Piktnaudžiavimu kaltinto kandidato praeitis A. Verygai neužkliuvo – paskyrė vadovu

Sveikatos apsaugos ministerija Nacionalinio transplantacijos biuro vadovu paskyrė Artūrą Bagotyrių. Tą patį A.Bagotyrių, kuris prieš šešerius metus buvo teisiamas už piktnaudžiavimą tarnyba, atsidūrė Specialiųjų tyrimų tarnybos akiratyje ir bandė iškuopti problemas „auksinių miltų“ skandale, kai pasitraukė agentūros vadovė Aldona Miliuvienė.

 Transplantacijos biuro vadovo konkursą laimėjo A. Bagotyrius.<br> lrytas.lt koliažas
 Transplantacijos biuro vadovo konkursą laimėjo A. Bagotyrius.<br> lrytas.lt koliažas
 A.Bagotyrius.<br> SAM nuotr.
 A.Bagotyrius.<br> SAM nuotr.
Atliekama transplantacija.<br>T.Bauro nuotr.
Atliekama transplantacija.<br>T.Bauro nuotr.
Atliekama transplantacija.<br>T.Bauro nuotr.
Atliekama transplantacija.<br>T.Bauro nuotr.
Atliekama transplantacija.<br>T.Bauro nuotr.
Atliekama transplantacija.<br>T.Bauro nuotr.
Transplantacija.<br>D.Umbraso nuotr.
Transplantacija.<br>D.Umbraso nuotr.
Transplantacija.<br>D.Umbraso nuotr.
Transplantacija.<br>D.Umbraso nuotr.
Donoro kortelė.
Donoro kortelė.
Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 3:56 PM, atnaujinta Nov 22, 2019, 5:04 PM

Tiesa, jo vadovaujama Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (RRA) nesugebėjo valstybei grąžinti teismo priteistų 330 tūkst. eurų už per brangiai pirktus produktus. Vėliau ši įstaiga bankrutavo.

Plačiau apie „auksinių miltų“ skandalą paskaitykite: Miltų varguoliams pirkėjai gavo niuksą – turės grąžinti paramą

Plačiau apie tai, kodėl A.Bagotyrius buvo teisiamas paskaitykite: Buvęs žemės ūkio viceministras A. Macijauskas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba

Vadovu paskirtas po pokalbio su ministru

Valstybės tarnybos departamente buvo surengtas konkursas dėl Transplantacijos biuro vadovo pareigų. Konkurso dieną į vertinimą komisijoje atvyko 9 pretendentai, iš kurių komisija po vertinimo išrinko du geriausiai pasirodžiusius.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga A.Bagotyrių ir dar vieną konkurse dalyvavusį pretendentą pasikvietė į pokalbį ir priėmė netikėtą sprendimą – biurui vadovaus būtent A.Bagotyrius.

Sveikatos apsaugos ministerija savo pranešime nurodė, kad A.Bagotyrius yra apdovanotas padėka Lietuvos vardo tūkstantmečio proga ir I laipsnio Tarnybos garbės ženklu „Už pavyzdingą ir nepriekaištingą tarnybą“ bei jubiliejiniu medaliu Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio proga.

Tačiau nė pusė žodžio neužsiminė apie jo abejotiną reputaciją ir besivelkantį kaltinimų piktnaudžiaujama veikla šleifą, kai jis dirbo Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje generalinio direktoriaus pavaduotoju ir vadovavo Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai.

Pasak ministerijos, iškart po konkurso buvo išsiųstos reikiamos užklausos į specialiąsias tarnybas. Gauti atsakymai patvirtino A. Bagotyriaus patikimumą eiti įstaigos vadovo pareigas.

Bet koks šešėlis kerta per organų donorystę

Nacionaliniam transplantacijos biurui A.Bagotyrius turėtų vadovauti nuo gruodžio pradžios.

Organų donorystė – ypač jautri sritis. Bet koks šešėlis ar abejonė labai kerta per donorystės procesą.

Labai gerų laikų organų donorystė Lietuvoje neišgyveno niekada. Tačiau šio žmogaus atėjimas į vadovo postą gali viską tik pastūmėti žemyn.

Gyventojams užtenka bet kokio šleifo ir jie atsisako aukoti mirusiojo artimo asmens organus. Šioje srityje turi viskas būti labai skaidru, padoru ir tyra, kad organų donorystė Lietuvoje atneštų viltingų prošvaisčių.

Seimo narė Ingrida Šimonytė feisbuke taip pat pasidalino pastaba apie A.Bagotyriaus naujas pareigas.

A.Bagotyrius ėjo į rinkimus su valstiečių vėliava

Transplantacijos biuro vadovu paskirtas A.Bagotyrius bandė patekti ir į politiką.

2007 metais jis ėjo į savivaldybių tarybų rinkimus su valstiečių vėliava. Bandė savo laimę Vilniaus mieste, tačiau į savivaldybę nepateko.

Vėliau jis pasuko į Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą.

„Ar kas nors norėtų lažintis, kad dabar NTB bus tyliai išbrauktas iš reorganizuojamų SAM įstaigų sąrašo?“, – klausė konservatorių partijos narė.

STT: galutinį sprendimą priima įstaigos vadovas

Specialiųjų tyrimų tarnybos Komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Keblienė portalui lrytas.lt pakomentavo kaip jie pateikia informaciją.

„STT pagal Korupcijos prevencijos įstatymo 9 straipsnį teikia informaciją apie tą asmenį prieš paskiriant jį į pareigas.

Galutinį sprendimą priima įstaigos vadovas, kuris skiria į pareigas, turėdamas visą tą pateiktą informaciją pagal tą baigtinį sąrašą aspektų, kurie yra įvardinti įstatyme.

Jis priima sprendimą – įvertinęs visas aplinkybes ir visą turimą informaciją – ar skirti, ar neskirti.

Mes niekada neteikiame jokio siūlymo – ar skirti asmenį į pareigas, ar jo neskirti. Tiesiog pateikiame informaciją“, – sakė R.Keblienė.

SAM: atšaukti iš pareigų neplanuojama

Sveikatos apsaugos ministero patarėja Lina Bušinskaitė taip pat pakomentavo apie A.Bagotyriaus paskyrimą.

„SAM primena, kad konkursą į Nacionalinio transplantacijos biuro vadovus vykdė Valstybės tarnybos departamentas (VTD), vadovaudamasis tvarka, kuria atrenkami biudžetinių įstaigų vadovai.

Kitaip tariant, konkursus į biudžetinių įstaigų vadovus vykdo ne SAM. Taip yra organizuojama daugybė konkursų į biudžetinių įstaigų vadovus ir tai nėra naujiena.

Pagal nustatytą tvarką, kiekvienas pretendentas, dalyvaudamas VTD rengiamame konkurse, turi užpildyti nepriekaištingos reputacijos deklaraciją. Pagal ją, VTD sprendžia – leisti ar neleisti pretendentui dalyvauti konkurse. Vėliau, atrinkus du kandidatus, prieš jų kandidatūras teikiant institucijai, VTD patikrina apie šiuos asmenis įrašus atitinkamuose registruose.

Tik įsitikinus dėl kandidatų nepriekaištingos reputacijos, kandidatūros yra teikiamos institucijai galutiniam sprendimui priimti. Tokių pačių procedūrų yra laikosi visuomet. Norėdami sužinoti dagiau apie konkursų tvarką, turėtumėte kreiptis į VTD.

SAM, gavusi VTD atrinktus du kandidatus ir pasirinkusi vieną, kaip ir įprasta, išsiuntė reikiamas užklausas į STT. Gautas atsakymas iš STT patvirtino A. Bagotyriaus patikimumą eiti įstaigos vadovo pareigas.

Sprendimas dėl naujai paskirto Transplantacijos biuro vadovo nebus atšaukiamas, nes tam nėra teisinio pagrindo ir jis buvo atrinktas laikantis visų reikiamų procedūrų, t.y. teisėtai.

Tad atšaukti iš pareigų neplanuojama, nes, tikėtina, kad tuomet klausimai persikeltų į teismus, o įstaiga būtų be nuolatinio vadovo. Tokių situacijų sveikatos sektoriuje jau būta, tai norėtųsi, kad jos nesikartotų“, – teigė sveikatos apsaugos ministro patarėja L.Bušinskaitė.

A.Bagotyrius: „Esu nepriekaištingos reputacijos“

„Lietuvos aukščiausiasis teismas nustatė, kad pažeidimo nebuvo ir jokių piktnaudžiavimo požymių. Esu visiškai išteisintas.

Taigi gali būti demokratinėje valstybėje žmogui (metami kaltinimai – aut. pastaba) ir daug santykių yra reguliuojama teisiniais būdais. Teismas nustato – žmogus kaltas ar ne.

Šiuo atveju teismas nustatė, kad aš visiškai nekaltas ir esu nepriekaištingos reputacijos. Nėra jokios mano kaltės ir puikiai žinau įstatymus. Jokio pažeidimo įdarbinant iš mano pusės nebuvo ir jo nėra.

Ar gali vadovauti tokiai jautriai sričiai? Be jokios abejonės. Esu baigęs mokslus – visuomenės sveikatos mokslų magistrą. Baigiau du universitetus – Vilniaus universitetą ir Sveikatos mokslų universitetą. Dėl to savo gebėjimais aš tikrai neabejoju.

Kai tapau atsakingas už „auksinių miltų“ skandalą, jau tą košę aš tik srėbiau. Aš tame procese niekada nedalyvavau. Tie žmonės, kurie dalyvavo ir buvo iškeltos bylos, buvo vykdomi tyrimai – aš tame procese nedalyvavau. Turėjau valyti tik pasekmės ir gerinti įstaigos vardą. Viskas buvo pridaryta iki manęs buvusių įstaigos vadovų.

Buvę vadovai neteisingai vykdė pirkimus ir buvo pritaikytos finansinės korekcijos. Dėl to įstaiga ir bankrutavo. Man pavyko laimėti vieną teismą ir buvo pripažinta, kad 200 tūkstančių eurų bauda ar finansinė nuoskaita buvo neteisinga. Buvusių vadovų kaltė, kad jie nesukontroliavo procesų. Aš juk nebuvau vadovas, tuo metu buvo vadovai visiškai kiti. Aš net nebuvau įtrauktas į viešųjų pirkimų komisiją“, – portalui lrytas.lt komentavo A.Bagotyrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.