. Kaip pavyko ir kas pavyko – įvertins kiti.

Aš galiu tiktai palinkėti ir pasakyti – kas gali geriau, tegul padaro geriau. Linkiu sėkmės tolimesnėje tarnystėje, jei tik tokie bus tolimesni norai ir lūkesčiai. Dar noriu paminėti kolegoms, kad tai turbūt antrasis generalinis komisaras Lietuvoje, kuris išdirbo kadenciją nuo pat pradžių iki pabaigos. Pozicija nėra labai lengva ir stabili“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo S.Skvernelis.

Penkerių metų kadenciją baigiantis policijos vadovas L.Pernavas darbą pradėjo 2014 metais lapkričio 11 dieną. Tuo metu jo paskyrimą patvirtino prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Sakė nesiveržiantis į šią poziciją

Primename, kad trečiadienio rytą paklaustas, ar jautė premjero S.Skvernelio palaikymą, R.Požėla teigė, kad per pietus bus atsakymas.

„Šiandien bus sprendimų priėmimas: ar vienas, ar kitas. Turbūt premjeras tikisi, kad Vyriausybė priims sprendimą.

Tiesą pasakius, nesiveržiau ir nesiveržiu į šią poziciją. Esu pasakęs, kad esu karininkas. Tai politinis sprendimas. Jei politikai mato, kad šiandien aš esu vienas iš geresnių sprendimų, tai aš paklūstu tam, esu uniformą nešiojantis pareigūnas.

Gaila bus palikti nepadarytus darbus. Tikrai neabejoju, kad naujasis vadovas tęs nepadarytus darbus ir tarnyba judės į priekį“, – trečiadienio rytą po susitikimo su premjeru teigė R.Požėla.

Pokalbiai jau vyko nuo rugsėjo

VRM ministrė R.Tamašunienė trečiadienį pateikė R.Požėlos kandidatūrą užimti generalinio komisaro postą.

Pokalbiai jau buvo nuo rugsėjo mėnesio ir su ministre, ir su ministru pirmininku.

„Jei būsiu paskirtas, tai pirmiausia reikės susipažinti su esama situacija. Su įvykdytos reformos rezultatais, su rezonansinių bylų esama situacija, kiek aš galėsiu susipažinti, kiek leistų prokuroras“, – teigė R.Požėla.

Pasak R.Požėlos, su premjeru jie trečiadienio rytą aptarė Valstybės sienos apsaugos tarnybos klausimus. „Aptarėme Valstybės sienos apsaugos tarnybos klausimus, nes šiandien dar esu jos vadovas. Sienos apsaugos reikalai, iššūkiai, biudžeto reikalai ir visa kita.

Jei šiandien būčiau patvirtintas į naujas pozicijas, tai ateityje lauktų klausimai, susiję su naująja galima mano darboviete“, – sakė R.Požėla.

VRM pateikė R.Požėlos kandidatūrą

Vidaus reikalų ministrė trečiadienį pateikė pasieniečių vado R.Požėlos kandidatūrą į policijos generalinio komisaro postą.

Pagal lapkritį įsigaliojusią tvarką, naują komisarą skiria Vyriausybė.

R. Požėla policijoje dirbo 1993–2015 metais, iš jų ketverius metus buvo generalinio komisaro pavaduotojas. Nuo 2015 metų pareigūnas vadovauja Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Vidaus reikalų ministerija teigia dar ieškosianti, kas taps pasieniečių vadu vietoj R. Požėlos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.