Dėl sukilėlių valstybinių laidotuvių tūkstančiai baltarusių atvyks į Vilnių, jie slepia kelionės tikslą

Gedimino kalne surastų 1863–1864 metų sukilėlių palaikų valstybinėse laidotuvėse Vilniuje kitą savaitę rengiasi dalyvauti ir tūkstančiai baltarusių.

 Tai, kad Gedimino kalne rasti K.Kalinausko palaikai, specialistai paskelbė daugiau kaip prieš dvejus metus.
 Tai, kad Gedimino kalne rasti K.Kalinausko palaikai, specialistai paskelbė daugiau kaip prieš dvejus metus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-16 15:10, atnaujinta 2019-11-16 15:12

Vienas 1863–1864 metų sukilimo vadų Konstantinas Kalinauskas (baltarusiškai – Kastus Kalinouski), kurio palaikai buvo atkasti su kitais 19 sukilėlių, nubaustų mirties bausme, Baltarusijoje laikomas tautos didvyriu.

Todėl norintiems dalyvauti valstybinėse laidotuvėse Vilniuje baltarusiams Lietuvos ambasadoje buvo išduodamos specialios nemokamos vizos. Tuo susidomėjo daugiau kaip 1000 Baltarusijos piliečių.

Tiesa, Baltarusijos žiniasklaidoje pasipylė komentarų, jog šios vizos daugeliui bus būdas nemokamai apsilankyti Vilniaus parduotuvėse.

Baltarusijos sostinėje Minske veikianti švietėjiška draugija „Amaroka“ (dar žinoma kaip „Art siadziba“) ketina siųsti penkis autobusus į sukilėlių laidotuves Vilniuje.

Šios kelionės organizatorės Valerijos Černomorcevos manymu, kitą penktadienį į Lietuvos sostinę turėtų atvažiuoti keli tūkstančiai baltarusių. Jie vyks už savo pinigus, niekas šios kelionės neremia.

„Dabar, kai kilo grėsmė iš Rytų, K.Kalinauskas mums labai svarbus. Oficialusis Minskas jo atsisako, bet sąmoningai demokratinei visuomenei, tiems, kurie nenori gyventi Rusijoje, jis – nacionalinis didvyris“, – sakė V.Černomorceva.

Tačiau „Lietuvos ryto“ pašnekovės teigimu, kai kurie jos pažįstami slepia nuo bendradarbių, kad vyks į sukilėlių perlaidojimo ceremoniją, nes baiminasi netekti darbo. Daugelis pasiprašė penktadienį laisvos dienos aiškindami, kad važiuoja į Vilnių apsipirkti.

„Baltarusiams šios laidotuvės labai svarbios. Nors baltarusiai ir gyvena prorusiškoje valstybėje, tautos didvyriai gyvi jų širdyse“, – kalbėjo Lietuvos gudų kultūros draugijos pirmininkas Aliaksandras Adamkovičius.

Tačiau A.Adamkovičius kritiškai vertino anksčiau paskelbtą baltarusių intelektualų viešą prašymą Lietuvai perlaidoti K.Kalinausko palaikus Baltarusijoje: „Taip negalima. Jie nužudyti per sukilimą, užkasti kartu ir tiek metų gulėjo kartu, o dabar ką – dalysimės?“

Beje, į Lietuvos sostinę kitą savaitę iš Minsko ketina atvykti 16 aktorių parodyti spektaklio baltarusių kalba apie sukilimą.

Vadina didvyriu

K.Kalinauskas (1838–1864) Baltarusijoje laikomas nacionaliniu didvyriu, politinio ir karinio pasipriešinimo Rusijai simboliu.

XX amžiuje K.Kalinauską šlovino ir baltarusių emigrantai, ir sovietų valdžia. Jo vardu pavadintos gatvės, sukurti kino filmai, Minske ir Svisločiuje stovi paminklai.

K.Kalinauskas buvo ne tik 1863–1864 metų sukilimo vadas, bet ir poetas, taip pat pirmojo baltarusiško periodinio leidinio „Mužyckaja prauda“ įkūrėjas. Šis laikraštis buvo platinamas tarp sukilėlių Vilniaus ir Gardino kraštuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.