Lietuvos mozaika: vienur – rekordinis tortas, kitur – eglutė ant vandens

Klaipėda

Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Nov 30, 2019, 1:39 PM, atnaujinta Nov 30, 2019, 1:40 PM

Šiauliai

Šiaulių profesinio rengimo centras penktadienį pristatė naujausią rekordą – milžinišką želė tortą. Šį skanumyną konditerės gamino dvi paras, nes reikėjo laiko sluoksniams sustingti. Rekordiniam gaminiui panaudotas stiklinis akvariumas, į kurį tilpo net 240,87 litro šio dešimties įvairių skonių deserto.

Konditerėms pirmiausia reikėjo sukurti receptą, kad želatinos nebūtų nei per daug, nei per mažai, mat desertas buvo stingdomas čia pat, trečiajame aukšte atvėrus langus. Užfiksuoti rekordinį gardumyną buvo pakviesti profesinio rengimo centro draugai – taip buvo paminėta ir Draugo diena.

Gaminį išmatavo ir užfiksavo speciali komisija, kuri duomenis perduos Lietuvos rekordus fiksuojančiai agentūrai „Factum“. Tai – jubiliejinis, 20-asis, mokymo įstaigos kolektyvo rekordas. Pirmasis rekordas pasiektas 2000ųjų lapkričio 16-ąją – iškeptas ilgiausias ir sunkiausias pyragas. Jo ilgis siekė 86,34 metro, o svėrė jis 211,7 kilogramo.

Klaipėda

Jūrininkų prospekte, prie ženklo su Smeltalės upės pavadinimu, atsirado dar viena panaši lentelė. Joje rašoma, kad tai – Klaipėdos miesto nuotekų griovys.

Nuotrauką socialiniuose tinkluose platinantys klaipėdiečiai paaiškino, kodėl taip nutiko. Jų teigimu, 20 kilometrų ilgio Smeltalė, juosianti Klaipėdą iš rytų ir pietų, kadaise buvo lašišų nerštavietė, viena vėžingiausių upių, žmonių poilsio vieta, o dabar virto pietinės dalies paviršinių nuotekų surinkimo grioviu.

Smeltalė esą labiausiai užterštas upelis visoje Lietuvoje.

Miesto parodų rūmuose atidaryta taršos mažinimui skirta paroda „Kieta dalelė“ ypač aktuali šiuo metu – miesto gyventojai kenčia dėl smarvės, o pastaruoju metu kilo panika dėl kol kas nepatvirtintos pernelyg didelės chromo koncentracijos miesto centre.

Didžiulėse fotografijose pristatomos kietosios dalelės, surinktos iš šešių uostamiesčio vietų, o Klaipėdos universiteto mokslininkų tyrimas atskleidžia jų neorganinę sudėtį. Tyrimai padeda suvokti kietųjų dalelių poveikį sveikatai, nustatyti taršos šaltinius.

Uostamiestyje jau pradėta ieškoti savanorių dviem didiesiems tarptautiniams renginiams: kitąmet rugpjūčio 5–9 d. vyksiančiam Europos tautų kultūrų festivaliui „Europiada“ ir 2021 metų birželį vyksiančiai didžiųjų burlaivių regatai „The Tall Ships Races“.

Į „Europiadą“ žada atvykti apie 4500 dalyvių iš 20 pasaulio valstybių. Kiekvienam kolektyvui reikės padėti orientuotis mieste, laiku nuvykti į renginių ir poilsio vietas. Numatyta suburti iki 230 savanorių. Į Klaipėdą, kuri taps didžiosios regatos starto uostu, atplauks apie šimtą burlaivių.

Jų įguloms turėtų talkinti iki 120 savanorių.

Ragožiai

Ketvirtadienio rytą Jonavos rajone esančiame kaime žemės užgriuvo žmogų. Atvykę ugniagesiai nukentėjusį vyrą rado be sąmonės.

Jis per dešimt minučių atkastas, vėliau buvo gaivinamas. Nukentėjusįjį pavyko atgaivinti, jis perduotas medikams.

Ėriškiai

Panevėžio rajone tragiška lemtis ištiko 52 metų moterį – ji rasta negyva gatvių sankryžos kampe iškastoje vandens prisipildžiusioje duobėje. Negyvą moterį surado jos vyras. Sugrįžęs iš darbo ir namuose neradęs žmonos, jis puolė jos visur ieškoti.

Ėriškiuose tiesiamos vandentiekio ir kanalizacijos trasos, todėl įvairiose vietose iškastos duobės ir grioviai. Duobė, kurioje nuskendo moteris, buvo dviejų metrų ilgio ir bemaž metro pločio, o gylis siekė 2 metrus.

Plungė

Atidarytas tunelinis viadukas po geležinkeliu Dariaus ir Girėno gatvėje. Tunelio aukštis – 4,5 metro, ilgis – 57 metrai, plotis – 8 metrai. Automobiliams skirtos dvi eismo juostos, įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai. Rangovai tunelį po geležinkeliu pastatė per 17 mėnesių.

„Miesto gyvenimo ritmo nebetrukdys geležinkelis, kuris, uždarius pervažą, padalindavo Plungę į dvi dalis“, – sakė Plungės rajono savivaldybės meras A.Klišonis.

Anykščiai

Šiemet Kalėdų Senelio rezidencija tapsiantis miestas šventėms per 12 metrų aukščio eglę nusprendė statyti ant vandens, Šventosios upėje tarp dviejų tiltų, ant pontoninės platformos.

Pati rezidencija bus ant aukšto upės skardžio esančiame renovuotame viešosios bibliotekos filiale, vadinamajame Okuličiūtės dvarelyje.

Sasnava

Netoli Marijampolės esančio miestelio senosiose kapinėse buvo atidengtos paminklinės lentos 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Sasnavos valsčiaus savanoriams ir Vyties Kryžiaus kavalieriams.

Jose iškaltos 15 kavalierių ir 105 savanorių pavardės.

Zapyškis

Pirmieji bandymai apšviesti Kauno rajone, Nemuno pakrantėje, šimtmečius stovinčią restauruotą Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią surengti antradienio vakarą. Tačiau, specialistų teigimu, dar reikia atlikti kai kuriuos darbus, sureguliuoti prožektorius, todėl kol kas bažnyčia bus apšviesta tik savaitgaliais.

Pagal projektą, aikštelėje greta bažnyčios turėtų atsirasti ilgas suolelis, padengtas rankų darbo keraminėmis plytelėmis, teritorija bus pritaikyta ir neįgaliesiems.

Panevėžys

44 metų panevėžietis nuvažiavo į Staniūnų gatvėje veikiančią kliniką. Mašiną „Ford Focus“ jis pastatė šalia esančioje aikštelėje. Striukę koridoriuje pakabinęs vyras net neįsivaizdavo, kad čia lankysis vagišius, todėl kišenėje paliko mašinos raktelius.

Po gydytojos apžiūros išėjęs ir apsivilkęs panevėžietis pastebėjo, kad nebėra raktelių. Išpuolęs į lauką jis neberado ir automobilio. Vis dėlto netrukus panevėžietį pasiekė džiugi žinia. Apžiūrėdami aplinkinius kiemus, pareigūnai aptiko toje pat Staniūnų gatvėje vagišiaus paliktą mašiną.

43 metų moteris vėlų vakarą būdama antrame namo aukšte išgirdo dūžtančių stiklų garsus. Nulipusi į pirmą aukštą ji rado kambaryje ant grindų besimėtančius du akmenis. Dviejuose languose žiojėjo skylės. Patirtą nuostolį nukentėjėlė įvertino 4 tūkst. eurų.

Tai nebe pirmas kartas, kai išdaužiami šios moters namo langai. Prieš pusantros savaitės į kambarį irgi vienas po kito įskriejo trys akmenys.

Chuliganai ne tik iškūlė langą, bet ir sugadino tinkuotą išorinę namo sieną. Stiklai apgadino kambaryje esančią sofą. Įtariamieji ieškomi.

Kavalčiukai

Vakar apie pietus Alytaus rajono kelyje Krosna–Simnas susidūrė du automobiliai „Mercedes-Benz“ ir „Opel“.

Nukentėjo trys žmonės, vienas jų buvo prispaustas. Jį, pasinaudoję specialia gelbėjimo įranga, iš metalo laužu virtusio automobilio išlaisvino ugniagesiai.

Vyras sąmonės nebuvo praradęs.

Visais sužeistaisiais pasirūpino medikai. Avarija įvyko staigiame posūkyje. Po smūgio vienas automobilis atsidūrė griovyje.

Tauragė

Tauragės apylinkės teismas 46 metų šilutiškiui paskyrė 3 tūkst. 700 eurų baudą, uždraudė vairuoti transporto priemones trejus metus ir konfiskavo jo 77 tūkst. eurų vertės automobilį „Mercedes-Benz S350 Bluetec“ dėl vairavimo neblaiviam.

Vyras šių metų balandžio mėnesį Šilutės mieste vairavo jam priklausantį automobilį būdamas neblaivus – jam nustatytas 2,27 promilės girtumas.

Prieš tai jis automobiliu trinktelėjo į parduotuvės sieną. Skirdamas bausmę teismas įvertino, kad vyras nusikalstamą veiką padarė ne pirmą kartą.

Kaunas

Pas ligonį vykęs greitosios pagalbos medikų ekipažas įklimpo purve, jiems padėti negalėjo net ugniagesiai – jie irgi pakeliui įklimpo. Pagalbos teko kreiptis į netoliese, Vainatrakio gatvėje, gyvenantį vyrą, kuris savo traktoriumi ištraukė medikų automobilį.

Visa medikų automobilio gelbėjimo operacija truko net keletą valandų.

Nustatyti trys jaunuoliai, įtariami išdaužę mečetės langus. Lapkričio 17 dieną į Totorių gatvėje esančią mečetę mestas akmuo ir trinkelė. Buvo išdaužti maldos namų administracinių patalpų langų stiklai.

Policija kreipėsi į visuomenę pagalbos padėti atpažinti asmenis, kurie buvo užfiksuoti vaizdo medžiagoje. Trečiadienį policija pranešė, jog įtariamuosius nustatė.

Alytus

Globos namuose gyvenanti Angelė Naujokienė atšventė 100 metų jubiliejų. Moteris gyveno Kaune, dirbo duonos kepykloje, transporto įmonėje, augino gėles ir labai mėgo megzti.

Kai pablogėjo motinos sveikata, sūnus ją parsivežė į Alytų. Globos namuose gyvenančią garbaus amžiaus senjorą dažnai lanko artimieji, o sūnus užsuka kasdien.

Pakruojis

Pakruojo dvare iki sausio 5 dienos vyks festivalis „Didieji Kinijos žibintai. Visatos ženklai 2019“. Įspūdingo dydžio šviečiančias skulptūras sukūrė profesionalūs kūrėjai iš Kinijos – „Haitian culture“.

Išskirtiniai žibintai yra kuriami rankomis ir jų gamybai šįmet panaudota daugiau nei 16 tūkstančių metrų kiniško šilko, spalvingose skulptūrose šviečia dešimtys tūkstančių lempučių, o jų sujungimui prireikė beveik 6 kilometrų elektros kabelio.

Dvidešimties specialistų komanda šio festivalio eksponatus statė ir puošė beveik 3 savaites.

Juknėnai

Utenos rajone esančiame kaime iš parduotuvės sandėlio vagys, nulaužę pakabinamą spyną, pagrobė 21-ą maišą su supirkta tara – plastikiniais buteliais bei skardinėmis.

Nuostolis vertinamas 302 eurais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?