Seime – jau senokai regėtas demaršas: paprašę papildomų pinigų pagrasino

Seime – jau senokai regėtas demaršas: komiteto nariai išbrokavo Vyriausybės pateiktą biudžeto projektą, o karingai nusiteikęs pirmininkas prakalbo, kad būtina tesėti pažadus, nes kitaip bus liūdna.

E.Jovaišos (kairėje) vadovaujamo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pageidavimus dėl biudžeto valstiečių lyderis R.Karbauskis pavadino nerealiais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Jovaišos (kairėje) vadovaujamo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pageidavimus dėl biudžeto valstiečių lyderis R.Karbauskis pavadino nerealiais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eugenijus Jovaiša<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Jovaiša<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga, Zenonas Streikus, Eugenijus Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga, Zenonas Streikus, Eugenijus Jovaiša.<br>D.Umbraso nuotr.
E.Jovaišos (kairėje) vadovaujamo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pageidavimus dėl biudžeto valstiečių lyderis R.Karbauskis pavadino nerealiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Jovaišos (kairėje) vadovaujamo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pageidavimus dėl biudžeto valstiečių lyderis R.Karbauskis pavadino nerealiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2019-11-08 06:16, atnaujinta 2019-11-08 11:55

Seimo Švietimo ir mokslo komitete daugumą turintys valdantieji, remiami opozicijos, Vyriausybės iškeptą kitų metų valstybės biudžeto pyragą užvakar šveitė į šiukšlių dėžę. Beje, trečiadienį kaip tik buvo minima Pyragų diena.

Komiteto nariai bemaž vieningai nusprendė, kad turi būti atriekta daugiau ne tik vėl streikais grasinantiems mokytojams – iš viso paprašyta švietimui papildomai skirti beveik 180 mln. eurų.

Tiesa, valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis iškart pareiškė, kad tokia suma yra nereali ir valstybės iždui nepakeliama. Vis dėlto komitete vykusio balsavimo jis nesureikšmino – esą galutinį žodį tars Seimas.

Bet biudžeto projektui nepritarusio Švietimo ir mokslo komiteto vadovas valstiečių atstovas Eugenijus Jovaiša lengvai nusileisti neketina: „Nereikėjo pažadėti to, ko negali ištesėti.“

– Vyriausybės teiktam biudžeto projektui komitete pritarė tik vienas valdančiųjų atstovas, kiti balsavo prieš. Kaip tai galite paaiškinti? – „Lietuvos rytas“ ketvirtadienį paklausė E.Jovaišos.

– Komitetas įsitikinęs, kad biudžetas yra netinkamas. Švietimui jame skiriama ypač mažai pinigų.

Mes analizuojame pokyčius kitose srityse ir matome, kad, pavyzdžiui, sveikatos ar krašto apsaugos finansavimas didėja.

Daugiau lėšų skiriama ir švietimui, bet pagal didinamą finansavimą jis yra atsidūręs priešpaskutinėje vietoje. Vadinasi, nusigręžiama nuo pirminių nuostatų, kad švietimas mums yra prioritetas. Kaip čia dabar taip yra?

Norint, kad švietimas būtų kokybiškas, reikia kelti mokytojų ir dėstytojų kvalifikaciją. Tik tokie pedagogai gali užtikrinti, kad vaikai gautų patį geriausią išsilavinimą, ir tik taip galime lipti iš skurdo.

Bet geras mokytojas yra tada, kai jis gali nuolat kelti kvalifikaciją ir nesirūpinti savo socialine gerove, nes ji jam turi būti garantuojama. Bet su tokiu biudžetu, koks yra, nieko panašaus mes nepasieksime.

– Ar galite paaiškinti, kaip valdančiųjų prioritetu įvardijama sritis atsidūrė lentelės dugne?

– Negaliu. Aš nuoširdžiai nesuprantu priežasčių, kodėl taip yra, ir negaliu paaiškinti. Man atrodo, kad visiems, kurie ėjome į rinkimus, turi būti aiškūs valstybės prioritetai. Juolab kad tam nereikia labai daug pinigų.

– Galėtumėte įvardyti, kiek jų reikia?

– Mes tą sumą įvardijome. Bet noriu pasakyti štai ką: pradėtam universitetų jungimuisi iš pradžių reikėjo 3,5 mln. eurų, o dabar reikia 2,5 mln. eurų. Tačiau jų nėra.

Štai toks paradoksas: aukštųjų mokyklų reforma pradėta, o ją užbaigti pinigų nėra. Tai tik pavyzdys, nes mes matome labai keistų pageidavimų iš kitur.

Manau, komitetas, atmesdamas biudžeto projektą, pasielgė labai teisingai ir logiškai. Kam tada tos mūsų pataisos, jeigu niekas jų nepaiso? Turi būti atkreiptas dėmesys, ir tokiu balsavimu mes rodome, kad nepritariame biudžetui.

– Bet koks kitas gali būti logiškas žingsnis, jei Vyriausybė neatsižvelgs į komiteto siūlymus? Ką darysite, kai streikais vėl grasina mokytojai?

– Kol kas negaliu to prognozuoti. Išties iškils klausimas, kaip toliau elgtis. Jei šis komiteto siunčiamas signalas nebus išgirstas, bus liūdna.

– Tačiau ugnis, ko gero, bus nukreipta ir į jūsų komitetą?

– Manau, tai būtų neteisinga, nes yra vykdomoji valdžia, kuri formuoja biudžetą. Taip, buvo duoti pažadai, bet aš tos naštos dėl nevykdomų pažadų neužkelčiau ant komiteto narių pečių.

– O kas turės prisiimti atsakomybę už duotus, bet nevykdomus ar laužomus pažadus?

– Atsakomybę Seimas turės dalytis su Vyriausybe. Vieno kalto čia nebus. Pamatysime, kaip dėl biudžeto ir dėl kiekvieno mūsų komiteto pasiūlymo atskirai bus balsuojama Seimo salėje. Matysime, koks požiūris į švietimą.

– Kaip manote, koks gali būti vaizdas?

– Turiu labai didelę viltį, jog Seimas supranta, kad švietimas – svarbiausia nacionalinio saugumo dalis. Turbūt nereikia sakyti, kas bus, jei neturėsime išsilavinusių žmonių.

– Jūsų balse justi didelis nusivylimas.

– Ne, aš nesu nusivylęs, tik galvoju, kalbuosi, viliuosi.

Būna, kad apima neviltis: Dieve, kodėl taip nesuprantama? Bet aš, kaip ir visas komitetas, toliau ieškome išeičių.

– Ar manote, kad pavyks jas rasti?

– Esu optimistas. Kompromisų reikės ieškoti ir vieniems, ir kitiems. Tik nežinia, kokia bus tų kompromisų kaina.

– Kokios tos vadinamos raudonosios linijos, kurių neperžengsite?

– Privalo atsirasti 10,3 mln. eurų mokinio pagalbai, turi būti išlyginti visų mokytojų atlyginimai, rasta lėšų 10 proc. didinti mokytojų valandinį darbo apmokėjimą, kaip buvo sutarta derybose.

Tam reikia arba 26 mln., arba 52 mln. eurų – priklausomai nuo pasirinktų datų. Yra ir daugiau sričių, kurioms tiesiog privalome rasti pinigų.

– Komiteto įvardyta suma – įspūdinga, o Vyriausybė nesiunčia signalų, jog smarkiai laviruotų. Bus kaktomuša?

– Pirmiausia bus derybos. Manau, kiti sektoriai turės įrodyti, ar jų poreikiai tikrai pagrįsti.

– Dėl švietimui žadamo per menko finansavimo pasigirsta priekaištų ir ministrui Algirdui Monkevičiui. Ar jis pakankamai gynė savo krepšelį?

– Žinau, kad jis labai kovojo už mūsų įvardijamus prioritetus, tie komiteto siūlymai neatsirado iš niekur. Atsirado būtent iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos. Tai mūsų bendras darbas. A.Monkevičius yra mūsų pusėje.

– Kurioje pusėje pamatysime jus, jei Vyriausybė nepritartų komiteto siūlymams? Kokie bus jūsų žingsniai? Bus protestų?

– Jau ir dabar juos matote. Mano veiksmai ir balsavimas labai aiškūs ir nedviprasmiški.

Aš siunčiu žinią, kad nenoro kitaip pažvelgti į biudžetą pasekmės gali būti labai liūdnos.

Vylėsi, kad dalį sprendimų pavyks rasti

Ketvirtadienį „Lietuvos ryto“ pakalbintas valstiečių vadovas R.Karbauskis nemano, kad griežti Švietimo ir mokslo komiteto reikalavimai gali kelti problemų priimant visą kitų metų biudžeto projektą.

Pripažinęs, jog toks balsavimas rodo principingą komiteto narių požiūrį, R.Karbauskis sakė, kad įvykdyti visus reikalavimus nerealu, bet dalį sprendimų pavyks rasti.

Valstiečių vedlys taip pat neabejojo, kad biudžeto projektui nepritars ir Audito komitetas, kuriame dominuoja opozicijos atstovai.

Tuo metu R.Karbauskio vadovaujamas Kultūros komitetas vakar pritarė biudžeto projektui. Tiesa, buvo balsuota už siūlymą išlaidas kultūrai kitąmet didinti 8 mln. eurų daugiau, nei numatyta biudžete, papildomų lėšų numatant kultūros darbuotojų algoms, bibliotekoms, naujoms knygoms įsigyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.