Ministras V. Šapoka bandė raminti dejuojančius seimūnus

Seimas grąžino Vyriausybei tobulinti trijų komitetų – Audito, Žmogaus teisių bei Švietimo ir mokslo – išbrokuotą kitų metų biudžeto projektą. Pirmadienį surengtose jo palydėtuvėse opozicijos atstovai dejavo, o valdantieji tylėjo.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas V.Ąžuolas priminė paliktas skolas.
Biudžeto ir finansų komiteto vadovas V.Ąžuolas priminė paliktas skolas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-26 13:45, atnaujinta 2019-11-26 13:46

Jeigu būtų Seimo valia, Sauliaus Skvernelio vadovaujamai Vyriausybei reikėtų papildomai surasti beveik pusę milijardo eurų, kad kitų – rinkimų metų biudžeto pyragas patenkintų visų politikų apetitą.

Tokia papildomų pinigų suma prikapsėjo biudžeto projektą svarstant Seimo komitetuose. Antai vien projektui nepritaręs Švietimo ir mokslo komitetas kitąmet mokytojų, dėstytojų ir mokslininkų algoms papildomai reikalauja daugiau kaip 150 mln. eurų.

Tiesa, ir politikai rauko nosį dėl Vyriausybės, prezidento ir jų pačių siūlymų, kaip papildyti pajamas.

Vadino melagių biudžetu

Bene didžiausia kritikos banga dėl biudžeto ant valdančiųjų galvų plūstelėjo iš didžiausios opozicinės konservatorių frakcijos.

Gintarė Skaistė biudžetą vadino labiausiai nuviliančiu iš kada nors buvusių ir netgi melagių biudžetu, nes esą nėra vykdomi valdžios duoti įsipareigojimai.

„Įsijautę į Kalėdų Senelio vaidmenį, kai vienintelis originalus sprendimas yra, kas pasiūlys daugiau vaiko pinigų, pamirštate pagrindinį savo uždavinį – kokybiškai organizuoti viešąsias paslaugas ir mokėti padorų darbo užmokestį tiems, kurie dirba valstybei“, – pamokslavo G.Skaistė.

Prabilo apie apkasus

Konservatorius Mykolas Majauskas ragino valdančiuosius atsiimti dabar Seime svarstomus įvairius projektus, kurie esą išprovokavo daug nereikalingų konfliktų ir pykčio.

„Valdantieji su naujais mokesčiais išsikasė sau tokius gilius apkasus, kad nemato nei į ką šaudo, nei nuo ko ginasi, o ir patys iš tų apkasų, panašu, nežino kaip išlipti“, – kalbėjo M.Majauskas

Apie tai, kad dar vasarą, premjero kabinete diskutuojant dėl koalicinės sutarties, nebuvo kalbos apie jokius naujus mokesčius vakar užsiminė šiose derybose dalyvavęs „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis: „Per koalicijos sutartį buvo pervažiuota buldozeriu.“

Tuo metu konservatorių frakcijos narė Ingrida Šimonytė negailėjo kritikos finansų ministrui Viliui Šapokai, kurio anksčiau užkurta mokesčių reforma esą išmušė skylę biudžeto laive: „Siūlant neskubinti reformos finansų ministro didybė nugalėjo, planas buvo patvirtintas trejiems metams. Labai reikėjo to simbolinio milijardo.

Ar nekenčia ministro didybė dabar, kai reforma atsukinėjama atgal, paskutinę minutę, svarstomų formulių puokštė margesnė už povo uodegą, o ministras net nedrįsta su šiais siūlymais ateiti į Seimą?“

Ragino susandarinti langus

Už kitų metų biudžetą žadėjo nebalsuoti ir socialdemokratai.

Opozicijos lyderis Julius Sabatauskas stebėjosi, jog vis dar nežinoma, kokie bus kitąmet mokesčiai, kaip didės pensijos ir viešojo sektoriaus darbuotojų algos: „Prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymai biudžetui vienas po kito irgi keliauja į šiukšlių dėžę, dalis Vyriausybės pasiūlymų taip pat netinka.“

J.Sabatauskas valdančiuosius ragino laikytis bent pačių pasirašytų susitarimų su socialiniais partneriais ir nefantazuoti, jog tam reikia šimtų milijonų ar milijardų.

Kitas socialdemokratas Algirdas Sysas, prisiminęs pernykštį Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos šturmą, paragino ir kitas valdžios įstaigas pasirūpinti sandaresniais langais.

Dūrė pirštu į konservatorius

Pirmadienį vykusiose diskusijose dėl biudžeto projekto valdantieji dalyvavo vangiai, bet atskirto, kad vis dar jaučiamos konservatorių valdymo pasekmės.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas valstietis Valius Ąžuolas apgailestavo, kad vienai ar kitai sričiai skirti didesnio finansavimo valdžia negali, nes ji turi dengti ankstesnių vyriausybių skolas: „Reikia atsisukti atgal ir pažiūrėti, dėl kokių sprendimų šiandien turime mokėti.

Prieš dešimtmetį neatsakingai pasiskolinome 2 mlrd. eurų, po 200 mln. kasmet turime permokėti vien už didesnes palūkanas, o jeigu turėtume tuos milijonus papildomų pinigų? Niekam nereikėtų eiti streikuoti, visiems visko užtektų.“

Kitas valstietis Tomas Tomilinas skaidrėmis bandė iliustruoti teiginius, jog dabartinei valdžiai, kaip jokiai ankstesnei, pavyko sumažinti socialinę atskirtį, o šį biudžetą pavadino tikrosios gerovės valstybės pradžia.

Tiki Seimo išmintimi

Finansų ministras V.Šapoka, „Lietuvos ryto“ paklaustas, ar Vyriausybei pavyks ištaisyti tai, ką pridirbo Seimas, sakė, kad šiais metais vykstantis biudžeto svarstymas nėra kažkuo išskirtinis.

„Aišku, prieš rinkimus yra daugiau emocijų. Siūlymų kiekvienais metais būna už šimtus milijonų, bet tai mums netrukdo dirbti, visus juos įvertinsime ir pateiksime tikrai subalansuotą ir realistinį biudžetą. Labai tikiuosi, kad ir Seimui pakaks išminties priimti būtent tokį biudžetą“, – vylėsi V.Šapoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.