Vytautas Bruveris. R. Karbauskis nesuvaldo chaoso: nenori ar negali?

Kiek valdomas valdančiųjų vežimas, per biudžeto projekto svarstymo kemsynus dardantis į Seimo rinkimų kampanijos tiesiąją?

Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bruveris.
Vytautas Bruveris.
Ramūnas Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 10, 2019, 9:27 AM

Pagrindinis šio vežimo vadeliotojas, valstiečių galva R.Karbauskis šią savaitę pažėrė ugningų tiradų pagrindinių partijos priešų – opozicijos ir žiniasklaidos – adresu.

Pasak pagrindinio šalies valstiečio, šie priešai pila melo ir patyčių purvą ant devynis prakaitus dėl tautos gerovės liejančių valstiečių, o jį, R.Karbauskį, pavertė „virtualiu Karabasu“.

Dar išradingesnė užkulisiuose išties markizu Karabasu tituluojamo veikėjo mintis – esą opozicijos ir žiniasklaidos kritika buvo viena priežasčių, kodėl premjeras S.Skvernelis susirgo vėžiu.

Šia diagnoze valstiečių vedlys neapsiribojo ir pranešė, kad tų piktadarių tikslas – kuo labiau sutrikdyti visų valdančiųjų fizinę sveikatą.

Vis dėlto R.Karbauskis nenuleidžia rankų – partija esą laimės ir šį karą, ir Seimo rinkimus, o paskui rinksis, ką imti valdžios partneriais.

Tai gali būti ir dabartiniai opoziciniai socialdemokratai, gali būti ir liberalai ar net konservatoriai. Žinoma, jei pastarieji pakankamai atgailaus.

Būtų galima prisiminti, kad R.Karbauskis jau ne pirmą kartą žada įvairias valstiečių pergales, tiesa, tikrovė tuos pažadus negailestingai sugriauna.

Akivaizdu, kad naujausiais šūkiais R.Karbauskis mėgina raminti savo šalininkus, taip demonstruoti, jog ir toliau valdo padėtį, o gautas kurtinamas antausis, žlugus bandymams išversti iš Seimo pirmininko posto buvusį dėstytoją V.Pranckietį, jam nė motais.

Savo jėgą valstiečių vedlys bando rodyti ir tiesioginėje kovoje su V.Pranckiečio vadovaujama Seimo valdyba, kurioje R.Karbauskiui lojalūs politiniai bendrakeleiviai nebeturi daugumos.

Neseniai Seimo valdyba buvo pritarusi etikos sargų pasiūlymui grąžinti kai kurias šią kadenciją pačių valstiečių panaikintas privilegijas, tarkime, leisti dalį parlamentinei veiklai skirtų lėšų vėl panaudoti automobilių nuomai, taip pat įvairioms reprezentacinėms reikmėms.

R.Karbauskis, žinoma, iškart pasipiktino tokia V.Pranckiečio ir opozicijos atstovų valdyboje puota maro metu, nors privilegijų grąžinimui pritarė ir kai kurie valdantieji.

Tiesa, valdyba vis dėlto atšaukė savo sprendimą.

Matyt, tiek V.Pranckietis, tiek jo kolegos suprato, kad švaistytis tokiais dalykais prieš Seimo rinkimus pernelyg pavojinga.

Dar vienas R.Karbauskio žygis tautos labui – pasiūlymas tiesiogiai internete transliuoti ne tik Seimo plenarinių, komitetų, komisijų, bet ir valdybos posėdžius. Oficialus motyvas – siekti kuo didesnio skaidrumo.

Bet, ko gero, dar svarbesnis valstiečių vadovo siekis – dokumentuoti, o po to paviešinti, kokia V.Pranckiečio vadovaujama valdyba yra kenkėjiška.

Pavyzdžiui, kaip tuo atveju, kai ketvirtadienį netyčia ar tyčia pakrikus valdybos nariams nebuvo priimtas sprendimas dėl ekspertų išvados, kurios reikia, kad į priekį pajudėtų prekybos centrų apmokestinimas, įskaičiuotas į Vyriausybės biudžeto projektą.

„Tai elementarus sabotažas, šlykštus elgesys“, – negailėjo epitetų valdybai R.Karbauskis.

Opozicija ketvirtadienio posėdyje, naudodamasi procedūriniais kabliukais, taip pat neleido valstiečiams net pateikti biudžeto projekte įskaičiuotų automobilių taršos ir nekilnojamojo turto mokesčių.

Tačiau jau seniai vieša paslaptis, kad ir daugelis Seimo valstiečių yra itin nepatenkinti biudžeto projektu, o kai kurie jų net ragino versti savo pačių Vyriausybę.

Šis nepasitenkinimas jau vis labiau ima lietis viešumoje. Juk būtent valdančiųjų valstiečių atstovai dominuoja tarp alkaniausių Seimo narių, kurie prašydami ar netgi reikalaudami papildomų pinigų ėmė plėšyti kitų metų biudžeto projektą.

Daugelis prašytojų įrodinėja, kad šimtų tūkstančių ar net milijonų labiausiai reikia toms vienmandatėms apygardoms, kuriose jie buvo išrinkti ir kuriose, aišku, kandidatuos į Seimą kitą rudenį.

Jau praėjusios savaitės pabaigoje Seimo narių papildomų siūlymų biudžetui suma viršijo 100 mln. eurų. Iš šios sumos vien valstiečių pageidavimai sudarė per 90 mln. eurų.

Nenuostabu – vien Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas E.Jovaiša, nuolat kritikuojantis Vyriausybę, kad ji nesirūpina švietimo sistema, pareikalavo skirti papildomai 73 mln. eurų.

Negana to, E.Jovaiša su bendraminčiais iš saviškių stovyklos ir opozicijos šią savaitę smogė dar smagiau – komitetas atmetė biudžeto projektą, pridėdamas papildomų reikalavimų, kuriems įvykdyti reikėtų jau 180 mln. eurų.

Šitoks Seimo komitetas demaršas – beprecedentis įvykis dabartinėje kadencijoje.

Ko gero, E.Jovaišai, taip pat kitiems politikams streikai, kuriais vėl grasina mokytojai, prieš Seimo rinkimus yra baisiau nei kaktomuša su Vyriausybe.

Premjero S.Skvernelio komanda jau pranešė, kad tokių didžiulių pinigų švietimo sistemai niekas neduos.

Tačiau derybos dėl mažesnių sumų, be abejo, vyks, tai, beje, žadėjo ir R.Karbauskis. Tiktai nežinia, kaip tos derybos baigsis.

Lyg būtų negana pažadus vykdyti raginančio E.Jovaišos, savus reikalavimus, kuriems įgyvendinti reikia daugiau nei 70 mln. eurų, šią savaitę tėškė ir valstiečių vadovaujamas Kaimo reikalų komitetas.

Tiesa, biudžeto projektui jis pritarė.

Stebint tokį, regis, chaotišką vaizdą, kyla klausimas: kodėl R.Karbauskis nesuvaldo šio srauto? Juk tai dabar turėtų būti vienas pagrindinių jo uždavinių.

Nevaldo dėl to, kad negali? Ar dėl to, kad nenori? Ar dėl vieno ir dėl kito kartu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.